Tunteiden tunnistaminen tuo onnen!

with 4 kommenttia

Yhteistyössä Tunnetaitoja lapselle

Tiedätkö päivän, jolloin huomaat olevasi erityisen ärtynyt, alakuloinen tai ahdistunut, mutta et ymmärrä miksi? Olosi on tukala ja käyttäydyt tavalla, joka saa muut ihmettelemään.

Lapset kuvailevat tällaista oloa usein vatsasta löytyväksi epämääräiseksi möykyksi. Lapsi tunnistaa, että sisällä on jotakin, mikä tekee olosta hyvin kurjan, mutta ei ymmärrä mistä möykky tulee tai miten olon saisi paremmaksi. Usein lapset kokevat häpeää möykyn olemassaolosta ja etenkin niistä asioista, mitä möykky saa lapsen tekemään; lyömään siskoa, huutamaan rumasti isälle tai rikkomaan kavereiden tekemän legolinnan.

Möykky on tunteiden muodostama epämääräinen ikävä olo. Mitä huonommin tunnistaa, mistä tunteista möykky koostuu tai miksi tunteet ovat syntyneet sinä päivänä, sitä suurempi ja kivuliaampi möykky on.

tunteiden tunnistaminen

Tunteiden tunnistaminen sulattaa möykyn

Nykyään tunnetaidoista puhutaan selvästi aiempaa enemmän, jonkun mielestä ehkä kyllästymiseenkin asti. Voi olla turhauttavaa vanhemmalle, kun joka paikassa toitotetaan, että lapsen tunnetaitoja tulee yhdessä harjoitella, lapselle pitäisi sanoittaa tunteita ja omia tunteitakin pitäisi osata säädelle näyttääkseen lapselle hyvää esimerkkiä. Voi olla, että vanhemman omista tunteista kukaan ei ole ollut erityisen kiinnostunut hänen lapsuudessaan, eikä vanhempi tiedä miten tunnetaitoja harjoitellaan.

Kuitenkin siinä hetkessä, kun lapsi raivoisan ja väsyttävän päivän jälkeen itkee sängyssään vatsassa tuntuvaa möykkyä, jota ei saa millään pienennettyä, tekisi vanhempi mitä tahansa saadakseen lapsensa oloa helpotettua.

Tunteiden tunnistaminen on taito, joka tekee meidät onnelliseksi. Elämä on täynnä pettymyksiä, huolta ja pelottavia asioita, jotka saavat meidät tuntemaan voimakasta kipuun verrattavaa epämukavuutta. Vanhemman tehtävä ei ole suojata lasta tunteilta, vaan antaa lapselle työkaluja selvitä hankalistakin tilanteista.

Mitä paremmin lapsi ymmärtää mitä tunteet ovat, miksi ne heräävät ja mitä ne kertovat, sitä tasapainoisempi, onnellisempi ja kestävämpi lapsi on vastaanottamaan elämän sellaisena kuin se tulee – iloineen, suruineen ja kaikkine ahdistavuuksineen. Kun on sinut tunne-elämänsä kanssa, ymmärtää itseään ja osaa toimia tavalla, josta on hyötyä sekä itselle että muille. Osaa esimerkiksi ennakoida miltä itsestä meluisissa syntymäpäiväjuhlissa tuntuu ja käyttäytyä sellaisella tavalla, joka helpottaa oloa, muttei loukkaa muiden tunteita.

Tunteet ovat kuin pieniä posteljooneja tuomassa meille tärkeitä kirjelähetyksiä, jotka kertovat itsestämme tärkeitä tietoja. Kirjeen luettuasi tiedät, mitkä asiat ovat sinulle milläkin hetkellä tärkeitä ja miksi. Tiedät myös mitä tarvitset sillä hetkellä ja osaat sanoa sen myös muille. ”Puhuin sinulle rumasti, koska olin kateellinen kuullessani hyvät uutisesi. Olen pahoillani siitä, miten käyttäydyin, olen kuitenkin tosi onnellinen sinun puolestasi”.

Tunnehetket – ilman tunteitasi et olisi sinä

tunteiden tunnistaminen

Cristina Núñez Pereira – Rafael R. Valcárcel

Suomentaja: Jussi Korhonen

Alkuperäisteos: Emocionario — Di lo que sientes

PS-kustannus, 1. painos, 2018

Tutustuimme Tunnehetket-kirjaan aloittaessamme yhteistyön Tunnetaitoja lapselle -verkkosivun kanssa. Tunnehetket on PS-kustannuksen julkaisema uusi kirja, joka sukeltaa taidokkaasti tunteiden monisyiseen maailmaan. Kirja esittelee 42 tunnetta, joten perustunteiden lisäksi kirja johdattelee lukijan perusteelliseen matkaan ihmisen tunne-elämään. Tunteiden tunnistaminen tulee kirjan avulla konkreettiseksi ja näkyväksi.

Jokainen aukeama esittelee yhden tunteen ja vaikka jokainen tunne on oma itsenäinen kokonaisuutensa, kirja on koostettu mielenkiintoiseksi poluksi, jossa yksi tunne johtaa aina toiseen tunteeseen. Kirja kuvaa taitavasti siis myös tunteiden välisiä suhteita ja tunteiden moninaisuutta ja päällekkäisyyttä. Voimme hyvin olla samaan aikaan esimerkiksi iloisia, kateellisia ja kokea huonoa omaatuntoa. Juuri tämä tunnekokemusten moninaisuus ja ristiriitaisuus johtaa siihen, että tunnemöykyn tunnistaminen ja erittely on oikeasti haasteellista – aikuisellekin.

