Johdonmukaisuus: Miten ja miksi olla johdonmukainen vanhempi?

with Ei kommentteja

Vanhemman johdonmukaisuuden käsitteeseen törmää usein lukiessaan vanhemmuus- tai kasvatuskirjallisuutta. Mitä johdonmukaisuus oikeastaan on, miksi se on niin tärkeää ja miten olla johdonmukainen vanhempi?

Johdonmukaisuus on muutakin kuin sääntöjä ja rajoituksia. On toki tärkeää, että kasvaessaan johdonmukaisen vanhemman kanssa lapsi todennäköisesti oppii, että teoilla on seuraukset ja että aikuisten totteleminen on suotavaa. Johdonmukaisuudella on kuitenkin syvempiäkin merkityksiä lapsen kehityksen kannalta.

Miksi johdonmukaisuus on tärkeää?

Lapsen näkökulmasta johdonmukaisuus tarkoittaa, että hän tietää mitä milloinkin tapahtuu. Miten vanhempi reagoi, jos hän toimii tietyllä tavalla? Minkälaisista asioista vanhempi ilostuu, minkälaisista suuttuu? Miten juuri hänen perheensä toimii tietynlaisissa tilanteissa? Kertooko vanhempi hänelle, jos tapahtuu jotakin yllättävää? Kaikki tämä edesauttaa sitä, että lapsi pystyy ennakoimaan omaan elämäänsä. Mitä pienemmästä lapsesta on kyse, sitä vähemmän hän on luonnollisesti itse vastuussa arjestaan. Lapsen turvallisuudentunteen kehittymisen ja kiintymyssuhteen muodostumisen kannalta on kuitenkin olennaista, että sekä lapsen arki että suhde vanhemaan on jollakin tavoin ennakoitavissa.

Johdonmukaisuus hyödyttää myös vanhempaa. Vanhemman näkökulmasta arki lapsen kanssa harvoin on täysin ennakoitavissa! Lapsi sairastuu, ei haluakaan lähteä ulos, ei suostu lopettamaan pelaamista, on joutunut hankaluuksiin koulussa… Kun tiedät etukäteen, miten toimit tietynlaisissa tilanteissa, sinun ei hankalan tilanteen eteen sattuessa tarvitse joka kerta erikseen puntaroida, miten siinä tilanteessa toimit. Tämä helpottaa sinua. Parhaimmillaan johdonmukaisuus sujuvoittaa arkea ja siitä hyötyvät sekä sinä että lapsesi.

johdonmukaisuus

Miten johdonmukaisuus näkyy käytännössä?

Johdonmukaisuus vaatii hieman suunnittelua. Mieti etukäteen, miten toimit vanhemana hankalissa tilanteissa. Mitkä asiat jätät huomiotta, mistä asioista saa seuraamuksen ja mikä seuraamus on? Vanhempi saattaa suunnitella olevansa johdonmukainen, mutta lapsen epätoivottu käytös saa vanhemman omat tunteet kuohahtamaan niin, että järkevä johdonmukainen ajattelu joutuu katkolle. Jos huomaat, että näin käy sinun kohdallasi, mieti, mitkä asiat auttavat sinua pysymään rauhallisena tilanteessa. Etukäteen tehty toimintasuunnitelma auttaa usein rauhallisena pysymistä!

Yritä asettua lapsen näkökulmaan ja pohdi arkeanne. Tietääkö lapsi, mitä milloinkin tapahtuu vai tulevatko tilanteet lapsen näkökulmasta puun takaa? Ota tavaksi ennakoida eli kertoa lapselle erityisistä tapahtumista (esimerkiksi lääkärikäynnit, kyläilyt tai retkipäivät päiväkodissa) vähintään edellisenä päivänä, tarvittaessa aiemminkin.

Johdonmukaisuus saattaa tuntua isolta palalta purtavaksi yhdellä kertaa. Jaa se osiin! Mieti, mihin yhteen asiaan omassa toiminnassasi keskityt tällä viikolla. Huomaa jokainen pienikin onnistumisesi ja anna siitä itsellesi ansaitsemasi kehut! Muista myös, että seuraamuksia ja rangaistuksia tehokkaampaa on huomioida myönteisellä palautteella lapsen käytöksessä ne hetket, kun hän toimii toivotulla tavalla.

Kerro kaverille:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Follow Heidi Livingston:

Heidi Livingston on perheiden kanssa työskentelyyn erikoistunut psykologi.

Kommentoi

css.php