Vanhempi tarvitsee vapautta voidakseen hyvin

with Ei kommentteja

Aina puhutaan siitä, että vanhempi tarvitsee omaa aikaa. Moni vanhempi voi kuitenkin kokea, että oma aikaa ei ole riittävästi tai että ei varsinaisesti kaipaa omaa aikaa.

Oma aika on käsitteenä mielestäni riittämätön. Onko se varmasti omaa aikaa, mitä vanhempi tarvitsee voidakseen hyvin? Mitä se oma aika edes on? Lapset nukkuu ja on pari tuntia aikaa tehdä mitä haluaa, viettää omaa aikaa. Entä jos haluaisikin lähteä kävelylle, muttei voi jättää nukkuvia lapsia?

Kun omaa aikaa ei arjessa ollenkaan, voi tuntua houkuttelevalta tehdä jotakin mitä tykkäsi tehdä ennen lapsia – viettää riehakas baari-ilta ystävien kanssa koko yö valvoen, katsella verkkareissa koko päivä lempisarjaansa nousten vain hakemaan pizzalähetystä ovelta.

Onko se kuitenkaan se mitä oikeasti enää haluaa tässä hetkessä? Ei välttämättä. Vanhempi voi haikaillakin vapauden tunteen perään. Milloin viimeksi on voinut tehdä mitä haluaa, milloin haluaa? Voiko vapautta ylipäänsä tuntea vanhemmuudessa?

Uskon itse vahvasti siihen, että ihminen tarvitsee vapautta voidakseen hyvin. Vapautta ilmaista omia mielipiteitään, tuntea omia tunteitaan, toteuttaa omia ideoitaan, tehdä haluamiaan asioita.

Etenkin pienten lasten vanhemmuus on niin kokonaisvaltaista, että vanhempi voi huomata lähinnä ajattelevansa lapsiin liittyviä asioita päivästä toiseen. Mitä lapseni tarvitsee? Mitä lapseni tuntee? Miten voin tarjota parasta lapselleni? Mitähän tekemistä lapsille keksisin tänään? Mitähän ruokaa tarjoaisin lapsilleni tänään?

Uskon, että omaa aikaa tärkeämpää vanhemmalle olisi vapaus viettää aikaa haluamallaan tavalla. Tai laajennetaan vielä vähän, elää haluamallaan tavalla.

vapautta

***

Tehdään pieni mielikuvaharjoitus. Kuvittele itsesi tilanteeseen, jossa sinun on helppo hengittää. Tunnet sisäistä rauhaa. Tunnet innostusta ja intohimoa. Sydämesi sykkii rinnassasi ja tunnet olevasi elossa. Tunnet itsesi vapaaksi.

Mitä näit kuvitellessasi? Millaisessa tilanteessa olet kokenut näin? Milloin olet ollut vapaa? Jos saisit tehdä mitä vain, mitä tekisit?

***

vapautta

Saitko kiinni vapauden tunteesta? Milloin olet viimeksi tuntenut olevasi vapaa?

On mielenkiintoista ja tärkeää pohtia, miten omaa vapauden tunnetta ja vanhemmuutta voi yhdistää. Toteutuuko vanhemman vapauden tunne riittävästi ”oman ajan” puitteissa vai voisiko se olla jotain enemmän?

Jos olet esimerkiksi tuntenut vapautta eniten ajaessasi road tripillä pitkin maailmaa, ilman varsinaista päämäärää, voisiko samasta tunteesta saada kiinni myös lasten kanssa, lasten tarpeet huomioiden? Nauttia uusista paikoista ja päämäärättömyydestä lapset takapenkillä?

Mitä sinä olet mieltä? Voiko vanhempana kokea olevansa täysin vapaa?

Mitä ajatuksia teksti herätti sinussa? Jos ajattelet kirjoituksesta olevan hyötyä muillekin, jaa sitä eteenpäin! FamilyBoostia voi seurata myös Facebookissa. Mukavaa, kun löysit seuraamme!

vapautta

 

Kerro kaverille:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Follow Julia Pöyhönen:

Julia Pöyhönen on perheiden kanssa työskentelyyn erikoistunut psykologi.

Latest posts from

Kommentoi

css.php