Tunnekortit arkikeskustelun avuksi!

with 1 kommentti

Tunnekortit ovat hyvä apu vanhemmalle. Tunnekortteja voi käyttää monella tavalla; ne ovat oiva väline tunnetaitojen opettelussa, mutta tuovat myös lisää syvyyttä kommunikointiin lapsen kanssa.

Tässä kirjoituksessa annamme vinkin tunnekorttien käyttämiseen arkisen keskustelun tukena. Kotona tunnekortteja kannattaa pitää jossakin näkyvällä paikalla, jotta niitä on luonteva käyttää nopeasti arjen apuvälineenä. Laatikosta tunnekortteja voi olla vaikea muistaa ottaa käyttöön, eikä ne ole lapsenkaan käden ulottuvilla silloin, kun hän haluaisi ilmaista itseään tunnekorttien avulla.

Tunnekortit arkikeskustelussa: Miten päivä sujui?

Tunnekortit auttavat lasta kuvailemaan päiväänsä. On yleistä, että kysyttäessä lapselta, miten päivä meni tai mitä hän teki, vastaukseksi saa epämääräisen ”hyvin” tai ”en tiedä” vastauksen. Päivä on lapselle vielä aika pitkä käsite ja siihen voi olla vaikea palata jälkikäteen. Kuitenkin vanhempi mielellään kuulisi, miten lapsen päivä on sujunut.

Tunnekortteja käyttämällä lapsi saa usein hyvin kiinni erilaisista tilanteista ja etenkin niistä kaikista tärkeimmistä tapahtumista, jotka ovat herättäneet lapsessa voimakkaimpia tunteita, joko myönteisiä tai kielteisiä. Voitte valita yhden tai useamman kortin keskustellessanne päivän tapahtumista.

Valitse ensin itse tunnekortti, joka kuvaa parhaiten sinun päivääsi ja avaa sitä lapselle vähän: ”Valitsen tämän huolestuneen kortin, koska töissä minulla oli tosi kova kiire ja olin huolissani siitä, saanko kaiken tehtyä”. Älä avaa lapselle liian rankkoja asioita, muita voit kuitenkin rehellisesti tuoda omia tunteitasi esiin korttien avulla ja mallintaa tällä tavalla lapselle, että kaikenlaiset tunteet kuuluvat arkeen. Lapset ovat kovia tarkkailemaan vanhempiaan ja huomaavat herkästi erilaiset tunnetilat, vaikka eivät vielä pysty ymmärtämään mitä ne ovat ja mistä ne ovat syntyneet.

Kysy sitten lapseltasi, mikä tunnekortti sopisi parhaiten hänen päiväänsä. Lapset saavat yleensä hyvin kiinni tunnetilasta, mikä päivän aikana on ollut. Jutelkaa tunteesta lapsen haluamalla syvyydellä.

Huomaa, että kielteiset tunteet jäävät voimakkaammin mieleen. Eli vaikka lapsi valitsisi kortin ”vihainen” tilanteesta, jossa hän on ollut kaverilleen suuttunut, voi hyvin olla, että suurin osa päivästä on mennyt mukavalla mielellä. On kuitenkin aina tärkeää huomata, minkä tunteen tai tilanteen lapsi haluaa tuoda sinulle esiin.

Jos lapsi ei vielä ole harjaantunut nimeämään tunteitaan tai juttelemaan tunnepitoisista tilanteista, voi olla, että menee monen monta keskustelua, jossa lapsi valitsee vain aika neutraalin kortin, esimerkiksi ”iloinen”, eikä kerro siitä sen enempää. Älä lannistu tästä vaan jatka erilaisten tunteiden sanoittamista ja tilanteista juttelemista kertomalla omasta päivästäsi. Pikku hiljaa lapsi oppii näkemään myös omassa päivässään erilaisia tunteita ja tilanteita ja rohkaistuu kertomaan niistä.

Anna lapsen halutessaan kertoa lisää kortista, mutta älä painosta, jos hän ei halua kertoa enempää. Jos lapsi kuitenkin valitsee kortin, joka kuvastaa voimakasta kielteistä tunnetta, auta lasta selviämään siitä puhelemalla tähän tyyliin: ”Onpa sinulla ollut vaikea voimakas tunne tänään. Jos et nyt halua kertoa siitä, se ei haittaa, mutta mielelläni kuulisin jossain vaiheessa, mitä sinulle on tapahtunut. Voimme jutella asiasta halutessasi myös päiväkodin aikuisten kanssa? Onko sinulla nyt parempi mieli? Mikä olisi hyvä tapa viettää tämä ilta?”

Yritä välttää sitä, että keskustelusta tulee tenttaustilanne. Pitäkää se lapsen kannalta sopivan pituisena, jotta lapsi haluaa käyttää kortteja uudestaan. Tunnekortteja voi käyttää tällä tavalla keskustelun apuna päivittäin, kunnes huomaatte, ettette tarvitse enää kortteja voidaksenne jutella päivästänne myös tunnetasolla!

Tällaisella pikaisella tunnekeskustelulla arjen lomassa on monia hyötyjä. Lapsi oppii taitavasti palaamaan tunteita herättäviin tilanteisiin ja oppii puhumaan tunteistaan ja analysoimaan niitä. Tunnetasolle menevä keskustelu myös vahvistaa teidän välistä suhdetta tehokkaasti ja opettaa lapselle empaattisuutta. Lapsi tulee näkyväksi ja kokee olevansa tärkeä!

Tunnekortit
Tunnekortit voi askarrella itse piirtämällä tai vaikka lehdistä kuvia leikkaamalla.

VINKKI!

Jukka Hukka -tunnekortit sisältävät 12 tunnetta suloisesti kuvitettuina. Kortit ovat kaksipuolisia niin, että tunne lukee vain toisella puolella. Tällä tavoin kortit soveltuvat monenlaiseen käyttöön ja niistä riittää keskusteltavaa. Korttien mukana tulee myös lisää vinkkejä siihen, millä tavoin kortteja voi käyttää lapsen tunnetaitojen tukemiseksi!

Hienot Jukka Hukka -tunnekortit löydät täältä ja saat ne koodilla ”familyboost” 10 % alennuksella!

Mitä ajatuksia teksti herätti sinussa? Oletko käyttänyt tunnekortteja? Kommentoi alle! Jos ajattelet kirjoituksesta olevan hyötyä muillekin, jaa sitä eteenpäin! FamilyBoostia voi seurata myös Facebookissa ja Twitterissä. Mukavaa, kun löysit seuraamme!

Tunnetaitoja voi helposti harjoitella kotona. Jos kaipaat apua lapsen tunnesäätelyn kanssa, lue lisää suositusta verkkokurssistamme.

kiukkukohtaukset

Lue lisää tunteista:

Esittelyssä Jukka Hukka -kirjasarja

Vahvista lapsen tunnetaitoja mindfulnessin avulla!

Tunnetaidot: mitä ne ovat ja miksi niitä täytyy harjoitella?

Värityskirja, joka saa sinut liikuttumaan!

Tunteiden tunnistaminen tuo onnen!

Opeta lapsestasi onnellinen!

Kerro kaverille:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Follow Julia Pöyhönen:

Julia Pöyhönen on perheiden kanssa työskentelyyn erikoistunut psykologi.

Yksi Kommentti

  1. Ellu
    | Vastaa

    Hyviä vinkkejä! Kortit tulisi meidän lasten kohdalla varmasti jokapäiväiseen käyttöön.

Kommentoi

css.php