Myönteinen kasvatus: Voiko lasta kehua liikaa?

with Ei kommentteja

”Voiko lasta kehua liikaa?”, on vanhempi saattanut miettiä lapsen kehumiseen kannustavasta myönteisestä kasvatuksesta lukiessaan. Lue pohdintaamme aiheesta ja jaa oma mielipiteesi!

Mitä on myönteinen kasvatus?

Lapsen kehumisen voi ajatella olevan yksi myönteisen kasvatuksen periaatteista. Myönteinen kasvatus on viime vuosien aikana ollut paljon pinnalla lastenkasvatusta käsittelevissä kirjoituksissa (mm. täällä ja täällä). Positiivinen, kannustava suhtautuminen lapseen autoritäärisen, komentavan tyylin sijaan on nostanut suosiotaan.

Mutta voiko lasta kehua liikaa myönteistä kasvatusta toteuttaessaan?

Myönteisen kasvatuksen suosion kasvaminen on tuonut mukanaan myös lieveilmiöitä: vanhempi saattaa pohtia, saako lastaa enää ollenkaan kieltää tai torua tai miten asettaa jämäkät rajat tai olla lapsen kanssa eri mieltä, jos on jatkuvasti oltava hyvällä tuulella.

Yksinkertaistaen myönteisen kasvatuksen voisi ajatella näin: Vanhempi kiinnittää enemmän huomiota lapsen onnistumisiin kuin epäonnistumisiin. Vanhempi kunnioittaa lasta, mutta asettaa silti rajat ja on siten turvallinen aikuinen.

Lisää rajojen asettamisesta ja lapsen kieltämisestä voit lukea tästä kirjoituksestamme.

Voiko lasta kehua liikaa?

Voiko lasta kehua liikaa?

Monelle myönteinen kasvatus tuo ensimmäisenä mieleen kehut ja tarrataulukot.

Lapsen kehuminen onkin yksi tehokas tapa lisätä myönteisyyttä lapsen ja vanhemman väliseen vuorovaikutukseen, ja fokusoidusti käytettynä voi lapsen saada motivoitua uuden taidon harjoitteluun palkintotaulukon avulla.

Mutta voiko lasta kehua liikaa ja millaiset kehut ovat hyviä tai huonoja? Kuten jokaisen kasvatusvinkin kohdalla tuntuu olevan, kehumiseen kannustaminen on nostanut pinnalle myös paljon kirjoituksia siitä, miten kehua oikein ja minkälaiset kehut ovat haitallisia lapsen kehitykselle tai itsetunnolle (mm. täällä ja täällä). On jopa väitetty, että vääränlainen kehuminen estää lapsen menestymistä ja lannistaa lapsen.

Ristiriitaiset neuvot saavat kasvattajan pään herkästi pyörälle. Kehumiseen pätee kuitenkin sama kuin kaikkiin muihinkin kasvatusvinkkeihin: riittävän hyvä vanhempi voi olla monella tavalla, eikä mikään kasvatusvinkki sellaisenaan toimi jokaikisen lapsen kohdalla.

On siis tärkeää löytää se tapa, joka tuntuu itsestä luonnolliselta juuri tietyn lapsen kohdalla. Lasta voi aina kehua yrittämisestä pelkkien onnistumisten sijaan. Näin kannustaa lasta yrittämään jatkossakin.

Kehuessa kannattaa pitää mielessä ikätasoisuus: Vauvaa voi vielä kehua siitä, että hän osaa taputtaa käsiään yhteen, mutta eskari-ikäisen kohdalla tällainen kehu ei enää toimi. Samoin, jos vauvalta odottaisi eskari-ikäisen tasoista suoriutumista, ei kehumaan pääsisi laisinkaan.

