Tunnetaitotalkoot ovat nykylasten pelastus

with Ei kommentteja

Juttelimme mieheni kanssa eräänä aamuna aamiaispöydässä tunteista. Kerroin, että tunnetaidot ovat tällä hetkellä vanhemmuudessa se juttu, mihin kiinnitetään paljon huomiota. Mieheni kysyi, miksi tunteet ovat nyt valokeilassa ja pohdimme asiaa yhdessä. Aamuinen keskustelu jäi mieleeni ja halusin avata aihetta myös blogissamme.

Hyvä käytös huomion kohteena

Tunteet ovat tutkimuskohteena melko tuore. Kun tutkimuksissa on alettu kiinnostua enenevässä määrin tunteiden vaikutuksesta, lisääntyy pikku hiljaa myös arkinen tieto tunteista jokaiseen kotiin. Ei kuitenkaan tarvitse mennä kuin yksi sukupolvi taaksepäin, kun tunteiden ja etenkään tunnekasvatuksen vaikutusta arkeen, käyttäytymiseen ja hyvinvointiin ei osattu ottaa huomioon.

Aiemmat sukupolvet ovat vanhemmuudessa kiinnittäneet huomionsa lapsen käyttäytymiseen. On ollut tärkeää, että lapsi käyttäytyy hyvin ja muita kunnioittavasti. Hyvän käytöksen on ajateltu pitävän huolen siitä, että lapsi pärjää sosiaalisesti ja akateemisesti.

Ehkä sinunkin lapsuuden kodissasi tunteiden ilmaiseminen on usein jäänyt ”huonon käytöksen” kategoriaan. Tunteiden ilmaisulla tarkoitan tapaa, jolla lapset näyttävät tunteitaan.

tunnetaitotalkoot
Jokainen sukupolvi kasvatetaan sen tiedon mukaan, mitä sillä hetkellä on saatavilla. Mitä enemmän tiedämme lapsen kehityksestä ja ihmisen hyvinvoinnista, sitä parempia vanhemmuuskeinoja on mahdollista kehittää.

Tunteiden ilmaisu on osa tunnetaitoja

Mitä pienempi lapsi on, sitä näkyvämmin ja rajummin tunteet tulevat näkyviin; iloisena naurunremakka muuttuu herkästi päämäärättömäksi riehumiseksi, surullisena itku on kovaäänistä ja vihaisena raivo ryöppyää huutona ja aggressiivisena käytöksenä.

Kaikkea tätä on aiemmin ajateltu huonona käytöksenä. On ajateltu, että lapsen täytyy kyetä säätelemään käyttäytymistään tilanteessa kuin tilanteessa. Kuitenkin oman käyttäytymisen säätely tunteita herättävissä tilanteissa on aika mahdotonta, jos tunnetaitoja ei vielä osaa.

Vaikka lasten opettaminen toisia kunnioittavaan käyttäytymiseen on edelleen toki vanhemmuuden yksi päätehtävä, tunteiden merkitystä tässä prosessissa ei voi enää sivuuttaa.

Jos lasta jopa rangaistaan tunneilmaisusta, hän oppii hyvin nopeasti tukahduttamaan tunteensa, eli olemaan näyttämättä muille omia tunteitaan. Tämä on kyllä eräänlainen tunnesäätelytaktiikka, mutta sen on kuitenkin todettu olevan hyvinvoinnin kannalta tuhoisaa.

Tunteet kertovat meille tarpeistamme. Jos tunteita ei huomioida, omat tarpeet jäävät toistuvasti taka-alalle – sekä omassa että muiden mielessä. Tämä taas vaikuttaa siihen, että ihminen alkaa ennen pitkää oireilla. Häntä ahdistaa, masentaa, väsyttää tai suututtaa ja voi olla hyvin vaikea ymmärtää, miksi.

Miten tunteita säädellään?

Lapsi ei osaa ilmaista tunteita rakentavasti ilman harjoittelua. Lapsi oppii tunnetaidot samalla tavalla kuin muutkin asiat: seuraamalla muiden ihmisten toimintaa. Lapsi oppii omilta vanhemmiltaan ja muilta ympärillä olevilta ihmisiltä, miten toimia erilaisissa tilanteissa ja mitä tehdä tunteiden kanssa. Kun lapsi osaa säädellä tunteitaan, hän voi ilmaista vihan tunteensa kertomalla siitä muille sen sijaan, että tönäisee toista.

Tutkimustieto ihmisen hyvinvoinnista ja tunnetaitojen tärkeydestä on saanut nykyvanhemmat tietoiseksi siitä, että tunteita saa ja pitää näyttää.

Tämä voi kuitenkin aiheuttaa vanhemmassa voimakasta neuvottomuutta. Miten lasta ohjeistetaan ilmaisemaan tunteita rakentavalla tavalla?

Jos itse ei ole oppinut säätelemään tunteitaan tai on oppinut pärjäämään omien tunteiden kanssa vasta aikuisiällä, oman lapsen ohjeistaminen tunteiden kanssa voi tuntua ihan mahdottoman vaikealta. ”Kukaan ei ole koskaan minullekaan kertonut, miten tunteiden kanssa toimitaan.”

Koska aikuisen omat tunteet ovat jääneet kytemään totutun tukahduttamistaipumuksen vuoksi, voikin olla, että lapsen voimakkaat tunteet herättävät ne uinumasta. Tämä näkyy vanhemman hallitsemattoman voimakkaina tunnekokemuksina, esimerkiksi vihan, ärtymyksen ja ahdistuksen purkauksina.

