Vanhemman yksinäisyys: Momzie-sovellus yhdistää äitejä

with Ei kommentteja

Kirjoitus ”Vanhemman yksinäisyys” on tehty osana yhteistyötä Momzien kanssa, mutta kuvaa vilpittömästi psykologin näkökulmaa Momzie-sovelluksesta.

vanhemman yksinäisyys

Vanhemman yksinäisyys

Vanhemman yksinäisyys koskettaa monia. Kirjoitimme aiemmin siitä, miten vanhempi voi pitää yllä ystävyyssuhteitaan ja miksi ystävyyssuhteet ylipäätään ovat niin tärkeitä. Kun kuulimme Momzie-sovelluksesta, halusimme jatkaa ystävyysteemasta pohtimalla tämän äitien ystävystymispalvelun merkitystä yksinäisyyden vähentymisessä. Koska Momzie on äideille tarkoitettu palvelu, kirjoitamme tämän jutun nimenomaan äitejä ajatellen. Yhtä hyvin jutun asiat sopivat myös esimerkiksi koti-isiin!

Vanhemman yksinäisyys on ilmiö, joka on puhuttanut paljon viime aikoina (mm. täällä). Vanhempi on ison elämänmuutoksen edessä, kun saa ensimmäisen vauvansa. Mikäli on ennen vauvaa ollut työelämässä, arjen rytmi muuttuu täysin toisenlaiseksi ja työyhteisö jää taakse äitiysloman alkaessa. Etenkin jos on saanut kaveriporukasta ensimmäisenä tai viimeisenä lapsia, voi olla vaikea löytää yhteistä aikaa ystävien kanssa. Töissäkäyvät kaverit olisivat vapaita iltaisin, mutta äitiyslomalaisella on vapaata aikaa päivisin ja iltaisin kotoa irrottautuminen saattaa olla vaikeaa. Vaikka näkisikin kavereitaan iltaisin, saattavat pitkät tunnit päivisin tuntua yksinäisiltä, jos ei ole lapsen lisäksi muuta seuraa. Vanhemman yksinäisyys saattaa tulla aivan yllättäen ja haastaa aiemmat mielikuvat pikkulapsiajasta.

Joillekin äitiysloma ja vauvan kanssa kotona oleminen saattaa tuntua helpolta, ihanalta ja rentouttavalta. Kaikki eivät kuitenkaan koe äitiyslomaa näin ja se on ihan OK. Vanhemman jaksamisen kannalta riittävät aikuiskontaktit ovat joka tapauksessa keskeisiä. On tärkeää, että vanhemmalla on sellaisia ihmissuhteita, joissa on hyvä olla, joissa voi olla oma itsensä ja saada ymmärrystä osakseen ilman ei-toivottuja neuvoja tai kritiikkiä. Aikuissuhteissa vanhempi voi purkaa äitiyteen liittyvää epävarmuutta ja turhautumista sekä jakaa onnistumisia ja huolia. Jos on tottunut esimerkiksi vaihteleviin työpäiviin, lapsenhoitorutiinit tuntuvatkin ehkä tylsiltä, päivät ovat pitkiä ja toistavat toisiaan. Ystävyyssuhteet ja ylipäätään se, että juttelee toisen aikuisen kanssa tuovat arkeen vaihtelua ja perspektiiviä.

Vanhemmankin tarpeet tulee tyydyttyä

Erityisesti vauva-aikana vanhempi on täysin vastuussa lapsen tarpeiden tyydyttämisestä, joten vanhemman on oltava lapsen käytettävissä 24/7. Vauvan kanssa oleminen on tämän vuoksi hyvin intensiivistä. Vanhempi tarvitsee aikuiskontakteja, jotka tyydyttävät vastaavasti hänen omia tarpeitaan. Vanhemman tulee siis pitää huoli siitä, että hänen omat tarpeensa läheisyyteen ja yhteenkuuluvuuteen täyttyvät. Toimiva parisuhde on erittäin tärkeä vanhemman jaksamiseen vaikuttava tekijä. Hyväkään parisuhde ei kuitenkaan kumoa ystävyyssuhteiden merkitystä!

