Millaista on hyvä yhteisvanhemmuus eron jälkeen?

with Ei kommentteja

Ero on yksi suurimmista perhe-elämän kriiseistä. On lähes varmaa, että jokainen perhe joutuu eron jälkeen rämpiä sekalaisten tunteiden ja kaaoksen keskellä, ennen kuin löytää vakaata maata jalkojensa alle. Vanhemmille tulee joskus yllätyksenä se, että eron jälkeen yhteys ex-puolisoon voi jatkua vieläkin tiiviimpänä kuin ennen eroa. Enkö pääseekään irti? Mitä yhteisvanhemmuus tarkoittaa?

Yhteisvanhemmuus sitoo vanhempia yhteen kuitenkin lapsen koko lapsuuden, usein oikeastaan loppuelämän. Ensin jaettu arki lapsen kautta, sitten ylioppilasjuhlat, häät ja lapsenlapsen syntymä.

Eroavat vanhemmat kyselevät usein, minkälainen asumisen ja elämisen muoto on lasten kannalta kaikista parasta eron jälkeen; Onko parempi asua vuoroviikoin vai hommata kaksi yhteistä asuntoa, jossa vanhemmat vuorottelevat? Näihin kysymyksiin löytää varmasti monenlaisia vastauksia. Itse olen sitä mieltä, että sellainen elämisen ja asumisen muoto on lapsen kannalta kaikista paras, jossa vanhempien välillä vallitsee hyvä ja toimiva yhteisvanhemmuus. Mikäli yhteisvanhemmuus ei toimi, muut järjestelyt ovat sama kuin yrittäisi koota rikkoutunutta vaasia vedellä.

yhteisvanhemmuus

Hyvä yhteisvanhemmuus

Millaista hyvä yhteisvanhemmuus eron jälkeen sitten on?  Olen työssäni nähnyt hyvin monia erilaisia ratkaisuja eron jälkeisen asumisen ja elämisen suhteen. Lasten kannalta toimivilla ja hyvillä ratkaisuilla ei välttämättä ole mitään muuta yhteistä kuin alla mainitut asiat. Mielestäni asumisen muoto on siis toissijaista, jos alla olevat periaatteet toteutuvat eroperheessä.

Vanhemmat kunnioittavat toisiaan

Toisistaan ei tarvitse edes välttämättä pitää, jotta voisi kunnioittaa. Kunnioittaminen tarkoittaa sitä, että arvostaa toisen vanhemman osuutta lastensa elämään ja näkee sen arvon, minkä toinen vanhempi heille tuo. Kunnioittamiseen kuuluu se, ettei toisesta vanhemmasta puhuta pahaa, etenkään lapsille. Toista kohdellaan arvostavasti, hyväksyvästi ja kärsivällisesti.

Vanhemmat kuuntelevat toisiaan

Jos eronneet vanhemmat olisivat kaikesta samaa mieltä, he eivät varmaan olisi koskaan eronneetkaan. Samaa mieltä ei siis tarvitse lasten asioista olla, jotta yhteisvanhemmuus voisi olla toimivaa. Kuitenkin on hyvin tärkeää, että vanhemmat kuuntelevat toisiaan niin pienissä kuin isoissakin lapsiin liittyvissä asioissa ja yrittävät ymmärtää toisen näkökulmia.

Vanhemmat osaavat tehdä kompromisseja

Tämä on hyvin tärkeä periaate yhteisvanhemmuuden kannalta. Niin kuin sanottu, voi olla vaikea löytää asioita, joista vanhemmat olisivat täsmälleen samaa mieltä. On osattava tulla toista vastaan puolimatkaan. Vanhempien on siis tärkeää opetella joustavuutta.

