Uhmaikä ja myönteinen kasvatustyyli

with Ei kommentteja

Uhmaikä, tuo ihana kamala kehitysvaihe. Kun lapsi on samaan aikaan maailman suloisin ja maailman raivostuttavin. Miten selvitä uhmaikäisen vanhempana täysin hermojaan menettämättä ja myönteisellä asenteella? Näihin kysymyksiin vastaa FamilyBoostin syksyn verkkovalmennusuutuus TaaperoBoosti.

Uhmaikäisen vanhemmuus on täysin erilaista kuin vauvaikäisen vanhemmuus. Lapsen kasvaessa painottuvat vanhemman ja lapsen välisessä vuorovaikutuksessa uudenlaiset elementit: neuvottelu, väittely, riidat, vitsailu, yhteisten kiinnostuksenkohteiden jakaminen. Taaperon kanssa vanhempi joutuu jo miettimään kasvatusta, kun vauvan kanssa oleminen on enemmänkin perushoivaa, uuteen ihmiseen tutustumista ja lapsen turvassa pitämistä. Kun taaperon kanssa luo myönteiselle yhdessäololle ja positiivisille kasvatuskeinoille perustuvan pohjan, kantaa se myös myöhemmissä ikävaiheissa.

Välillä myönteisyys on kuitenkin vain ohut muisto, kun lapsen vastaus joka asiaan on ei, esitti asian sitten miten päin vain. TaaperoBoosti-verkkovalmennus pureutuu juuri tähän teemaan: Miten ottaa alusta asti käyttöön myönteiset kasvatuskeinot, joita voi soveltaa myös lapsen kasvaessa? Miten luoda toimiva yhteistyösuhde taaperoon, jonka persoona alkaa kielen ja motoristen taitojen karttuessa hahmottua aivan uudella tavalla?

uhmaikä

Vanhemman kysymys:

Lapsen uhmaikä on juuri alkanut ja äidin hermot on kovasti koetuksella. Miten lähteä tähän hommaan alusta asti oikealla asenteella?

FamilyBoostin psykologit vastaavat: ”Lapsen kasvu vauvasta taaperoksi todella mullistaa vanhemman ja lapsen välisen suhteen. Kielellisten taitojen kehittyessä lapsen kanssa voi kommunikoida uudella tavalla. Yhtäkkiä vauvasta kasvaakin taapero, jonka kanssa asioista voi neuvotella ja jolta ei omaa tahtoa ja mielipiteitä puutu. Lapsi oppii pikkuhiljaa hahmottamaan, että hän on oma erillinen yksilönsä, jolla on omat toiveet ja mielenkiinnon kohteet. Kun toiveet eivät mene yksiin vanhemman mielipiteiden kanssa tai kun motoriset ja kielelliset taidot eivät vielä täysin riitä siihen, mitä uhmaikäinen haluaisi tehdä, lapsi pettyy.

Uhmaikä haastaa vanhemman ja lapsen välistä myönteistä vuorovaikutusta ja asiasta on hyvä olla tietoinen, sillä kielteiset ajatusmallit ja vuorovaikutuskehät lähtevät helposti vahvistumaan. Mainitsitkin kysymyksessä asenteen, mikä on ihan avaintekijä uhmaikäisen vanhemmuudessa. On hyvä pitää mielessä, että uhmaikäinen harjoittelee pettymysten ilmaisua ja turhautumisen näyttämistä. Se, että lapsi purkaa nämä tunteet kaikista tärkeimpiin ihmisiin, eli omiin vanhempiinsa ei varsinaisesti tarkoita sitä, että siinä olisi mitään henkilökohtaista. Sinä vain olet lapselle se kaikista turvallisin aikuinen, joka ei katoa minnekään vaikka lapsi olisi aivan mahdoton.

Silloin, kun arjessa on paljon riitaa, näköalamme kapeutuu. Meistä alkaa tuntua, että arki on pelkkää taistelua, ja mukavat hetket jäävät huomaamatta. Kokeile pitää esimerkiksi viikon ajan “myönteisyyspäiväkirjaa”: kirjoita joka ilta ennen nukkumaanmenoa ylös kolme sinä päivänä tapahtunutta lapseen liittyvää myönteistä asiaa. Näin opetat aivojasi huomaamaan myös myönteiset asiat haastavan arjen keskellä ja myönteinen asenne vahvistuu. Myönteisen huomaaminen on keskeistä vanhemman jaksamisen kannalta.”

Vanhemman kysymys ja psykologien vastausteksti on julkaistu alun perin Puutalobaby-blogissa.

TaaperoBoosti tukee uhmaikäisen vanhempaa

Uhmaikä on aivan erityinen kehitysvaihe ja aiheuttaa monessa vanhemmassa epävarmuutta ja syyllisyyttä:

Osaanko toimia oikein? Mitä jos en saa lasta rauhoittumaan? Onko lapsessani jotakin vikaa, kun se huutaa kuin eläin? Mitä jos en jaksakaan olla aina johdonmukainen? Mitä jos mikään lukemani kasvatusniksi ei toimi? 

Me FamilyBoostissa haluamme olla vanhempien tukena tässä haastavassa ikävaiheessa. Tämän vuoksi olemme suunnitelleet TaaperoBoosti-verkkovalmennuksen. Verkkovalmennus on tehokas neljän viikon paketti, jonka aikana vanhempi saa tietoa uhmaiästä, oppii taaperon kanssa tarvittavia vanhemmuustaitoja, saa henkilökohtaista tukea oppimisprosessiin FamilyBoostin perhepsykologeilta ja tsemppausta muilta samantyyppisessä tilanteessa olevilta vanhemmilta. Autamme sinua löytämään juuri sinulle sopivan tavan soveltaa tutkitusti toimivaksi todettuja kasvatusmalleja. Uhmaikä – hurjakin sellainen – on ohimenevä mutta lapsen kannalta kovin tärkeä kehitysvaihe, ja siitä selviää kyllä hengissä. Me kuljemme rinnallasi!

Lue lisää TaaperoBoostista ja ilmoittaudu kurssille nyt!

uhmaikä

Kerro kaverille:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Follow Heidi Livingston:

Heidi Livingston on perheiden kanssa työskentelyyn erikoistunut psykologi.

Kommentoi

css.php