Vahvista lapsen tunnetaitoja mindfulnessin avulla!

with Ei kommentteja

Tunnetaitoja voi harjoitella jo pienen lapsen kanssa. Tunnetaitoja tarvitaan muun muassa siihen, että lapsen kyky kestää kuormittavia tilanteita ja stressiä kehittyy. Kun lapsi aloittaa päivähoidon tai koulun, näitä taitoja koetellaan todenteolla.

Tutkimusten mukaan jo pelkästään kova häly, mikä lapsiryhmässä on väistämätön, on lapselle hyvin kuormittavaa. Lisäksi päivän aikana tarvitaan muun muassa hyviä sosiaalisia taitoja, kykyä keskittymiseen, tarkkaavaisuuteen, oppimiseen ja rauhoittumiseen.

Ei ihme, että lapsi on päivän jälkeen usein ylivirittyneen riehakas tai lopen uupunut – mieli on ollut kovassa käytössä!

On hyvä muistaa, että stressaantuneena tai väsyneenä lapsi ei pysty käyttämään tunnetaitoja yhtä hyvin kuin levänneenä. Huomaat sen esimerkiksi siinä, että lapsi saa raivokohtauksen siitä, että hänen pitää kävellä kotiin, vaikka normaalisti hän kävelee ihan mielellään. Tai alkaa itkeä lohduttomasti siitä, että on laittanut kengät vääriin jalkoihin, vaikka normaalisti saattaisi vain naurahtaa asialle.

tunnetaitoja
Lapsen mieli tarvitsee hiljentymistä ja hetkeen pysähtymistä.

Mindfulness (suomeksi tietoisuustaidot) on todettu hyväksi ja käytännönläheiseksi tavaksi harjoitella tunnetaitoja ja opetella stressinsietokykyä ja rauhoittumista. Mindfulness tarkoittaa hetkeen pysähtymistä, tarkkailua, itsensä ja tuntemustensa kuulostelua.

Hyvien tunnetaitojen edellytys on siinä, että osaa pysähtyä kuulostelemaan miltä minusta tuntuu ja mitä ajattelen. Tärkeä tunnetaito on myös osata pysäyttää itsensä, ajatuksensa, rauhoittaa hengityksensä ja keskittyä myönteiseen. Näitä taitoja voi oppia mindfulness-harjoitusten avulla!

Tässä artikkelissa esitellään kaksi käytännöllistä ja hempeän suloista tuotetta, joiden avulla pääsee heti harjoittelemaan mindfulnessia lapsen kanssa!

Voit hankkia nämä ihanat tuotteet itsellesi heti tunnetaitoihin erikoistuneesta verkkokaupasta (artikkelin lopussa on alennuskoodi kauppaan!).

Pikkumulperi ja pienet suuret tarinat

Kirjaa selaillessa ensimmäisenä huomio kiinnittyy suloisen pehmeään kuvitukseen. Pikkumulperi on kerrassaan ihastuttava pikku hahmo! Kuvittaja Milja Laineen hempeä tyyli vie mukanaan Pikkumulperin mielikuvitukselliseen maailmaan.

Isämulperi tykkää kertoa lapselleen tarinoita ja voi miten mielellään Pikkumulperi niitä kuuntelee! Isämulperin tarinat maalaavat värikkäitä mielikuvia merestä, taivaasta ja mulperien seikkailuilla tavatuista hupsuista hahmoista. Pikkumulperi käy sirkuksessa ja kertoo siitä kaiken pikkusisarukselleen, joka ei päässyt mukaan. Pikkumulperi käy myös retkellä, jossa sattuu ja tapahtuu!

Kirjaa lukiessa huomaa tempautuvansa sisään hauskoihin tarinoihin, joissa käsitellään tunne-ja tietoisuustaitoja lapselle helposti omaksuttavalla tavalla. Kirsi Sjöblomin taidokkaasti kirjoittamien tarinoiden lomassa tulee käytyä läpi tärkeitä aiheita; Miltä minusta tuntuu, kun suutun tai jännittää? Mitä tunteet ja tuntemukset ovat ja miten niihin voi suhtautua?  Miten mielikuvitellaan ja rentoudutaan?

