Värityskirja, joka saa sinut liikuttumaan!

with Ei kommentteja

Yhteistyössä Tunteiden kirjasto

Ah. Sade ropisee ikkunaa vasten. Ulkona on kylmää ja tuulista. Jalassa villasukat, edessä teekuppi.

Mikä olisikaan ihanampaa tekemistä, kuin kuunnella sisällä lämpimässä hyvää musiikkia kaunis värityskirja sylissä ja värittää!

värityskirja
Tämän kirjoituksen kuvat: tunteidenkirjasto.fi

Värityskirja sopii koko perheelle!

Värittäminen on tullut aikuisten suursuosioon muutama vuosi sitten ja siitä lähtien aikuisten värityskirjat ovat menneet kuin kuumille kiville.

Lapset ovat toki ymmärtäneet tämän äärimmäisen koukuttavan ja rentouttavan tekemisen taian jo aiemminkin. Mutta mikä olisikaan pienistä tytöistä ja pojista ihanampaa, kun värittää yhdessä vanhemman kanssa?

Mukavan arkisen laatuajan lisäksi värittäminen opettaa lapselle (ja sinulle) monia asioita: kärsivällisyyttä, rauhoittumista, keskittymistä, omien ajatusten ja tuntemusten kuulostelua. Tietenkin värittäminen on myös tosi hauskaa. Sillä ei ole niin väliä pysyykö kaikki värit viivojen sisällä. Tärkeintä on hauskanpito.

Värittämisen äärellä on helppoa hiljentymään toisen ääreen ja sekä ottaa puheeksi mieltä painavia asioita että kertoa mukavista asioista, mitä on tapahtunut.

Väritykseen hurahtaneet aikuiset kuvaavat tekemistä koukuttavaksi; rentouttavaa ja äärimmäisen tyydyttävää saada aikaiseksi jotakin pitkänkin työpäivän jälkeen.

Tunteiden kirjasto -värityskirja porautuu suoraan tunteisiisi

Tutustuin värityskirjaan, joka sai ainakin minut liikuttumaan. Maailman suloisimmat eläinkuvat esittelevät koko tunteiden kirjon; suru, pelko, kateus, mustasukkaisuus, ilo, riemu, rakkaus ja laaja joukko muita tunteita saa ilmiasunsa lahjakkaan Linnea Bellaminen kynästä.

Taidokkaasti tehdyt eläinkuvat ilmaisevat tunteita niin tarkasti, että ne herättelevät tehokkaasti omia tunteita. Esimerkiksi surua ja menetystäkin ehkä kuvaava karhupiirros sai kylmät väreet ja liikutuksen kyyneleet oikeastikin aikaan.

Koko konsepti on mielestäni nerokas. Kirjan monipuolisten kuvien kautta voidaan keskustella lasten kanssa eri tunteista, voidaan keksiä tarinoita, voidaan valita värit eri tunteiden mukaan ja vaikka lähettää taideteos tärkeälle ihmiselle.

Olen käyttänyt värityskuvia paljon työssäni. Psykologin vastaanotolla ollessaan yksin, perheen tai vanhempiensa kanssa, lapset värittävät mielellään. Värittäminen on lapselle luontaista ja mieluisaa tekemistä. Se rauhoittaa ja rentouttaa lasta niin, että samalla lapsi pystyy keskustella vaikeistakin aiheista.

En ole kuitenkaan aiemmin tajunnut, että värittämisen voi viedä aivan uudelle tasolle ja keskustella itse värityskuvien avulla lapsen kannalta tärkeistä aiheista. Tämä värityskirja oikein huutaa päästä jokaisen psykologin (ja muidenkin lasten kanssa työskentelevien) kirjahyllylle. Kirjasta onkin saatavilla myös versio, josta voi kopioida kuvia mielinmäärin.

värityskirja

Esimerkki kuvan työstöön: Miltä kuvan eläimistä tuntuu? Miksi? Millä värillä värittäisit tunteen? Milloin sinusta on tuntunut tältä? Miten tämä tarina voisi jatkua?

värityskirja

Seuraava teksti ja ideat ovat Tunteidenkirjasto -sivulta.