Vanhemmat kuuntelevat lapsiaan

Ero on lapsille rankkaa. Kaikista rankinta lapsille on se, että itselle tärkeimmät ihmiset eivät enää asu saman katon alla, eivätkä ole jatkuvasti saatavilla kuten ennen. Jotta yhteisvanhemmuus eron jälkeen voi toimia, on tärkeää tarkalla korvalla kuunnella lasten mielipiteitä ja kuulostella lasten vointia. Usein lapsille riittää se, että heidän tunteensa ja mielipiteensä kuunnellaan, ilman, että niitä välttämättä tarvitsisi lähteä toteuttamaan.

Jos vanhempien yhdessä sopima järjestely ei kuitenkaan sovikaan lapselle, sen huomaa kyllä lapsesta. Joskus lapsi ei kerta kaikkiaan esimerkiksi jaksa vuoroviikkoasumista, se käy liian raskaaksi. Silloin vanhempien on tärkeää ottaa tilanne vakavasti ja miettiä, miten lapsi voisi paremmin. Mitä lapsi tarvitsee jaksaakseen arkea? Mistä lapsen hyvinvointi koostuu?

yhteisvanhemmuus

 

Vanhemmat osaavat luopua

Ero on pohjimmiltaan luopumista. Luopumista parisuhteesta, luopumista yhteisistä unelmista, luopumista sen hetkisestä elämästä ja arjesta. Yleensä luopuminen on todella vaikeaa ja hidasta. Mutta luopuminen on aivan ehdottoman tärkeää, jotta vanhemmat pystyvät jatkamaan yhteisvanhemmuutta yhdessä ilman katkeruutta, vihaa tai katumusta.

Luovun sinusta ja hyväksyn tilanteeni tällaisena. 

Luopuminen ja hyväksyminen haastetaan erityisesti silloin, kun ex-puoliso löytää uuden kumppanin, kun itse löytää uuden kumppanin, kun elämä jatkuu. Toimiva yhteisvanhemmuus kumpuaa siitä, että vanhemmat ovat tehneet rauhan menneisyyden kanssa ja hyväksyvät tilanteensa sellaisena kuin se on. Vaikka se olisikin todella raskasta ja tekisi kipeää. Hyväksyminen tarkoittaa joskus sitä, että sitoutuu noudattamaan hyvän yhteisvanhemmuuden periaatteita myös silloin, kun ex-puoliso ei siihen pysty. Vanhemmat kulkevat eroprosessiaan eri tahdissa. Jos molemmat odottavat vastavuoroisuutta ennen kuin sitoutuvat toimimaan rakentavalla tavalla eron jälkeen, voi ollakin, ettei hyvä yhteisvanhemmuus koskaan toteudu.

Muista, että voit olla vastuussa vain omasta toiminnastasi. Jos sinä toimit kunnioittavalla tavalla ex-puolisoasi kohtaan siitä huolimatta, että hän itse toimii eri tavalla, on hänen helpompi ja nopeampi muuttaa omaa toimintatapaansa hyvää yhteisvanhemmuutta kunnioittavaksi ja varjelevaksi.

yhteisvanhemmuus

Heti eron jälkeen (tai vielä pitkänkin ajan jälkeen) voi tuntua mahdottomalta noudattaa näitä periaatteita. Joskus voi olla, että vanhempi tarvitsee ensin tilaa itselleen ja ehkä myös apua eron työstämiseen. Vaikka yhteisvanhemmuudessa onnistuminen vaatii vanhemmilta hyvin paljon, hyvinvoiva lapsi on kaiken sen vaivan arvoinen. Kiitä itseäsi siitä, että teet joka päivä tärkeää työtä lapsesi eteen, kun otat ex-puolisosi mielipiteet huomioon ja yrität ymmärtää, kuunnella ja löytää yhteisen riittävän hyvän arjen.

Apua eroon täältä

Lue lisää:

Miten kertoa lapselle erosta?

Kerro kaverille:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Follow Julia Pöyhönen:

Julia Pöyhönen on perheiden kanssa työskentelyyn erikoistunut psykologi.

Latest posts from

Kommentoi

css.php