Vanhempi-lapsi-suhde: kasvatuskeinot ja myönteinen vuorovaikutus

with Ei kommentteja

Haluatko sinun ja lapsen välisen yhteistyön toimivaksi?

Vanhempi-lapsi-suhde on monimutkainen rakennelma, joka kehittyy raskausajalta lähtien. Suhde ei ole vakaa ja muuttumaton, vaan muokkaantuu jatkuvasti lapsen kasvaessa ja kehittyessä. Vanhempi ja lapsi tuovat kumpikin suhteeseen oman panoksensa.

Toimiva yhteistyö vanhemman ja lapsen välillä vaatii yhteensoinnuttamista ja lapsen kasvaessa uusien toimintatapojen hakemista. Kun on kyse jostakin niinkin monimutkaisesta asiasta kuin vanhempi-lapsi-suhde, ei ole ihme, että yhteistyö välillä säröilee eikä arki aina suju. Joskus voi vanhempana olla vaikea ymmärtää, mitä lapsi oikein milläkin käytöksellään hakee. On kovin tavallista, että jossakin kohtaa lapsen kehitystä vanhempi toivoo, että yhteistyö lapsen kanssa olisi hieman sujuvampaa, joka asiasta ei tarvitsisi sanoa niin monta kertaa, arjessa ei olisi niin paljon kiukuttelua ja hankalaa käytöstä ja lapsi tottelisi paremmin.

Totteleminen ei ole mikään yksiselitteinen termi. Modernissa myönteisessä lapsenkasvatuksessa ollaan taipuvaisia ajattelemaan, että lapsen ei tarvitse aina totella koskaan vastaansanomatta. Tosiasia kuitenkin on, että riittävä totteleminen tekee arjesta sujuvampaa. Nykytietämyksen mukaan lapselle turvallisin kasvuympäristö on sellainen, jossa lapsella on selkeät rajat: vanhempi päättää lapsen elämän suuntalinjoista. Kasvatus ei kuitenkaan ole pelottavaa, vaan siinä on joustamisen ja neuvottelemisen varaa. Lapsen tunteet ja ajatukset otetaan huomioon. Lapsen ja vanhemman on siis mahdollista löytää suhteeseensa tasapaino, jossa vanhempi asettaa rajoja, lapsi tottelee vanhempaa riittävässä määrin eikä rajojen asettaminen luo vanhemman ja lapsen välille jatkuvaa taistelutilaa. Juuri tätä tasapainoa TaitoBoostissa haetaan.

Jokainen vanhempi-lapsi-suhde on ainutlaatuinen. Toimiva yhteistyö saattaa hankaloitua monesta syystä, joita saattavat olla muun muassa lapsen ja vanhemman temperamenttien heikko yhteensopivuus, lapsen omat erityispiirteet (kuten keskittymisvaikeudet), lapsen levottomuus tai uhmakkuus, vanhemman omat voimavarat (joihin vaikuttavat lukuisat tekijät, kuten taloudellinen tilanne ja parisuhteen tola) sekä vanhemman itse lapsuudessa vastaanottama vanhemmuus.

Olivat syyt vanhempi-lapsi-suhteen pulmien takana mitä tahansa edellä mainituista, lapsen ja vanhemman välisen myönteisen tunneyhteyden vahvistuessa myös lapsen tottelemattomuus paranee ja perheen arki sujuvoituu huomattavasti.

vanhempi-lapsi-suhde

Milloin hakea apua vanhempi-lapsi-suhteeseen tai oman vanhemmuuden tueksi?

Valtaosa vanhemmista toivoo tukea omaan vanhemmuuteensa, perheen arkeen tai lapsen kasvatukseen jossakin kohtaa vanhemmuutta. Tavallisimmin vanhempia mietityttävät lapsen kasvatus ja oma jaksaminen. FamilyBoostin boosteihin voi huoletta osallistua matalalla kynnyksellä. Meiltä saat valmiin suunnitelman vanhemmuustaitojen vahvistamiseksi ja asiantuntevan tuen sinua mietityttäviin asioihin.

