Tukiviittomat kommunikaation tukena

with Ei kommentteja

Tiesitkö, että tukiviittomat voivat olla oiva apu lapsen kanssa kommunikointiin jo silloin, kun lapsi ei vielä osaa puhua?

Tukiviittomia voi käyttää kenen tahansa lapsen kanssa, vaikka lapsi olisi kielellisesti täysin normaalisti kehittynyt. Tukiviittomilla tarkoitetaan yksittäisten viittomien käyttämistä puheen rinnalla. Viittomakieli taas on ihan oma kielensä.

Aikuisen puhuessa lapselle hän viittoo jonkin lauseen avainsanan, kuten sanan lisää lauseessa ”haluatko lisää ruokaa?”. Viittomien käyttö ei hidasta lapsen puheen kehitystä!

Kun aikuinen käyttää viittomia systemaattisesti lapsen kanssa, lapsi oppii käyttämään niitä itse. Viittomat antavat lapselle keinon ilmaista itseään monipuolisesti jo ennen puheen kehittymistä!

tukiviittomat

Tukiviittomat: Mitä hyötyä niistä on?

  • Viittomat antavat lapselle keinon ilmaista itseään jo ennen puheen kehitystä.
  • Viittominen rytmittää aikuisen puhetta. Viittoessaan osan sanoista aikuinen puhuu luontaisesti hieman hitaammin ja selkeämmin, mikä auttaa lapsen ymmärrystä.
  • Viittomat antavat lapselle kokemuksen siitä, että aikuinen ymmärtää häntä. Tämä tukee lapsen ja vanhemman välistä myönteistä vuorovaikutusta ja parhaimmillaan vähentää turhautumisesta johtuvia itkupotkuraivareita!
  • Viittominen on hauskaa! Kun lapsi oppii viittomaan, on se palkitsevaa sekä lapselle että vanhemmalle!
Viittomien avulla lapsi voi ilmaista tunteitaan, toiveitaan ja ajatuksiaan monipuolisemmin kuin muiden kehollisten ja kielellisten keinojen avulla.

Milloin aloittaa viittominen?

Ei ole oikeastaan liian aikaista aikaa aloittaa viittominen, vaan tukiviittomia voi käyttää jo pienten, alle vuoden ikäisten vauvojen kanssa. Hedelmällisintä viittomien käyttö on silloin, kun lapsi jo ymmärtää puhetta, mutta ei tuota vielä sanoja itse. Kuten Käsipuhe-sivustolla todetaan, lapsi ymmärtää paljon käytettyjä viittomia jo ennen kuin osaa itse viittoa takaisin.

Viittomia käytetään puhutun puheen rinnalla. Ala siis tekemään viittoma aina, kun sanot puheessa sanan, jonka olet päättänyt viittoa. Lapsi oppii melko nopeasti yhdistämään käsien liikkeen ja tietyt sanat toisiinsa.

Miten opin tukiviittomia?

Tukiviittomia voi opetella helposti esimerkiksi Käsipuhe-sivuston videoiden avulla. Papunetin sivuilta voit tulostaa viittomia itselle muistiksi.

Opettele aluksi muutama viittoma, jotka otat lapsen kanssa käyttöön. Kun lapsi vaikuttaa ymmärtäneen puheen ja viittoman yhteyden ja viittomien käyttö on vakiintunut, voit ottaa muutaman uuden viittoman käyttöön.

Jo muutamasta viittomasta voi olla hyötyä! Viittomia voi siis käyttää, vaikka ei olisi innostusta tai aikaa opetella paria viittomaa enempää.

Kokeile aloittaa näistä viittomista

Lue myös

Kuvatuki helpottaa arjen rutiineja

Vauvalle juttelu ja sen hyödyt

Miten jutella vauvalle?

Kerro kaverille:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Follow Heidi Livingston:

Heidi Livingston on perheiden kanssa työskentelyyn erikoistunut psykologi.

Kommentoi

css.php