Moni äiti kokee lisäksi tärkeänä sen, että on samassa elämäntilanteessa olevaa juttuseuraa. Raskaudessa, vauva-ajassa, pikkulapsiarjessa, vanhemmuudessa ylipäätään, on paljon ihmeteltävää kun kaikki on uutta. Kokemuksien vertaileminen tuo parhaimmillaan luottoa omaan vanhemmuuteen. On hyödyllistä saada nopeasti tukea, kun miettii milloin olisi hyvä aika lopettaa imetys, miten suhtautua lapsen uhmaan tai miten reagoida lapsen kasvoille ilmestyneeseen ihottumaan.

Mikä on Momzie?

 

vanhemman yksinäisyys

Momzie vastaa moneen tarpeeseen

Perheiden parissa työskentelevän psykologin näkökulmasta Momzie-palvelu vastaa moneen nykyvanhemman tarpeeseen. Momzie ottaa huomioon monia sellaisia seikkoja, joita The FamilyBoostissakin arvostetaan! Muun muassa yhteisöllisyys on meille The FamilyBoostissa tärkeä arvo.

Sosiaaliset äidit ja varautuneet äidit

On hyvä tiedostaa, että vaikka jokainen tarvitsee muita ihmisiä voidakseen hyvin, eivät kaikki ole persoonaltaan kovinkaan sosiaalisia. Yksinkertaistaen voisi sanoa, että luonteeltaan sosiaalisen ja avoimen vanhemman on helppo löytää itselleen seuraa. Sosiaalinen ja avoin vanhempi aloittaa juttelun muiden kanssa kaupassa, leikkipuistossa, bussissa – missä vain! Sosiaalinen ihminen pystyy myös aktiivisesti hyödyntämään verkossa toimivia vertaistukiryhmiä, kuten Facebook-ryhmiä. Vaikka voisi helposti ajatella, että Facebookissa kaikki voivat keskustella tasa-arvoisesti ja luontevasti keskenään, todellisuus on toinen. Vähääkään estyneemmät tai yksityisemmät henkilöt eivät yleensä keskustele isoissa julkisissa Facebook-ryhmissä, joissa ihmiset eivät tunne toisiaan. He usein jäävät vain seuraamaan keskustelua. Vaikka keskustelun seuraaminen sivusta voikin toki sinänsä olla hyödyllistä, se ei vastaa tarpeeseen jakaa omia kokemuksiaan ja saada itselleen juttuseuraa.

Momzie mahdollistaa kahdenkeskisen keskustelun sellaisten äitien välillä, jotka ovat halunneet jutella juuri toistensa kanssa. Varautuneemmalle persoonallisuudelle tämä on loistava etu! Kahden kesken omista asioista keskusteleminen on turvallisempaa ja intiimimpää, minkä vuoksi suhteet muodostuvat nopeammin kaveruudeksi, kuin mitä isoissa ryhmissä keskustellessa. Momzieta voi toki käyttää löytääkseen seuraa lähiympäristöstään. Toisaalta joskus jo pelkkä chat-keskustelu toisen äidin kanssa voi olla riittävää. Näin ollen palvelusta voi löytää juuri itselle sopivaa juttuseuraa ympäri Suomen!

Momzie ei toki ole vain varautuneiden äitien palvelu. Sosiaalinen ja luontevasti toisiin tutustuva äiti saa Momziesta oivan alustan nopeaan ystävystymiseen ja seuran löytymiseen. Kun kaikki äidit ovat palvelussa liikkeellä samoin ajatuksin, on nopeaa löytää juttuseuraa ja kaveria metsäkävelylle, leikkipuistoon tai taidemuseoon.