Tämän vuoksi ei voi sanoa, mikä kehu on hyvä tai mikä huono, vaan se riippuu lapsen sen hetkisestä kehitystasosta. Jos lapsi ei millään suostu esimerkiksi syömään vihanneksia, voi häntä tosiaankin kehua siitä, että hän maistoi tarjollaolleita kasviksia. Jos taas salaatti on lapsen suurinta herkkua, tuntuisi vihannesten syömisestä lapsen päivittäinen kehuminen ja ylistäminen kummalliselta.

Kehu siis aidosti, eli vain silloin kun voit oikeasti seisoa kehun takana. Lapset ovat herkkiä vaistoamaan vain kehumisen vuoksi ladellut kehut. Kehupuhe menettää herkästi tehonsa, jos kehuja on joka lauseessa.

Joskus riittää pelkkä vanhemman myönteinen huomio; kaikkea lapsen tekemää ei tarvitse arvottaa hyväksi tai huonoksi. Esimerkiksi kun lapsi piirtää, voi vanhempi todeta ”sä taidat tykätä piirtämisestä” sen sijaan, että kehuu lasta taitavaksi piirtäjäksi.

Jokaisessa lapsessa on ihan varmasti paljon kehun aiheita, joten vanhemman ei myöskään väkisin tarvitse kehua lasta taitavaksi asiassa, jossa tämä ei ole erityisen taitava. Olemattomista taidoista ylistäminen voi olla lapselle hyvin ristiriitaista eikä auta lapsen itsetunnon tukemisessa.

Kehua voi myös lapsen kanssa keskustellen. Kun lapsi onnistuu jossakin, kysy suoran kehun sijaan häneltä, miten hän sen oikein teki. Tämä kannustaa lasta itse miettimään omia vahvuuksiaan sen sijaan, että kehut tulevat aina ulkopuolelta.

***

Tiivistäen voisi sanoa, että vaikka vanhempi voisi periaatteessa kehua lasta ”liikaa” tai ”väärin”, ei tästä yleensä arjessa tarvitse olla huolissaan. Enemmänkin on tärkeää tarkkailla, että lapsen kanssa kommunikointiin ylipäätään sisältyy kehuja kaiken muun palautteen lomassa!

Jokainen lapsi ansaitsee tulla nähdyksi arvokkaana, ihailtuna ja rakastettuna vanhempiensa silmissä. Kehuminen on tähän yksi väylä kaiken muun hoivan ja kosketuksen ohella.

Kunhan lapsen arjessa on turvalliset, ennakoitavat rajat eikä vanhempi pelkää lapsen pettymyksiä jos jostakin ollaan eri mieltä, voi kehuja jaella aika huoletta!

Voiko lasta kehua liikaa?

Miten kehua lasta?

Jos ei ole tottunut kehumaan lasta, saattaa kehuminen tuntua aluksi vieraalta. Ota käyttöön nämä FamilyBoostin konkreettiset vinkit kehumisen lisäämiseksi!

Vinkki!

Silloin, jos lapsen kanssa on menossa erityisen hankala jakso, ja kotona tulee paljon vääntöä ja riitaa jokapäiväisistä asioista, kannattaa kehumiseen keskittyä. Mieti itseksesi, puolison tai jonkun muun lapsen tuntevan aikuisen kanssa, mitä hyvää on juuri sinun lapsessasi. Mikä tekee hänestä sinulle erityisen ja rakkaan? Katso esimerkkiä Puutalobaby-blogista! Päivittäiset kiukut on ehkä pikkuisen helpompi kestää, kun omassa mielessään on aktivoinut myös ne lapsen hyvät puolet ja vahvuudet.

Lue lisää

Viisi vinkkiä: miten kehun lastani?

Lapsen kieltäminen ja rajojen asettaminen

FamilyBoost-lukuvinkki: Ihmeelliset vuodet

 

Kerro kaverille:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Follow Heidi Livingston:

Heidi Livingston on perheiden kanssa työskentelyyn erikoistunut psykologi.

Kommentoi

css.php