Vanhemman voimavarat

with Ei kommentteja

Vanhemman voimavarat eivät ole ehtymättömät. Vanhemmat joutuvat priorisoimaan uudelleen aikaa, rahaa ja omia voimavaroja saadessaan lapsia. Usein käy niin, että sitä löytää itsensä tärkeysjärjestyksen pohjalta ja tämän huomaa kunnolla vasta sitten, kun voimat on kulutettu miltei loppuun. Siltikään vanhemmat eivät välttämättä aseta itseään etusijalle, koska he kokevat siitä syyllisyyttä. Monet ajattelevat, että lapset täytyy aina asettaa etusijalle ja täytyy itse vain yrittää jaksaa ja sinnitellä.

Vanhemmaksi tuleminen on täysin ainutkertainen kokemus. Vanhemmuus tuo elämään paljon iloa ja uusia kokemuksia, mutta se myös vie voimia usein aika ennakoimattomankin paljon.

Tällä kirjoituksella haluan hälventää tällaista mahdollista syyllisyydentunnetta ja kannustaa vanhempia olemaan terveen itsekkäitä.

Perheen tärkeysjärjestys hyvinvoinnin kannalta

Perheessä oikea tärkeysjärjestys koko perheen hyvinvoinnin kannalta on tämä:

1. Sinä

2. Parisuhde

3. Lapset

Hyvinvoivat lapset tarvitsevat hyvinvoivat vanhemmat. Hyvinvoiva parisuhde tarvitsee hyvinvoivat yksilöt.

Tämä ei tarkoita sitä, etteikö vanhempi voisi aina ajatella lapsensa parasta ensisijaisesti. Vanhemman on vain hyvä ymmärtää, että lapsen parasta on se, että hänen vanhempansa voi hyvin. Joten et voi ajatella lapsesi parasta, jos et kuuntele ollenkaan omia tarpeitasi!

Tarkoitan sitä, että jos ei pidä itsestään huolta, ei pysty pitämään parisuhteestaan huolta eikä kumpikaan vanhempi pysty pitämään huolta myöskään lapsistaan sillä kokonaisvaltaisella tavalla mitä lapset tarvitsevat kehittyäkseen onnellisiksi aikuisiksi. Lapset kuitenkin tarvitsevat ruoan, vaatteiden, hygienian ja kodin lisäksi emotionaalista hoivaa, kannustusta, rajoja, rutiineita, opastusta, yhdessäoloa ja niin edespäin. Jos vanhempi uuvahtaa, ei hän millään pysty vastaamaan tähän monimuotoiseen tarpeeseen.

Raivaa arkeen tilaa sinulle tärkeille asioille ja aikaa itsellesi sekä yksin että puolisosi kanssa. Se voi tarkoittaa sinun kohdallasi pientä viikonloppumatkaa tai lempijäätelöpaketin syömistä netflix-sarjaa katsellessa. Kuuntele itseäsi ja tee sinua voimauttavia asioita ennen, kuin huomaat olevasi uupunut.

Tee se edes lastesi vuoksi!

vanhemman voimavarat

Kerro omat keinosi siihen, miten olet saanut vanhemman voimavarat eheytettyä!

Kerro kaverille:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Follow Julia Pöyhönen:

Julia Pöyhönen on perheiden kanssa työskentelyyn erikoistunut psykologi.

Latest posts from

Kommentoi

css.php