The FamilyBoost-vinkki: Lasten mielenterveystalo

with Ei kommentteja

Milloin hakea apua perheen ulkopuolelta?

The FamilyBoost-vinkki postauksissa vinkkaamme jostakin lasten vanhemmille tärkeästä palvelusta. Lapsi kehittyy ja muuttuu koko ajan, mikä asettaa myös vanhemmat jatkuvasti uuteen tilanteeseen. Monet kehityksen vaiheet saattavat hämmentää tai huolettaa vanhempaa: Miksi lapsi on alkanut pelätä jotakin asiaa, minkä on aiemmin tehnyt mielellään? Miksi ennen niin rauhallinen lapsi saa raivareita, joista häntä on vaikea rauhoitella? Miksi pukeminen on yhtäkkiä hankalaa?

Monet lapsen kehityksen vaiheet ovat ohimeneviä, eivätkä edellytä vanhemmilta sen kummempaa toimintaa kuin läsnäoloa ja ymmärrystä. Milloin sitten kannattaa hakea apua perheen ulkopuolelta?Milloin hakea apua?

Avun hakemista pohtiessa on hyvä pitää mielessä muutama asia:

Hae apua matalalla kynnyksellä! Monilla lapsille suunnatuilla palveluilla on ennaltaehkäisevä funktio: muun muassa jokaisen kunnan tarjoamien kunnallisten perheneuvolan ja koulupsykologin palveluiden on tarkoitus osaltaan myös ennaltaehkäistä suurempia pulmia jatkossa. Sen lisäksi, että lapsen jatkuva kehitys saattaa ajoittain hämmentää vanhempia, se myös mahdollistaa sen, että lapsi saa ikään kuin uuden mahdollisuuden kehityksen mennessä eteenpäin. Joskus voi käydä niin, että ongelma tuntuu ensin suurelta, mutta jo pienellä avulla perhe pääsee asian kanssa eteenpäin.

Avun hakemista suunnitellessa voi miettiä, vaikeuttaako pulma lapsen arkea. Joskus ongelma saattaa tulla esiin vain esimerkiksi päiväkodissa tai koulussa, joskus se saattaa hankaloittaa koko perheen elämää ja joskus pulmat näkyvät monessa eri ympäristössä (esimerkiksi koulussa, kotona ja harrastuksissa). Jos pulma hankaloittaa merkittävästi lapsen arkea yhdessäkin hänen elinympäristössään, on tuen hakeminen suositeltavaa!

The FamilyBoost-vinkki: Lasten mielenterveystalo

The FamilyBoost-vinkki

Lasten mielenterveystalo on sivusto, jonne on koottu paljon lasten mielenterveyteen liittyvää tietoa sekä informaatiota siitä, mistä apua voi missäkin kunnassa hakea. Lasten mielenterveystalo on osa Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin ylläpitämää Mielenterveystalo.fi-nettipalvelua.

Lasten mielenterveystalosta lötyy tietoa, joka on suunnattu suoraan lapselle tai vanhemmalle. Vanhemmalle suunnatusta osuudesta löydät käytännön vinkkejä erilaisissa tilanteissa toimimiseen. Huolinavigaattori auttaa sinua löytämään oikean paikan ottaa yhteyttä lapsen oireen perusteella.

Lasten mielenterveystalo on hyödyllinen sivusto silloin, kun olet huolissasi lapsesi kehityksestä tai voinnista ja mietit, mihin ottaa yhteyttä. Lasten mielenterveystalosta löydät myös käytännön tietoa lapsen mielenterveydestä. Lapsen mielenterveydestä huolehtiminen on tärkeää aivan kuten lapsen fyysisestä terveydestä huolehtiminenkin!

Kerro kaverille:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Follow Heidi Livingston:

Heidi Livingston on perheiden kanssa työskentelyyn erikoistunut psykologi.

Kommentoi

css.php