Vanhemmuuden arvostelu

with Ei kommentteja

Vanhemmuuden arvostelu on ikävän yleinen ilmiö, joka saattaa saada vanhemman tosissaan miettimään omaa riittävyyttään vanhempana tai toisaalta raivon partaalle. Pohdimme tässä tekstissä, miksi vanhemmuus joutuu niin herkästi arvostelun kohteeksi sekä mitä tehdä, jos saa osakseen arvostelua muiden taholta.

Teksti on julkaistu alun perin FamilyBoostin psykologien vieraskynäkirjoituksena Diary of A -blogissa keväällä 2017. Pääset lukemaan alkuperäisen kirjoituksen täältä.

Vanhemmuuden arvostelu

Miksi arvostelemme toisiamme?

Monenlainen arviointi ja luokittelu on täysin normaali osa ihmisen prosessointia: keräämme tietoa ympäristöstä ja muista ihmisistä ja vertaamme sitä omaan itseen ja omiin arvoihin sekä vallalla oleviin arvoihin niin omassa perheessä, kulttuurissa kuin yhteiskunnassakin. Havaitsemme jonkun toisen arvojen olevan erilaisia kuin omat arvot.

Tällainen arviointi ei sinänsä vielä sisällä negatiivista aikomusta toista ihmistä kohtaan. Se on vain tapa havainnoida toisia ja tarkastella itseä muiden asettaman peilin kautta. Voidaan myös ajatella, että havainnointi, arviointi ja luokittelu ovat ensiaskeleita toisen ymmärtämiseen.

Sanalla arvostelu on negatiivinen kaiku, koska se lähtökohtaisesti sisältää asioiden asettamisen paremmuusjärjestykseen: havainnoimme ympäristöä ja asetamme havaintojamme omia arvojamme peilaten järjestykseen. Arvostelu kertoo siis aina enemmän asioita kritiikin antajasta ja hänen arvomaailmasta kuin kritiikin saajasta. Usein tämä prosessointi on melko automaattista, mutta toki voimme itse vaikuttaa siihen, kuinka suurta roolia arvostelevat ajatukset mielessämme ottavat.

Arvostelu muuttuu negatiiviseksi siinä vaiheessa, kun omat havainnot itsestä ja toisista tuodaan esiin loukkaavalla tavalla.

Miksi vanhemmuuden arvostelu on niin tavallista?

Voimakas kielteinen arvostelu kuvastaa epävarmuutta. Tarvitaan vertailua, jotta kuva omasta itsestä vahvistuisi. Ihminen, joka on riittävän sinut oman itsensä ja tekemiensä valintojen kanssa, ei koe tarvetta arvostella muita. Hän tietää minkälainen itse on ja on siihen tyytyväinen.

Arkielämässä vanhempien arvostelu saattaa myös olla epäonnistuneesti ilmaistu halu auttaa. Esimerkiksi isovanhemmat tulevat joskus arvostelleeksi omia lapsiaan heidän vanhemmuudessaan ehkä haluamattaankin. He vain kovasti haluavat tuntea itsensä osallisiksi ja kertoa, mitkä heidän arvonsa ja kokemuksensa ovat vanhemmuudesta.

Jokaisella on vanhemmuudesta jonkinlainen kokemus (ainakin se lapsuudessa saatu) ja sitä kautta myös mielipide asioihin. Koska vanhemmuus on niin henkilökohtaista, siihen liittyy runsaasti epävarmuutta ja tämän vuoksi myös paljon tarvetta arvosteluun.

Ei ole myöskään merkityksetöntä, että mediassa vanhemmuutta käsittelevät uutiset ja artikkelit on useimmiten kirjoitettu vanhempia syyllistävään sävyyn. Kunpa jokainen vanhemmuutta arvostelevat muistaisi, että vanhempien asettaminen paremmuusjärjestykseen heidän tekemien valintojen, kasvatustapojen, lasten käyttäytymisen tai minkään muunkaan mittarin perusteella on täysin mahdoton tehtävä! Lapsen kehitys ja lapsen ja vanhemman suhde ovat niin monimutkaisia asioita, että äärimmäisen harvaan asiaan on olemassa selkeät oikeat ja väärät vaihtoehdot, jotka sopisivat kaikille.

Vanhemmuuden arvostelu

Miksi vanhemmuuden arvostelu satuttaa?

Toisen vanhemmuuden arvostelu on pulmallista monesta syystä. Vanhemmuus on projekti, prosessi, matka. Vanhempi ei voi koskaan olla “valmis”. Lapset kasvavat, heidän tarpeensa muuttuvat, elämäntilanteet muuttuvat, vanhemmat muuttuvat, vanhemmuus muuttuu.

Jokainen vanhempi kompuroi tällä matkallaan, usein moneen otteeseen. Ja se on täysin normaalia! Olisipa ihanaa, jos saisimme kompuroida rauhassa siten, että muut vanhemmat nyökkäisivät ymmärtäväisesti: “mä tiedän ton vaiheen” ja “kyllä se siitä”.

Vanhemmuus on äärimmäisen henkilökohtainen asia. Vanhemmuuteen ei liity pelkästään se, miten omia lapsia kasvattaa. Vanhemmuus heijastaa aina myös omaa lapsuutta ja sitä vanhemmuutta mitä itse on saanut, parisuhdetta, persoonallisuutta, arvoja ja elämäntilannetta.