Kirjan esimerkit tunteita herättävistä tilanteista on lapsille helposti lähestyttäviä ja samastuttavia. Tarinoista saa nopeasti kiinni ”Tuolta minustakin on tuntunut!”. Lapselle on helpompaa ja mukavampaa tutustua tunteisiin esimerkkien, tarinoiden ja mielikuvituksen kautta. Jos lapsen kanssa yrittää tutustua tunteisiin suoraan puhumalla hänen omista tunteistaan, on hyvin todennäköistä, että lapsi kieltäytyy juttelemisesta tai sanoo ”en tiedä” ja keskustelu tyrehtyy. Tarinoiden ja mielikuvituksen avulla lapsi uppoutuu tunnemaailmaan ja eläytyy muiden tunnekokemuksiin. Silloin lapsessa herää kosketuspinta myös omiin tunteisiin ja lapsi saa tunnekokemuksistaan helpommin kiinni.

Erityisen ilahduttavaa kirjassa on sen visuaalinen ilme. Tunteita on tuonut näkyväksi useat lahjakkaat taitelijat kuvituksissaan, joissa jokainen kuva on kuin oma pieni tarinansa.

Tunnehetket on kuin tunteiden ABC-opas, joka kuuluisi jokaiseen kotiin tunnetaitojen tietokirjaksi. Kirja antaa ajatuksia niin lapselle kuin aikuisellekin. Sen lisäksi, että se hauskalla tavalla tuo tunteet näkyviksi, se onnistuu viemään lukijansa syvälle sukellukselle inhimillisyytemme ytimeen.

Kurkista täältä kirjan ensimmäisille sivuille

 

tunteiden tunnistaminen

Tunnetaitoja lapselle

Tunteiden tunnistaminen on vain osa tunnetaitoja. Tunteiden nimeäminen ja ilmaisu, niiden voimakkuuden sääteleminen ja oman käyttäytymisen ymmärtäminen ja hallinta ovat myös olennaisia osa-alueita terveen tunne-elämän taustalla. Tunnetaitojen vahvistamisen apuna voi käyttää siihen kehitettyä materiaalia, muun muassa kirjoja ja tunnekortteja.

Suosittelemme jokaiselle tunnetaidoista kiinnostuneelle vanhemmalle tutustumista Tunnetaitoja lapselle -sivustoon. Sivusto on erikoistunut nimensä mukaisesti tarjoamaan monipuolisesti materiaalia lapsen tunnetaitojen tukemiseksi.

Tutustu kattavaan tarjontaan täältäAlennuskoodilla ”familyboost” saat 10% alennuksen kaikista ostoksistasi

 

 • Katso myös: Tunnehetket – Tehtäviä tunnetaitokasvatukseen
  •  Sisältää ohjeita ja ideoita Tunnehetket-kirjan käyttämiseen lasten kanssa. Mukana on runsaasti tehtäviä, joiden avulla lapset oppivat tunnistamaan, ilmaisemaan ja käsittelemään tunteita.

Mitä ajatuksia teksti herätti sinussa? Kommentoi alle! Jos ajattelet kirjoituksesta olevan hyötyä muillekin, jaa sitä eteenpäin! FamilyBoostia voi seurata myös Facebookissa. Mukavaa, kun löysit seuraamme!

Harjoittele tunnetaitoja Fanni-tunnetaitosarjan avulla!

Fanni-tunnetaitosarjan tuotteet on suunnattu vanhemmille ja lasten kanssa työskenteleville ammattilaisille. Fanni-kirjojen tarinat sopivat parhaiten noin 4-7-vuotiaille lapsille. Kirjojen tarinat ja aikuisille suunnattu tieto-osio pureutuvat jokaisen tarvitsemiin käytännön tunnetaitoihin askel askeleelta. Fannin ja ystävysten kanssa tunnetaitojen oppiminen on helppoa ja hauskaa!

Lue lisää tunteista:

Vahvista lapsen tunnetaitoja mindfulnessin avulla!

https://familyboost.fi/mita-ovat-tunnetaidot/

Värityskirja, joka saa sinut liikuttumaan!

Esittelyssä Jukka Hukka -kirjasarja

Tunnekortit arkikeskustelun avuksi!

Opeta lapsestasi onnellinen!

Kerro kaverille:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Follow Julia Pöyhönen:

Julia Pöyhönen on perheiden kanssa työskentelyyn erikoistunut psykologi.

Latest posts from

4 Kommenttia

 1. […] Käyttämämme tunnekortit, kuva: Tunteiden tunnistaminen tuo onnen! – FamilyBoost […]

 2. Jessica
  |

  Moi ihan sairaan hyvä apu olen aivan sairaan ylpeä teillä on silmää tähän hommaan ai vitsi törkeän hyvää apua teiltä jatkatte vaan samaa rataa niin se apunne tulee vaan paremmaksi ja paremmaksi ✓

 3. Psykologi Heidi Livingston
  |

  Hei Anu! Mukavaa, että löysit blogimme ja sivustomme! Toivottavasti voimme olla sinulle hyödyksi myös jatkossa 🙂

 4. Anu Leinonen
  |

  Ihanaa, kun löysin tämän blogin! Näitä tunnetaitoja tarvitaan jokaisessa perheessä. Tarvitsen myös työssäni varhaiskasvatuksessa apuvälineitä tunnetaitojen kehittämisessä lasten kanssa ja perheiden tukemisen välineiksi! Aivan huippu sivusto! Meni aivan ”tunteisiin” <3

Kommentoi

css.php