”Mitä väriä käyttäisin tämän tunteen värittämiseen? Eri väreillä on erilaiset psykologiset merkitykset, mutta kuviin ei ole oikeita tai vääriä vastauksia.

Kirja sisältää yli 40 käsin piirrettyä eläinkuvaa, jotka ovat täynnä tunnetta. Kirja on loistava apu tunnetaitojen harjoittelussa. Kirjan kuvat auttavat eri tunteiden tunnistamisessa ja tunnetaitojen kehityksessä. Mikä olisikaan parempi tapa opetella tunnetaitoja, kuin ihanien eläinhahmojen kanssa? Kirjan kuvia voi myös värittää samalla kun keskustelee kuvista heräävistä tunteista.

Tunnetaidot kehittyvät hyvin värittämällä kuvia ja samalla saa ilmaista itseään eri värien avulla ja tutkia kuinka ne sopivat eri tunteisiin. Kuvista voi myös keksiä satuja ja tarinoita tai miettiä miten tunteet syntyvät ja miten niitä käsitellään. Tämä kaikki auttaa tunnetaitojen ja empatiakyvyn kehityksessä.

Kirja on suunnattu eritoten päiväkoti-, eskari-, ja alakouluikäisille lapsille. Kirjan kuvat lumoavat kaikenikäiset!”

Niin todella lumoaakin! Ainakin minut. Katso nyt näitä suloisia kuvia! Eikö alakin sormet syyhytä a) itse värittämään b) katselemaan näitä omien lasten kanssa c) käyttämään työvälineenä?

Työkaverini tietävät, että olen joskus värittänyt jopa kokouksissa. Niin rauhoittavaa puuhaa se on, että mieli pysyy terävämpänä värittäessä!

värityskirja

Vinkki! Näitä kuvia voi käyttää myös tunnekortteina. Tunnekorttien käytöstä kirjoitimme aiemmin blogissa.värityskirja    värityskirja

Hanki oma Tunteiden kirjasto -värityskirja alennushintaan!

Koska ymmärrettävistä syistä kaikki haluatte tämän kirjan omaksenne, saimme teille alennuskoodin! Koodilla ”familyboost” saat 10 % alennuksen kirjasta. Hanki omasi täältä!

Tämä värityskirja sopii mm. kotiin, päiväkotiin, kouluun, perheneuvolaan, lastensuojeluun, iltapäiväkerhoon, ryhmiin…

Ps. Tämä kirja on mielestäni myös ihana lahja. Kaikenikäisille.

Kun sain käsiini Tunteiden kirjasto-värityskirjan, tiesin sen heti! Linnea oli pakko saada mukaan uuteen projektiin, joka oli hautunut mielessä jo pitkään. Linnealla on niin hellyyttävä, tarkkanäköinen ja tunteitaherättävä tapa kuvittaa tunteita, että se sopisi loistavasti tunnetaitosarjaamme! Iloksemme olemme siis aloittaneet ihanan yhteistyön Linnean kanssa Fanni-tunnetaitosarjan parissa. Tutustu Linnean tunteikkaaseen ja lempeään kuvitukseen!

Tutustu Linnean upeisiin töihin ja seuraa häntä:

Facebookissa

Instagramissa

Kotisivuilla

Mitä ajatuksia teksti herätti sinussa? Oletko hurahtanut värittämiseen? Onko sinulla vinkkejä, miten käyttää värittämistä tai näitä ihania kuvia hyödyksi lasten kanssa? Kommentoi alle! Jos ajattelet kirjoituksesta olevan hyötyä muillekin, jaa sitä eteenpäin! FamilyBoostia voi seurata myös Facebookissa ja Twitterissä. Mukavaa, kun löysit seuraamme!

Lue lisää tunteista:

Vahvista lapsen tunnetaitoja mindfulnessin avulla!

Tunteiden tunnistaminen tuo onnen!

Esittelyssä Jukka Hukka -kirjasarja

Tunnekortit arkikeskustelun avuksi!

https://familyboost.fi/mita-ovat-tunnetaidot/

Opeta lapsestasi onnellinen!

Kerro kaverille:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Follow Julia Pöyhönen:

Julia Pöyhönen on perheiden kanssa työskentelyyn erikoistunut psykologi.

Kommentoi

css.php