Vanhemman kysymys: Mitä jos lapseni ei uskalla olla yksin kotona?

with Ei kommentteja

Lasten yksin kotona oleminen nousee usein kesän kynnyksellä otsikoihin (mm. täällä ja täällä). Koululaisen kesäloma jatkuu 10 viikkoa, kun taas vanhempien lomat ovat tavallisesti huomattavasti lyhyempiä. Lapselle voi järjestää vaikka yö- tai päiväleirejä ja isovanhempien tai muiden sukulaisten luona kyläilyä, mutta silti kesälomaan saattaa jäädä viikkoja, jolloin lapsen toivoisi pystyvän viettämään aikaa kotona vanhempien työpäivän ajan.

Saimme vanhemmalta kysymyksen, johon vastaamme nyt blogissa. Tämä teema koskettaa varmasti monia muitakin lapsiperheitä.

“9-vuotias lapseni ei uskalla olla yksin kotona päivisin nyt kesälomalla, kun me vanhemmat olemme vielä töissä. Miten voin rohkaista lastani?”

Miten valmistella lasta olemaan yksin kotona?

Tunne lapsesi. Kuten niin monessa muussakin lapsen kehitykseen liittyvässä asiassa, yksinolemiseen ei voi antaa tiettyä ikärajaa. Jos lapsi on luonteeltaan arka ja herkkä, hän ei luultavasti ole yhtä valmis yksinoloon kuin joku toinen samanikäinen lapsi saattaa olla. 9-vuotiaissa on paljon vaihtelua – jotkut ovat ehtineet jo harjoitella yksinoloa, kun taas toisille se tulee uutena asiana eteen. Mieti siis, kuinka realistista yksinolemisen odottaminen juuri sinun lapsesi kohdalla on. Monen lapsen kehitykseen myös kuulu vaiheita, jolloin pelkoja on enemmän ja silloin yksin kotona oleminen saattaa olla vaikeampaa.

Valmistele. Jos lapsen kesäaikatauluun sisältyy yksinoloa, valmistele lasta hyvissä ajoin etukäteen. Harjoitelkaa yksin olemista pienissä pätkissä. Jutelkaa konkreettisella tasolla, mitä lapselta odotetaan: minä päivinä hän on yksin ja kuinka pitkään. Tämä on myös hyvä hetki kerrata perheen säännöt ja turvataidot. Varaa keskustelulle aikaa ja anna lapselle tilaisuus kysellä häntä mietityttäviä asioita. Jos yksinoleminen on lapselle uutta, hänellä saattaa olla mielessä sellaisiakin asioita, jotka eivät edes vanhemmalle tule mieleen.

Ota tunne vastaan. Kuulostele lasta tarkalla korvalla. Mikäli lapsi vaikuttaa pelokkaalta, on tärkeää, että sinä huomaat lapsen tunteen ja sanoitat sen ääneen, jos lapsi ei sitä itse tee: “jännittääköhän sua vähän olla yksin koko päivä?”. Näin luot teidän välillenne ilmapiirin, jossa lapsi ei jää tunteen kanssa yksin, vaan voi sanoa, jos yksinolo tuntuu liian pelottavalta tai jos se jännittää vähänkin. Yritä arvioida millä tasolla pelon tunne on: onko se alkujännitystä, joka menee ohi itsestään, vai joutuuko lapsi pelon tunteen kanssa yksin ollessaan oikeasti pulaan? Lapsi oppii pikkuhiljaa säätelemään pelon tunnetta aikuisen avulla, kun taas “karaiseminen” viestittää lapselle, että pelon tunteet eivät ole hyväksyttäviä. Lapsi ei myöskään pelkää tahallaan.

Suunnittele. Suunnitelkaa lapsen kanssa yhdessä, mitä hän tekee silloin, kun vanhemmat ovat töissä. Lapsi ajattelee asioita käytännönläheisesti: mitä hän tekee herättyään, ovatko vanhemmat vielä silloin kotona, mitä hän syö ja koska, mitä voi tehdä jos tylsistyttää. Muu lapsiseura ei luonnollisesti korvaa turvallisia aikuiskontakteja, mutta on hyvä, jos lapsi voi kesälläkin nähdä kavereitaan päivisin etenkin silloin, jos hänellä ei ole seuraa sisaruksista. Mikäli lapsi on pelokkuuteen taipuvainen, tehkää suunnitelma niiden tilanteiden varalle, kun pelko hiipii lapsen mieleen. Keskity turvallisuuden tunteen luomiseen. Mitä lapsi voi silloin tehdä, kenelle kertoa? Onko sinulla itselläsi ollut vastaavia kokemuksia ja miten niistä selvisit? Lapset ovat usein kiinnostuneita vanhempien lapsuudenkokemuksista, jos ne koskettavat heidän kokemusmaailmaansa.

Ole tavoitettavissa. Vaikka lapsi vakuuttelisi, että pärjää hyvin yksinään, saattaa pelon tunne nostaa päätään, kun lapsi on yksin. Ole päivän aikana tavoitettavissa tai jos se ei ole työsi puolesta mahdollista, sovi lapsen kanssa, kenelle hän voi soittaa, jos häntä pelottaa tai hänellä on jokin muu hätä. Kannusta lasta soittamaan matalalla kynnyksellä. Näin viestität lapselle, että on ihan OK jos yksinolo jännittää, ja sinä kyllä autat lasta parhaasi mukaan.

yksin kotona

Lue myös:

Lapsen pelot: Miten auttaa lasta yöllisten pelkojen kanssa?

Kerro kaverille:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Follow Heidi Livingston:

Heidi Livingston on perheiden kanssa työskentelyyn erikoistunut psykologi.

Kommentoi

css.php