Viisi vinkkiä: miten kehun lastani?

with 2 kommenttia

Kehun voima on valtava!

Myönteistä kasvatusta pidetään nykyään suositeltavana vanhemmuuden ohjenuorana. Myönteistä kasvatusta voidaan pitää autoritäärisen kasvatuksen vastakohtana: lapsen pelottelun, rankaisemisen ja mollaamisen sijasta lapsen kehuminen ja kannustaminen on suuressa roolissa. Huomio kohdistetaan lapsen onnistumisiin ja toivottuun käytökseen, eikä virheille anneta yhtä suurta painoarvoa.

Mikäli ei ole itse saanut kehuja lapsena tai mikäli ei ole tottunut kehumaan lastaan tai muita ihmisiä, saattaa kehuminen tuntua teennäiseltä ja hankalaltakin. Tarvitseeko myönteisiä asioita nyt oikeasti sanoa ääneen, eikö riitä, että ne huomaa päänsä sisällä? Miten kehun?

Fakta kuitenkin on, että ihmisen ajattelussa ja käytöksessä vahvistuvat ne asiat, jotka saavat eniten huomiota. Tämän vuoksi kehun ääneen sanomisesta ei koskaan ole haittaa!

kehun
Lapsi näkee itsensä niin kuin ympäristö näkee hänet. Huomaa hyvä lapsessa ja kerro se hänellekin!

Kehun voima: Viisi vinkkiä onnistuneeseen kehumiseen

1. Sanattomat kehut Mikäli kehuminen tuntuu todella hankalalta, aloita sanattomista kehuista. Iske silmää, näytä peukkua, heitä yläfemma, halaa, pörrötä tukkaa, taputa olalle.

2. Kiittäminen Kiittäminen on tehokas tapa kehua lasta sanallisesti. ”Kiitos, kun autoit veljeäsi”, ”Kiitos, kun jaksoit odottaa niin rauhallisesti vuoroasi”, ”Kiitos, kun pesit reippaasti hampaasi, nyt meille jäi hyvin aikaa lukea iltasatu!”

3. Kehu tarkasti Jos haluat vahvistaa lapsessa jotakin tiettyä myönteistä käytöstä, kehu tarkasti! Jos esimerkiksi haluat, että lapsi oppii viemään lautasensa tiskipöydälle syömisen päätteeksi, sano ”Kiitos, kun veit lautasen tiskipöydälle!” sen sijaan, että sanoisit jotakin epämääräisempää, kuten ”hienoa”.

4. Juoruile myönteisesti! Levitä lapsesta hänen kuullen myönteisiä asioita esimerkiksi sanomalla mummolle / opettajalle / naapurille / toiselle vanhemmalle: ”Et usko, miten upeasti Kalle jaksoi tänään tehdä läksynsä! Hän malttoi keskittyä todella hienosti!”

5. Kehu yrittämisestä Myös yrittämisestä voi kehua! Vaikka lapsi ei onnistuisikaan täydellisesti sinun odottamallasi tavalla, voit sanoa ”Hienosti tehty! Huomasin, että yritit parhaasi!”

+ Hyvän käytöksen lisäksi muista antaa lapselle myönteistä palautetta ihan vain siitä, että hän on niin ihana / hauska / rakas / upea tyyppi. Aina ei tarvitse suoriutua oikein ansaitaakseen myönteistä huomiota!

Oikeanlainen kehuminen vahvistaa lapsen itsetuntoa. Katso vinkkimme hyvän itsetunnon tukemiseen täältä!

Kehuessasi lasta luot myönteistä ilmapiiriä perheeseenne ja opetat lapselle tärkeitä ihmissuhdetaitoja. Miten sinä kehut?

Mitä ajatuksia teksti herätti sinussa? Kommentoi alle! Jos ajattelet kirjoituksesta olevan hyötyä muillekin, jaa sitä eteenpäin! FamilyBoostia voi seurata myös Facebookissa.  Mukavaa, kun löysit seuraamme!

***

Lue lisää aiheesta:

 • Nopealukuinen ja helposti omaksuttava kirjasuositus: Ben Furman, Olen ylpeä sinusta (2012).

Myönteinen kasvatus: Voiko lasta kehua liikaa?

Kasvatuskeinot

Häpeä nakertaa lapsen itsetuntoa

 

Kerro kaverille:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Follow Heidi Livingston:

Heidi Livingston on perheiden kanssa työskentelyyn erikoistunut psykologi.

2 Kommenttia

 1. Julia Pöyhönen
  |

  Kiitos, kehuja on aina kiva saada! 😉

 2. Nimetön
  |

  Hyvä

Kommentoi

css.php