Yhteisöllisyys

Mahdollisuus tutustua fyysisesti lähellä oleviin vanhempiin on merkityksellinen. Etenkin pienillä paikkakunnilla tai maaseudulla elävät voivat kokea olevansa eristyksissä, kun lähellä ei ole eläväisiä leikkipuistoja tai perhekahviloita. Äitiyslomalla putoaa usein aiemmin arkisten yhteisöjen, kuten työyhteisön tai opiskeluyhteisön ulkopuolelle. Vanhemmat ovat myös perhettä perustaessaan saattaneet muuttaa toiselle paikkakunnalle, jolloin arkeen ei luontaisesti kuulu esimerkiksi vuosien saatossa kertynyttä ystäväverkostoa. Tämä lisää yksinäisyyden ja ulkopuolisuuden tunnetta. Tieto siitä, että voi sormea heilauttamalla löytää kavereita, voi olla todella suuri helpotus ja turvanlähde. En ole koskaan yksin.

Monissa kunnissa vanhemman yksinäisyys on hyvin tiedostettu ja sitä yritetään ehkäistä erilaisilla perhekahviloilla, leikkipuistotoiminnalla ja muulla yhteisellä tekemisellä. Moni kokeekin nämä palvelut hyödyllisenä! Joskus kynnys mennä uuteen paikkaan on kuitenkin korkea, jos sieltä ei tunne etukäteen ketään. Mitä jos kaikki muut tuntevat jo toisensa ja jään ulkopuolelle? Vaikka tämä huoli voikin olla turha, on hienoa, että Momziessa uuteen äitikaveriin voi tutustua kaikessa rauhassa kahdenkesken.

Miksei Momzieta voisi hyödyntää myös arkisen avun lähteenä? Mikäli vanhemmat ovat asiasta samaa mieltä, voi palvelun kautta löytyneiden kavereiden kanssa perustaa esimerkiksi vastavuoroisen lastenhoitoringin!

vanhemman yksinäisyys

Lasten näkökulma

Jos vanhemmalla ei ole omassa verkostossaan muita lapsiperheitä, se tarkoittaa vanhemman seuranpuutteen lisäksi myös lapsen seuranpuutetta! Momzie mahdollistaa leikkitreffien järjestämisen lapsen ikätovereiden kanssa ja sitä kautta avaa areenan lapsen sosiaalisten taitojen harjoittelulle. Pienet lapset hyötyvät siitä, että aikuiset ovat heidän lähellään, kun he leikkivät muiden kanssa ja harjoittelevat kaveritaitoja. Vanhemmat voivat leikin lomassa auttaa lasta olemaan ystävällinen, jakaa tavaroitaan ja odottaa vuoroaan.

No, tällaisen valmennuksen voi kuitenkin ajatella toissijaisena. Vauvaikäinen tai parivuotias lapsi tarvitsee ennen kaikkea vanhemman hoivaa ja huolenpitoa. On upeaa, että lapsi voi tutustua erilaisiin lapsiin ja saada kivoja leikkikokemuksia; erityisesti jos lapsi on perheen ainokainen tai jos perheeseen on syntynyt vauva, minkä vuoksi vanhempi lapsi on kotihoidossa.

Tärkeämpää ehkä on se, että lapsi näkee äidin olevan iloinen ja nauttivan toisten ihmisten seurasta. Hyvinvoiva vanhempi on lapsen kannalta aivan ykkösjuttu. Äiti tulee tällätavoin mallintaneeksi lapselle, miten pidetään itsestä huolta, luodaan ihmissuhteita ja nautitaan elämästä!

Mikäli äiti löytää Momziesta pysyviä uusia ystäviä, myös lapsi saa elämäänsä muitakin mukavia aikuisia ja näkee toisten perheiden tapoja ja tyylejä olla ja elää. Kaikki tämä rikastuttaa lapsen arkea.   

***

Suosittelemme tutustumaan Momzieen avoimin mielin. Se on ilmainen, joten et menetä mitään!

Oletko jo kokeillut Momzieta? Mitä pidit?

Kerro kaverille:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Follow Heidi Livingston:

Heidi Livingston on perheiden kanssa työskentelyyn erikoistunut psykologi.

Kommentoi

css.php