Kuten todettu, on hyvin tavallista, että vanhemman ja lapsen väliseen suhteeseen tulee välillä säröjä, eikä yhteistyö aina suju. Joskus saattaa kuitenkin käydä niin, että yhteistyö on voittopuolisesti hankalaa ja sujumatonta. Vanhempi saattaa kokea, että lapsi ei tottele mitään mitä hän sanoo ja lapsi saattaa olla usein huonotuulinen ja kiukutteleva. Tämä tekee arjesta raskasta sekä vanhemmalle että lapselle. Ei ole lainkaan tavatonta, että vanhemman voimavarat alkavat tällaisessa tilanteessa ehtyä. Vanhempi ehkä kokee, että kaikkea on jo kokeiltu. Lapsesta ja lapsen seurasta nauttiminen alkaa vaikeutua.

Jotta arki olisi sujuvampaa ja lapsen seurasta nauttiminen helpompaa, on tällaisessa tilanteessa hyödyllistä hakea perheelle ulkopuolista apua.

Vanhempi-lapsi-suhde keskiössä TaitoBoostissa

TaitoBoosti on vanhemmuuden tukemiseen ja perheiden kanssa työskentelyyn keskittyneiden psykologien suunnittelema kattava kokonaisuus. Boostin aikana käydään läpi sellaisia kasvatuskeinoja, jotka vahvistavat vanhemman ja lapsen välistä myönteistä vuorovaikutusta. Käytännönläheisten ohjeiden avulla sinun on helppo soveltaa oppimasi asiat perheesi arkeen. TaitoBoostin kiitellyt teemat muodostavat laajan kokonaisuuden, joka vahvistaa monipuolisesti myönteistä ja tasapainoista vanhemmuustyyliä.

Me uskomme, että jokainen voi löytää juuri sen itselle sopivan tavan olla vanhempi juuri niille omille lapsilleen. TaitoBoostin tarkoitus on auttaa sinua tässä prosessissa. Ei ole yksiselitteisesti oikeaa tapaa olla hyvä vanhempi. Vaikka materiaali on jokaiselle sama, olemme hyvin tietoisia siitä, että se, mikä toimii jollekin, ei välttämättä toimi jollekulle toiselle. Tämän vuoksi kannustamme sinua aina soveltamaan tehtäviä omaan elämäntilanteeseesi sopivaksi. Sinun ei kuitenkaan tarvitse miettiä tehtäviä yksin: tukenasi joka askeleella ovat FamilyBoostin perhepsykologit.

TaitoBoostin aikana varmuutesi vanhempana lisääntyy. Saat paljon tietoa vanhemman ja lapsen välisestä vuorovaikutuksesta ja sen muodostumiseen vaikuttavista tekijöistä. Tiedät, miten vahvistaa sinun ja lapsen välisen suhteen myönteisiä puolia, miten ratkaista erilaisia pulmatilanteita ja miten asettaa rajoja ja seuraamuksia. Opit, miten olla johdonmukainen ja miten luoda lapselle sellainen arki, joka vahvistaa lapsen turvallisuudentunnetta ja itsetuntoa. Kun vanhemman ja lapsen välinen suhde vahvistuu, lapsen tottelemattomuus vähenee ja vanhemman ja lapsen välinen yhteistyö paranee.

Kenelle TaitoBoosti sopii?

TaitoBoosti sopii kenelle tahansa vanhemmalle, joka haluaa vahvistaa myönteistä yhteistyötä lapsen kanssa tai oppia uusia, toimivia kasvatuskeinoja. Parhaiten materiaali on sovellettavissa noin 2-12-vuotiaille lapsille ja heidän vanhemmilleen. Tehtävissä on huomioitu eri ikäisten lasten tarpeet. Mikäli perheessäsi on useampi kuin yksi lapsi, voit soveltaa boostin oppeja myös useamman lapsen kanssa!

TaitoBoosti on suunniteltu tavallisille perheille. Perheessäsi ei tarvitse olla isoja ongelmia, jotta voisit hyötyä TaitoBoostista! Tarvitset vain toimivan nettiyhteyden ja oman motivaation parempaan arkeen. Tervetuloa mukaan vahvistamaan vanhemmuustaitoja!

***

Tutustu TaitoBoostiin verkkokaupassamme!

Kerro kaverille:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Follow Heidi Livingston:

Heidi Livingston on perheiden kanssa työskentelyyn erikoistunut psykologi.

Kommentoi

css.php