Vanhemman ystävyyssuhteet: miten pitää huolta läheisistään?

with Ei kommentteja

Vanhemman ystävyyssuhteet puhututtavat tänään ystävänpäivänä The FamilyBoostissa. Kun amerikkalainen Valentine’s Day on romanttisen rakkauden näyttämö, juhlitaan täällä Koti-Suomessa helmikuussa ystävyyttä. Ystävyyden juhliminen on ihana ja ennenkaikkea tärkeä teema (vaikka meillä ei toki ole mitään romanttisia illallisia vastaan!). Parhaassa tapauksessa ystävyyssuhteet tuovat valtavasti sisältöä arkeen.

Hyvinvoiva ihminen tarvitsee muita ympärilleen. Lapsen kehittymisen edellytys on vuorovaikutus vanhempien ja muiden ympärillä olevien ihmisten kanssa. Ihminen on virittynyt oppimaan kaikki tarvittavat kehitykselliset taidot vuorovaikutuksessa muiden kanssa. Ihmisen psyykkistä terveyttä ja onnellisuutta boostaa kokemus yhteisöllisyydestä, joukkoon kuulumisesta. Yksinkin hyvin viihtyvä ihminen on onnellisimmillaan ollessaan muiden seurassa.

vanhemman ystävyyssuhteet

Vanhemman ystävyyssuhteet ja vertaistuki

Vanhemman kokema yksinäisyys on tavallista, mutta se saattaa silti yllättää. Aikataulujen yhteensovittaminen tai harrastaminen ei ehkä ole yhtä helppoa kuin ennen tai vanhat ystävyyssuhteet eivät syystä tai toisesta seuraa uudessa elämäntilanteessa mukana. Nykyään yksinäisyydestä onneksi puhutaan enemmän ja se on aiempaa paremmin tiedostettua. Vaikka vanhemman kokema yksinäisyys saattaa yllättää ja tuntua musertavalta, antaa vanhemmaksi tuleminen myös oivan tilaisuuden luoda uusia ystävyyssuhteita.

Moni kokee, että perheen perustamisen jälkeen on tarve luoda uusia sosiaalisia verkostoja ja hakeutua uusiin yhteisöihin. Vaikka samanlainen elämäntilanne ei (onneksi!) ole ystävyyden edellytys, voivat suunnilleen samanikäisten lasten vanhemmat olla korvaamaton vertaistuen lähde. Toisen samantyyppisessä elämäntilanteessa olevan kanssa voi peilata omaa vanhemmuuttaan ja jakaa vanhemmuuden ja lapsiperhearjen kokemuksia. Ystävän kanssa tunteet eivät ole ehkä yhtä voimakkaina pelissä kuin esimerkiksi puolison kanssa, mikä saattaa olla ihan hyvä asia! Tämän vuoksi suosittelemme tutustumaan muihin vanhempiin, jos sellaisia ei valmiiksi löydy ystäväpiiristäsi. Tietoa oman kuntasi tarjoamista palveluista pikkulapsiperheille saat esimerkiksi neuvolasta!

Miten järjestää aikaa ystäville?

Vanhemmaksi tuleminen on suuri elämänmuutos, joka usein myös laittaa pohtimaan ystävyyssuhteita uudessa valossa. Kun arki mullistuu, on ehkä etsittävä uusia tapoja yhteydenpitoon ystävien kanssa. Vanhempana sitä saattaa olla vastuussa monenkin ihmisen menoista ja tarpeista ja ehkä omien ystävyyssuhteiden ylläpitäminen jää vähemmälle huomiolle. Tämä on toki ymmärrettävää, eikä vahva ystävyyssuhde kärsi hiljaisemmista jaksoista. Pitkällä tähtäimellä on kuitenkin oma hyvinvointi mielessäpitäen kannattavaa järjestää arki siten, että siihen mahtuvat myös ystävät. Istu alas ja mieti perheenne aikatauluja. Mihin mahtuisi tilaa ystäville? Mitä muutokksia arkeen olisi ehkä tehtävä, jotta ystävien kanssa vietetty aika mahdollistuisi?

Jokainen perhe on erilainen ja joskus vanhemman ystävyyssuhteet saattavat etääntyä sen vuoksi, että aikaa ystäville tuntuu olevan vaikea järjestää. Lapsen hoitoon jättäminen ystävien tapaamisen ajaksi saattaa olla syystä tai toisesta vaikeaa. Vanhempi on esimerkiksi ainoana aikuisena perheessä tai lapsen jättäminen puolison hoitoon ei ole mahdollista. Joskus vanhemmat myös kokevat, että arki lapsen kanssa on jo muutenkin niin hektistä, ettei esimerkiksi illoista halua nipistää aikaa ystävien tapaamiselle.

Erityisesti pikkulapsiaikana vanhempaa saattaa hyödyttää se, ettei vanhemman roolia ja ystävyyssuhteita tarvitse täysin irroittaa toisistaan. Ystävien kanssa voi viettää laadukasta aikaa, vaikka lapsi olisikin mukana! Mitä voisitte yhdessä tehdä? Mikäli ystävälläsi ei ole lapsia ja lasten mukaan ottaminen mietityttää, ota asia rohkeasti puheeksi!

Raisa Mattila kirjoittaa vinkkejä siitä, miten pitää ystävät mukana elämässä myös perheen perustamisen jälkeen. Ystävän kanssa yhteydenpito ei vaadi aina kasvotusten näkemistä. Mattila vinkkaa esimerkiksi, että ystävälle voi soittaa työmatkalla tai jutella Skypessä!

Sen lisäksi, että vanhemmuus ehkä kuljettaa sinua uusiin ympyröihin ja tutustuttaa sinua uusiin ihmisiin, on tärkeää ylläpitää myös vanhoja ystävyyssuhteita. Ystävät ovat osa sinua ja esimerkiksi lapsuuden- tai nuoruudenaikaisilla ystävyyssuhteilla on voinut olla vahvastikin identiteettiäsi rakentava vaikutus. Terve ystävyyssuhde on sellainen, jossa molempien on hyvä olla. Iloitse siis ystävistäsi!

***

Vanhempi tarvitsee riittävän kokemuksen yhteisöllisyydestä ja riittävästi muita aikuisia ympärilleen voidakseen hyvin. Hyvinvoivana vanhemman on helpompi olla läsnä myös lapsilleen.

Miten sinä pidät huolta ystävyyssuhteistasi ystävänpäivänä ja muinakin päivinä?
Onko elämässäsi kenties paikka vapaana uudelle ystävyyssuhteelle?

Kerro kaverille:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Follow Heidi Livingston:

Heidi Livingston on perheiden kanssa työskentelyyn erikoistunut psykologi.

Kommentoi

css.php