Valikoiva puhumattomuus: 5 vinkkiä lapsen kohtaamiseen

with Ei kommentteja

Valikoiva puhumattomuus (tai selektiivinen mutismi) tarkoittaa tilannetta, jossa lapsi osaa puhua ja puhuu luontevasti kotona, mutta kieltäytyy kokonaan puhumasta esimerkiksi päivähoidossa tai koulussa. Valikoiva puhumattomuus on sen verran harvinaista, että yleensä valikoivasti puhumattomat lapset kiinnittävät paljon huomiota erilaisuudellaan. Tässä kirjoituksessa opit ymmärtämään valikoivasti puhumattoman lapsen maailmaa ja tiedät, miten sinun kannattaa häneen suhtautua.valikoiva puhumattomuus

Valikoiva puhumattomuus on tyypillisintä aroille ja herkille lapsille, jotka ovat ahdistuneisuuteen taipuvaisia. Puhumattomuuteen liittyy aina se, että puhuminen pelottaa ja ahdistaa. Lapset voivat esimerkiksi pelätä tulevansa naurunalaiseksi tai sanovansa jotakin väärin. Mitä turvallisemmassa tilanteessa lapsi on, sitä vapautuneemmin hän pystyy myös puhumaan. Tämän vuoksi lähes kaikki valikoivasti puhumattomat puhuvat kotona kuin kuka tahansa lapsi.

Valikoiva puhumattomuus voi laueta esimerkiksi siinä vaiheessa, kun lapsi aloittaa päivähoidon. Eroahdistus vanhemmista voi olla niin suurta, että puhumisesta päivähoidossa tulee lapselle hyvin ahdistavaa ja hän välttelee sitä kaikin keinoin. Joskus valikoiva puhumattomuus syntyy kokemuksesta, jossa lapsi on joutunut pilkan kohteeksi tai hänen sanomisilleen on naurettu. Herkälle lapselle tällaiset kokemukset ovat erityisen ikäviä ja jäävät mieleen pitkäksi aikaa.

On tavallista, että valikoivasti puhumatonta tulkitaan väärin epäkohteliaaksi tai töykeäksi ja lapsi saattaa vaikuttaa esimerkiksi vihaiselta. Valikoivasti puhumatonta kuitenkin pelottaa ja käytös on seurausta koko ajan mukana kulkevasta ahdistuksesta.

valikoiva puhumattomuus

Valikoiva puhumattomuus: 5 vinkkiä lapsen kohtaamiseen

Näitä vinkkejä voi käyttää vapaasti kaikkien valikoivasti puhumattomien lasten kanssa. Voit myös opettaa omalle lapsellesi, miten suhtautua, jos päiväkoti- tai koulukaveri on valikoivasti puhumaton.

1 Suhtaudu lapseen muuten kuin kehen tahansa muuhun lapseen, mutta älä kiinnitä huomiota lapsen puhumattomuuteen. Älä siis vaadi häntä puhumaan tai hermostu siitä, jos lapsi ei puhu. On tärkeää, etteivät valikoivasti puhumattomat lapset kuitenkaan unohdu taustalle, vaan heidät otetaan mukaan tekemiseen ja vuorovaikutukseen muiden kanssa. Vuorovaikutuksesta suuri osa on ei-kielellistä (ilmeet, eleet, yhdessä tekeminen) ja lapsen kanssa voi löytää hyvän kontaktin myös ilman puhetta.

2 Valikoivasti puhumattomat lapset eivät yleensä tykkää olla huomion keskipisteenä. Jos puhumiseen tai puhumattomuuteen kiinnitetään huomiota, se saa lapsen vetäytymään entisestään. On tärkeää suhtautua lapseen aivan tavallisesti vaikka hän puhuisikin, eikä tehdä puhumisesta numeroa tai kehua häntä. Tällainen suhtautumistapa kannustaa lasta jatkamaan puhumista.

3 Vältä kysymyksiä. Kysymykset ovat ikään kuin suoraa painostusta puhumiseen ja on sosiaalisesti epäkohteliasta jättää vastaamatta kysymyksiin. Älä siis aseta valikoiva puhumattomuuslasta näin hankalaan tilanteeseen. Voit jutella lapsen kanssa käyttäen kuvailevaa kommentointia tai pohdiskelemalla itse vastauksia kysymyksiisi.

Esimerkki:

Kysymys: Onko sinulla pehmolelu mukana? Mikä sen nimi on?

Kuvailevaa kommentointia: Ai sinulla onkin oma pehmolelu mukana, onpa mukavaa, se onkin oikein suloinen.

Kuvailevaa kommentointia sisältävä keskustelu tarjoaa lapselle mahdollisuuden ottaa osaa keskusteluun, mutta ei aseta hänelle painetta puhumiseen.

4 Lapsen on helpompi puhua, jos et ole suorassa katsekontaktissa häneen silloin, kun huomaat hänen haluavan puhua.

5 On hyvä ymmärtää, että lapset alkavat puhua silloin, kun heillä on siihen tarpeeksi turvallinen olo. Yritä siis parhaasi mukaan vaikuttaa siihen, että lapsella on mukava ja turvallinen olo. Joskus lapset tarvitsevat myös ulkopuolista apua ahdistuneisuuden hallintaan, mikä auttaa valikoivan puhumattomuuden voittamisessa.

valikoiva puhumattomuus

Lue lisää valikoivasta puhumattomuudesta täältä.

 

Harjoitelkaa tunnetaitoja satukirjojen avulla!

Kerro kaverille:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Follow Julia Pöyhönen:

Julia Pöyhönen on perheiden kanssa työskentelyyn erikoistunut psykologi.

Latest posts from

Kommentoi

css.php