Tunnetko epätoivoa kasvatusvinkkien viidakossa?

with Ei kommentteja

Kasvatusvinkkien viidakko ahdistaa? Et ole todellakaan ainoa! Vanhemmuus on todella vaikeaa. Ja ei ole olemassa montaa vinkkiä, jotka toimisivat yksiselitteisesti ja takuuvarmasti juuri sinun ja sinun lapsesi kanssa.

Kaikki, jotka kuvittelevat vanhemmuuden sujuvan kuin itsestään, tulevat todennäköisesti jossain vaiheessa pettymään ja huomaamaan, etteivät odotukset perhe-elämästä täyttyneetkään aivan sellaisina, minkälaisina näki ne mielikuvissaan vaikka ennen lasten syntymistä.

Mielikuvat saattoivat olla pieniä arjen toivottuja hetkiä.

Koko perhe nauttimassa ruokapöydässä uutta kokeilemaasi reseptiä, jutellen iloisena päivän tapahtumista. Tai vanhempien yhteisestä hetkestä parvekkeella kynttilöiden ja viinilasin kera sen jälkeen, kun lapset on kaksiäänisellä laululla tuuditettu uneen.

Tosiasiassa huomaat, että yhdessä syömisestä ei tule mitään, kun yksi raivoaa siitä, että ketsuppi koskee nakkeihin ja yrittäessäsi löytää ratkaisua epätoivoiseen tilanteeseen toinen selkäsi takana on kumonnut oman lautasensa lattialle… Vihdoin saatuanne lapset nukahtamaan, huomaat, että teillä olisi mahdollisuus viettää hetki kahdestaan ennen nukkumaanmenoa ja huomaat puolisosi nukahtaneen lastenhuoneen lattialle.

Vanhemmuuden ja perhe-elämän salaisuus ja voimauttava ominaisuus on pienissä riittävän täydellisissä hetkissä, jotka tulevat usein yllättäen. Lapsen rakastava katse ja helmeilevä nauru, puolison turvallinen käsi kädessäsi, onnistumisen kokemus kaaoksen keskellä.

Pienistä hetkistä muodostuu juuri teidän perheen riittävän ihana elämä.

kasvatusvinkkien

Miten suunnistaa kasvatusvinkkien viidakossa?

Kirjat, netti ja keskustelupalstat ovat kasvatusvinkkien mekka ja ne pursuavat erilaisia suosituksia, jotka tuntuvat osittain olevan aivan ristiriitaisia.

Mihin asti lasta tulisi imettää? Miten lapsen itkuun tulisi reagoida ja kuinka nopeasti? Miten nukkumajärjestelyt olisivat optimaalisia perheen kannalta? Miten uhmaan tulisi suhtautua? Mitä taitoja kouluun menevällä tulisi olla? Miten pitää parisuhteesta huolta? Miten murrosikäisen kanssa voi pärjätä? Minkälainen vanhempi pitäisi olla?

Myös omat vanhemmat, sukulaiset ja ystävät usein uskovat tietävän sinuakin paremmin, miten sinun tulisi lapsesi kasvattaa. Ei ole ihme, että hyvin moni tuntee riittämättömyyttä ja epäonnistumista ulkopuolelta asetettujen ja ehkä myös itse asetettujen vaatimusten edessä.

On hienoa, että on alettu enemmän puhua avoimesti siitä, että kaikki perheet ovat erilaisia ja vanhemmuuteen kuuluu paljon epäonnistumista ja vaikeita tunteita. Se ei vie pois sitä tosiasiaa, että vanhemmuuteen kuuluu uskomattoman paljon ihania tunteita ja tapahtumia.

Ei ole toista ilman toista.

Saatat pötkötellä sohvalla ja tuijottaa ihastuneesti omaa muutamaa viikkoa vanhaa vauvaasi tuntien syvää rakkautta, ja vain muutaman minuutin päästä huomata pääseväsi ensimmäistä kertaa kokemaan kuuluisan selkäkakan. Vauvaa, vaatteita ja sohvaa puhtaaksi puljatessa saatat tuntea romahduttavaa väsymystä ja turhautumista siihen, että isä pääsi tästäkin urakasta viettämällä omaa aikaa töissä!

Me The FamilyBoostissa haluamme korostaa sitä, että sinä olet riittävän hyvä vanhempi. Ihan juuri sellaisena kuin olet. Vanhemmuus on vaikeaa ja siitä ei selviä ilman tukijoukkoja ja kokemusta siitä, että saa olla juuri sellainen vanhempi kuin on. On olemassa paljon tietoa ja neuvoja, mutta jokaisen on löydettävä itselleen oikeat vastaukset ja toimivat keinot.

Siinä haluamme the FamilyBoostissa olla sinun apunasi.

Meillä on tieto ja sinulla on jo se kaikkein tärkein, sinä itse. Yhdessä löydämme kyllä vastaukset.

Kerro kaverille:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Follow Julia Pöyhönen:

Julia Pöyhönen on perheiden kanssa työskentelyyn erikoistunut psykologi.

Latest posts from

Kommentoi

css.php