Tunteet tarttuvat herkästi ihmisestä toiseen ja voimakkaat tunteet voivat tuntua aikuisesta pelottavilta ja aiheuttaa häpeää. ”Miksi olen niin vihainen lapselleni?”

tunnetaitotalkoot
Lapsi oppii tunnetaidot ensisijaisesti lähellä olevilta aikuisilta

Tunnetaitotalkoot takaavat lasten hyvinvoinnin

Olemme jo pitkän aikaan FamilyBoostissa keskittyneet lasten tunnetaitojen tukemiseen ja luoneet uudenlaisia menetelmiä ja materiaaleja, joita vanhemmat ja lasten kanssa työskentelevät pystyvät helposti tuomaan arkeen lasten kanssa.

Nykyään lähes jokainen vanhempi tiedostaa myös tunnekasvatuksen merkityksen. On aivan mahtavaa, että kasvava uusi sukupolvi tulee osaamaan taidon, josta on tutkistusti todella paljon hyötyä fyysisesti, psyykkisesti, sosiaalisesti ja akateemisesti.

Hyvät tunnetaidot auttavat ihmistä voimaan hyvin myös hankalissa elämänvaiheissa, auttavat luomaan merkittäviä ja pysyviä ihmissuhteita, saavuttamaan oman potentiaalinsa ja pärjäämään työelämässä. Tutkimusten mukaan hyvät tunnetaidot suojaavat myös kehoa sairauksilta!

Oman käyttäytymisen säätely ja hyvä käytös siis mahdollistuu hyvien tunnetaitojen kautta!

Nyt syksyllä 2019 haluamme pistää pystyyn #tunnetaitotalkoot ja haastaa kaikki mukaan tekemään yhdessä tunteiden myönteisestä kohtaamisesta uuden itsestäänselvyyden!

Tavoitteena on, että jokainen vanhempi ja varhaiskasvattaja tietäisi, miten lapsen tunnetaitoja tuetaan.

Osallistu talkoisiin jakamalla somessa ajatuksia, kokemuksia ja tunteita tunnetaitotreeneistä tunnisteella #tunnetaitotalkoot. Näin levitämme tietoa hyväksi todetuista tavoista tukea lapsen tunnetaitojen kehittymistä!

Lapsi oppii tunnetaitoja vuorovaikutuksessa muiden ihmisten kanssa kotona, päiväkodissa, koulussa ja harrastuksissa. Meillä kaikilla on vastuu siitä, että lapsistamme kasvaa tunneälykkäitä aikuisia!

Tule siis sinäkin mukaan tunnetaitotalkoisiin! Opeta lapsillesi ja ympärilläsi oleville lapsille tunnetaitoja: sen hyöty on kiistaton ja korvaamaton.

VINKKI! Kun seuraavan kerran ihmettelet lapsen, työkaverin, kumppanin tai julkisuuden henkilön käytöstä, yritä arvata, mikä tunne vaikuttaa käytöksen takana!

Seuraa meitä Facebookissa!

Lue lisää tunnetaitotalkoista ja -haasteista:

Fanni vie lapsen tunnetaitojen maailmaan

Fanni-tunnetaitosarja luotiin, jotta tunnetaitojen harjoitteleminen olisi hauskaa ja mahdollista kaikille!

Ihanat eläinystävät Fanni, Ralf, Lenni ja Lilli kutsuvat lapsen mukaan seikkailuihin, joissa kuin huomaamatta opitaan mitä tunteet ovat, miten tunnesäätely toimii, miten tunteita ihan käytännössä ja konkreettisesti säädellään.

Sarjan kirjat opettavat tunnetaitoja askel askeleelta.

Fanni ja suuri tunnemöykky -kirjassa opitaan tunnistamaan ja nimeämään tunteita.

Fanni ja ihmeellinen tunnelämpömittari -kirjan avulla ymmärretään, miten tunnesäätely oikein toimii.

Fanni ja rento laiskainen -kirjassa lapsi oppii elämän läpi tarvittavan tärkeän taidon; miten stressiä säädellään ja miten rentoudutaan. 

Fanni ja levoton liikeri -kirjassa harjoitellaan toiminnallisia rauhoittumiskeinoja. 

Fanni ja liian jännittävä yö -kirjassa harjoitellaan pelkojen voittamista ja mielikuvituksen käyttöä rauhoittumiskeinona.

Fanni ja kiukkuiset kaksoset -kirjassa harjoitellaan kiukun säätelyä ja rakentavaa riitelyä.

Tervetuloa tunnetaitotalkoisiin!tunnetaitotalkoot

Mitä ajatuksia teksti herätti sinussa? Oletko mukana #tunnetaitotalkoissa? Jos ajattelet kirjoituksesta olevan hyötyä muillekin, jaa sitä eteenpäin! FamilyBoostia voi seurata myös Facebookissa. Mukavaa, kun löysit seuraamme!

Tunnetaitotalkoot voi aloittaa näistä artikkeleista:

Tunne- ja sosiaaliset taidot

Häpeä nakertaa lapsen itsetuntoa

https://familyboost.fi/mita-ovat-tunnetaidot/

 

Kerro kaverille:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Follow Julia Pöyhönen:

Julia Pöyhönen on perheiden kanssa työskentelyyn erikoistunut psykologi.

Latest posts from

Kommentoi

css.php