Tarinoiden lisäksi kirjasta löytyy paljon vinkkejä siihen, miten kirjan aiheista voi jatkaa keskustelua lapsen kanssa ja harjoitella uusia taitoja ihan käytännössä. Jokaisen tarinan lopussa on harjoituksia, jotka jatkavat tarinan teemaa.

Erityisen hauskoja on Kirsi Sjöblomin ääneen lukemat lukuisat äänitteet, jotka saa ladattua verkosta. Näitä äänitteitä voi harjoitteluhetkien ohella käyttää myös silloin, kun tarvitsee päivään rauhoittumishetkiä; esimerkiksi riehakkaan leikin jälkeen tai nukkumaan mennessä.

Monipuolisista harjoituksista voi koostaa kaikenlaisia lyhyitä ja pidempiäkin harjoitteluhetkiä sekä yhden että monen lapsen kanssa.

tunnetaitoja
”Pikkumulperi on vielä melko pieni ja maailmassa on paljon ihmeteltävää.” (Ote kirjasta)
Esittelyteksti Tunnetaitojalapselle.fi -sivulta:

”Suuri valonheitin syttyi, ja sen valokeila nousi korkealle ylös katonrajaan. Säihkyvään kullanhohtoiseen pukuun pukeutunut trapetsitaiteilija tuli näkyviin ja loikkasi köysien varaan. Hän tanssi ilmassa niin sulavasti ja eloisasti, että hän näytti aivan huntupyrstöiseltä kultakalalta, joka uiskenteli kirkkaassa maljassaan. Hän oli niin vahva ja rohkea, että melkein unohdin pelätä hänen putoavan.

Tämä kirja kertoo Pikkumulperista ja tarinoista, jotka ovat sekä pikkiriikkisen pieniä että suunnattoman suuria. Kirjassa tutustut Pikkumulperin esivanhempiin, jotka asuivat villin meren rannalla. Pääset tapaamaan myös pilvilaiva Burbiotin, ystävälliset kilpikonnat ja tilliäiset. Etpä arvaakaan, mitä yhden tilliäisen hatusta kasvaa! Kaikkein värikkäin tarina liittyy sirkukseen, jossa trapetsitaiteilijan tanssi lumoaa koko sirkusteltan ja aika tuntuu pysähtyvän.

Kirjan kiehtovasti kuvitettujen kertomusten kautta päätyy myös tutkimusmatkalle omaan itseensä. Suuntautuvatpa matkat kauas tai aivan lähelle, seikkailu on läsnä joka ikinen päivä, kun avautuu sille, mitä kaikkea juuri tässä hetkessä tapahtuu. Tarinoihin liittyvien mindfulness-harjoitusten avulla tutkimusmatkaa voi viedä entistäkin pidemmälle.

Kirja sisältää myös harjoituksia tukevia äänitteitä! Kirjassa on linkki verkkosivulle, josta äänitteet ovat kuunneltavissa.

Kirsi Sjöblom on psykologi, väitöskirjatutkija, aineenopettaja sekä jooga- ja meditaatio-ohjaaja. Aiemmin hän on työskennellyt lastenpsykiatrian piirissä ja muun muassa ohjannut lasten tunnetaitoryhmiä.

Kuvittaja: Milja Laine”

Tassun toimintakortit

Voiko tämän helpommaksi mindfulnessin harjoittelua enää tehdä? Söpössä korttipakassa on 28 toimintakorttia, jossa toisella puolella on kuvattuna pikku Tassu-kissan touhuja ja toisella puolella on tietoisuustaitoja kehittävä harjoitus. Näistä harjoitteista riittää hauskaa puuhaa pitkäksi aikaa! Kortit toimivat hyvin sekä lapsiryhmässä että yhden lapsen kanssa. Harjoitukset on suunnattu 3-7 -vuotiaille lapsille, mutta soveltamalla toki toimivat kaikenikäisille!