Lapsen kasvattaminen on monimutkaista ja haastavaa, ja monet vanhemmat kokevat paljon paineita siitä, että saavat luotsattua lapsensa riittävän puhtain paperein aikuisuuteen. Kommentit lapsiin tai kasvatukseen liittyen menevät suoraan sydämeen ja tuntuvat arvostelulta itseä kohtaan. Arvostelu saa vanhemman jälleen kerran kyseenalaistamaan itsensä: olenko hyvä vanhempi?

Vanhemmuuden arvostelu on pulmallista myös siitä syystä, että vanhemmuus on valtavan laaja alue, josta ulkopuolisina (vaikka olisimme sukulaisia tai läheisiä ystäviä) näemme vain pienen siivun. Kun äiti huutaa lapselleen bussissa, et voi tietää, mitä aiemmin päivällä on tapahtunut. Asioilla on aina monta puolta, ja arvostelevat kommentit tuovat niistä esiin vain yhden.

Esimerkki:

Vanhempi kommentoi Facebook-ryhmässä: “Lapset ovat katsoneet koko päivän telkkaria ja pizza on tulossa. Ihana hiljaisuus!”. Herkästi voimme lähteä neuvomaan (joko hiljaa mielessämme tai kommentoimalla), että terveellinen ruoka ja televisionkatselun rajoittaminen on vanhemman velvollisuus. Menkää ulos ja leikkikää yhdessä, lapset ovat pieniä vain hetken! Jos kuitenkin tiedämme, että tämä vanhempi on täysin puhki esimerkiksi avioeron tai läheisen sairastumisen vuoksi ja hänen on vaikea jaksaa arkea tällä hetkellä, on suhtautuminen erilaista. Kuka tahansa sanoisi silloin, että hienoa kun laitat itsesi etusijalle ja otat iisisti tilaamalla lapsille pizzaa ja antamalla heidän katsoa telkkaria. Nyt pidät huolta itsestäsi ja lepäät!

Vaikka meillä on taipumus muistaa negatiivinen palaute paremmin kuin myönteinen, voivat myös muiden ihmisten vilpittömät kommentit siitä, kuinka kekseliäs, rauhallinen tai hauska vanhempi onkaan jäädä kytemään vanhemman mieleen pitkäksi aikaa.

Toisen ihmisen apu, ymmärrys ja hyväksyntä ovat todella arvokkaita vanhemmalle etenkin niissä tilanteissa, kun vanhempi kokee epävarmuutta: kun lapsi huutaa selkä kaarella kaupan parkkihallissa, ostoskassi on revennyt kaikesta rimpuilusta, omenat pyörivät pitkin poikin ja itse yrität epätoivoisesti saada tilanteen loppumaan huutamalla lapselle. Vieraan ihmisen hyväksyvä, ymmärtäväinen katse, ostosten kerääminen parkkihallista ja sanat, “kyllä se siitä, sä teet hyvää työtä” voi olla äärimmäisen merkityksellistä.

Vanhemmuuden arvostelu

Mitä tehdä, jos saa osakseen arvostelua?

  • Muista, että kaikki mokailevat! Ihan jokaisella on ikäviä hetkiä niiden tuhansien hyvien hetkien joukossa, joita jokaisessa päivässä on. Ulkopuoliset näkevät aina vanhemmuudestasi vain pienen palasen – eivät kaikkia taustalla vaikuttavia tekijöitä. Mikään ei ole mustavalkoista ja kaikki on suhteellista!
  • Arvostelu kertoo enemmän arvostelijan arvoista kuin sinun. Jos saat kuulla arvostelua lapsesi ruokavalion yksipuolisuudesta, voit ajatella: ”Tuolle vanhemmalle on tosi tärkeää, että hänen lapsensa syövät monipuolisesti. Mitäköhän kaikkea siihen liittyy? Minulle se ei ole tässä kohtaa niin tärkeää. Olen silti riittävän hyvä vanhempi”. Tai jos saat kuulla, että imetät liian pitkään, voit ajatella: ”Tuolle vanhemmalle on tosi tärkeää, että lasta imetetään vain tiettyyn ikään asti. Mistäköhän se johtuu? Minule taitaa olla tärkeää, että lapsi saa itse päättää lopetusajan. Olen silti hyvä vanhempi”. Arvostelevat kommentit voi tällä tavalla käydä läpi, muodostaa oman näkökantansa ja sitten unohtaa.
  • Mitä voit itse tehdä? Voitko kertoa, miltä arvostelu sinusta tuntuu? Voitko vähentää yhteydenpitoa arvostelevien ihmisten kanssa? Jos nettikeskustelut saavat sinut kurjalle mielelle, voitko jättää ne tietoisesti lukematta ja hakea tietoa sen sijaan jostakin muualta?
  • Ympärillä olevat ihmiset toimivat sinulle peilinä. Pidä huolta siitä, että ympärilläsi on enemmän sellaisia ihmisiä, jotka näkevät sinut rakastavin ja hyväksyvin silmin kuin kielteisin silmin. Huomaa myös saamasi myönteinen palaute!
  • Joskus kommentit voivat myös avata silmät jollekin uudelle, mitä ei ole aiemmin tullut ajatelleeksi. Ole siis avoin ja luota itseesi! Jokainen vanhempi on ainutlaatuinen ja korvaamaton omille lapsilleen. Hyvä vanhempi voi olla lukemattomilla eri tavoilla.

***

Teksti on julkaistu alun perin FamilyBoostin psykologien vieraskynäkirjoituksena Diary of A -blogissa keväällä 2017. Pääset lukemaan alkuperäisen kirjoituksen täältä.

Lue myös:

Kerro kaverille:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Follow Heidi Livingston:

Heidi Livingston on perheiden kanssa työskentelyyn erikoistunut psykologi.

Kommentoi

css.php