Harjoitukset on jaettu neljään värikoodattuun kategoriaan:

  • Tietoinen hengitys
  • Tietoinen aistiminen
  • Tietoinen liike
  • Tunnetietoisuus ja mindfulness-asenne

Mukana on myös käyttövinkit ja lapsiryhmää ajatellen hyödyllinen tiedotemalli, jolla voidaan infota vanhempia tietoisuustaitojen harjoittelusta.

tunnetaitoja
Hei! Olen Tassu-kissa. Tule kanssani kokeilemaan mindfulness-harjoituksia! (Ote toimintakorteista)
Esittelyteksti Tunnetaitojalapselle.fi-sivustolta:

”Hei! Olen Tassu-kissa. Tule kanssani kokeilemaan mindfulness-harjoituksia.

Olet varmaan huomannut, että joskus tunteet saavat sinusta vallan: voi kiukuttaa, surettaa, pelottaa tai olla levoton olo. Kun lähdet harjoittelemaan kanssani mindfulnessia, opit, kuinka tunnemyllerrysten kanssa selviää. Harjoitusten avulla voit huomata, että tunteita tulee ja menee ja päivästäsi muodostuu hyvä. Minulla on monia hauskoja harjoituksia, joita on kiva kokeilla yhdessä!

Tassun toimintakorttien avulla lapsi ja aikuinen pääsevät tutustumaan mindfulness-harjoituksiin. Harjoitukset ovat lasten maailmaan sopivia leikkejä: hengitystähti auttaa rytmittämään hengittämistä, hilepallon askartelu tai pupuna pomppiminen opettaa havaitsemaan aistimuksia. Harjoitusten avulla opitaan, kuinka mieli toimii ja miten ollaan läsnä hetki hetkeltä.

Eliisa Nyström on koulutukseltaan kasvatustieteiden kandidaatti sekä mindfulness-ohjaaja ja on työskennellyt varhaiskasvatuksessa, esiopetuksessa ja alakoulussa yhteensä noin 15 vuotta. Hän on työssään havainnut, että lapset hyötyvät suuresti tietoisuus- ja tunnetaitojen opetuksesta.

Kuvittaja: Milja Laine”

tunnetaitoja
Tietoisuustaidot ovat rauhoittumista, keskittymistä ja sitä kautta tunteiden tunnistamista ja säätelyä. (Ote toimintakorteista)

 

Pssst. Tule mukaan seuraamaan meitä Facebookissa niin saat hyviä vinkkejä vanhemmuuteen, hauskaa luettavaa ja nopeiten tiedon uusista arvonnoista! Voit myös liittyä postituslistallemme ja saat suoraan sähköpostiin vanhemmuutta tukevia vinkkejä: 

Hanki tunnetaitoja kehittävää materiaalia nyt alennuksella!

VINKKI: Todella monipuoliselta tunnetaitojalapselle.fi-sivustolta löydät kaiken tarvittavan sekä lapselle että itsellesi tunnetaitoihin liittyen! Alennuskoodilla ”familyboost” saat ostoksistasi 10 % alennusta. Käy kurkkaamassa, mitä kaikkea ihanaa verkkokaupasta löytyy!

tunnetaitoja

 

Yhteistyössä: Tunnetaitoja lapselle

Mitä ajatuksia teksti herätti sinussa? Onko sinulla kokemuksia näistä tuotteista? Mitä tykkäsit? Kommentoi alle! Jos ajattelet kirjoituksesta olevan hyötyä muillekin, jaa sitä eteenpäin! FamilyBoostia voi seurata myös Facebookissa ja Twitterissä. Mukavaa, kun löysit seuraamme!

tunnetaitoja
Hyvät tunne- ja tietoisuustaidot suojelevat lasta tehokkaasti elämän kolhuilta.

 

Sinun kannattaa tutustua myös näihin kirjoituksiin tunnetaidoista!

https://familyboost.fi/stressaantunut-lapsi/

https://familyboost.fi/mita-ovat-tunnetaidot/

Värityskirja, joka saa sinut liikuttumaan!

Tunteiden tunnistaminen tuo onnen!

Esittelyssä Jukka Hukka -kirjasarja

Tunnekortit arkikeskustelun avuksi!

Lapsen mielikuvitus kukoistamaan!

Opeta lapsestasi onnellinen!

Kerro kaverille:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Follow Julia Pöyhönen:

Julia Pöyhönen on perheiden kanssa työskentelyyn erikoistunut psykologi.

Kommentoi

css.php