Sisaruksen syntymä: miten valmistella lasta?

with Ei kommentteja

Sisaruksen syntymä – miten valmistella tulevia isosisaruksia uuteen perheenjäseneen?

Jokainen lapsi reagoi pikkusisaruksen syntymään eri tavoin. Tähän vaikuttaa muun muassa lapsen ikä ja temperamentti. Vanhempi voi myös omalla toiminnallaan pehmentää uuden perheenjäsenen vastaanottamista: kun vauvan tuloa on ennakoitu huolellisesti etukäteen, on uuteen tilanteeseen hieman helpompi sopeutua.

Sisaruksen syntymä on aina iso muutos. Koko perheen dynamiikka muuttuu, kun kuvioihin lisätään uusi perheenjäsen. Samoin kuin vanhemmat valmistautuvat raskausaikana uuteen elämänvaiheeseen, tekee tätä valmistautumistyötä myös lapsi.

Lapsella pikkusisaruksen syntymään liittyy usein monenlaisten tunteiden kirjo. Lapsi voi olla esimerkiksi innoissaan ja mustasukkainen samanaikaisesti. Lapsi ei kuitenkaan ole vielä kovin taitava ymmärtämään tai sanoittamaan monimutkaisia tunteitaan, joten hän tarvitsee siihen vanhempien apua.

Joku on joskus verrannut pikkusisaruksen syntymää kärjistetysti siihen, että puolisosi toisi kotiin uuden kumppaninsa ja sanoisi: ”Jaana muuttaa nyt meille asumaan ja nukkuu meidän makuuhuoneessa. Jaana tarvitsee nyt erityisen paljon huomiotani. Kunhan tutustutte toisiinne, teillä tulee varmasti olemaan hauskaa yhdessä!”

Vanhemmasta voi tuntua hämmentävältä ja ärsyttävältäkin, että kun itse on innoissaan tulevasta perheenlisäyksestä, lapset suhtautuvatkin asiaan negatiivisesti. Voisikin todeta, että ensimmäinen askel siihen, että auttaa lasta orientoitumaan tulevaan rooliin isosisaruksena, on sen asian hyväksyminen, että lapsella tilanteeseen voi liittyä paljon kielteisiäkin tunteita.

sisaruksen syntymä

Miten ja milloin kertoa lapselle, että perheeseen tulee vauva?

Päätä ensiksi, milloin on hyvä aika kertoa uudesta pikkusisaruksesta perheen muille lapsille. Tähän ei ole olemassa yhtä oikeaa tapaa, mutta suositeltavaa on kertoa lapsille silloin kuin kerrotte vauvauutisista muullekin lähipiirillenne. Pienetkin lapset ovat tarkkoja havainnoimaan perheen muuttunutta ilmapiiriä ja kertomalla lapselle vältytte siltä, että lapset joutuisivat arvailemaan, mitä perheessä tapahtuu.

Kerro mahdollisimman suorasanaisesti ja käytännönläheisesti, mitä uuden perheenjäsenen syntymä tarkoittaa. Etenkin parivuotiaan lapsen on hankala vielä konkreettisesti hahmottaa, miten elämä tulee vauvan myötä muuttumaan ja mitä isosisaruksena oleminen tarkoittaa. Käytä käytännönläheisiä esimerkkejä kertomalla esimerkiksi, mitä vauva tekee, missä vauva nukkuu ja niin edelleen.

Voit lopuksi kysyä, onko lapsilla asiasta jotakin kysyttävää. Tyypillistä on, että kysymyksiä ei heti tule mieleen, mutta asia jää pyörimään lapsen ajatuksiin. Ota asia uudelleen puheeksi myöhemmin. Näin luot ilmapiirin, jossa lapsi voi kysyä, jos häntä jokin asia mietityttää. Älä pelkää vaikeitakaan kysymyksiä. Mikäli lapsi kysyy jonkin kiperän kysymyksen, voit aina todeta, että mietit asiaa ja palata siihen heti sopivan tilaisuuden tullen uudestaan.

Pidä vauvaa mukana arkisessa puheessa. Vaikka ymmärrät, että uuteen tulokkaaseen voi liittyä myös negatiivisia tunteita, yritä luoda pikkusisaruksen syntymästä myönteinen tapahtuma. Tee odotuksesta koko perheen projekti: haluaisikohan tuleva isosisarus esimerkiksi laulaa vauvalle tai tehdä hänelle kortin? Tykkäisiköhän vauva tästä asiasta? Mitenköhän te olette vauvan kanssa samanlaisia ja miten olette erilaisia? Voitte myös palata lapsen omaan vauva-aikaan: millaista oli silloin, kun sinä olit vauva?

sisaruksen syntymä

Miten auttaa lasta käsittelemään tunteita, joita sisaruksen syntymä saattaa herättää?

Kuten todettu, vauvan syntymä aiheuttaa usein monenlaisia tunteita. Osa näistä tunteista on ehkä läsnä jo odotusaikana. Joskus käy niin, että vasta kun lapselle syntymän jälkeen konkretisoituu, että vauva esimerkiksi asuu pysyvästi teidän kodissanne, alkavat mustasukkaiset tunteet nostaa päätään.

Voit jo ennen vauvan syntymää todeta lapselle, että vauva tulee tarvitsemaan paljon sinun huomiotasi, koska ei vielä osaa tehdä asioita itse. Sinä ymmärrät, että tämä saattaa välillä tuntua lapsesta kurjalta. Syntymän jälkeen voit silloin tällöin palata tähän keskusteluun:

”Muistatko mitä juteltiin silloin ennen vauvan syntymää, että välillä mun kaikki huomio menee vauvaan? Ja mä sanoin, että välillä se voi tuntua susta vähän kurjaltakin, kun mä en aina heti huomaa, jos sulla on joku asia mielessä. Onko sulla ollut sellainen olo?”

Näissä keskusteluissa ei ole olennaista se, että lapsi myöntäisi olevansa mustasukkainen, vaan enemmänkin se, että sinä puet sanoiksi eli sanoitat lapsen mahdollisia tunteita.

Kun jotkut lapset solahtavat isosisaruksen rooliin kivuttomasti, reagoivat jotkut lapset siihen hyvinkin voimakkaasti. Lapsen kiukku uudesta tilanteesta saattaa kohdistua vanhempiin tai uuteen sisarukseen. Lapsi saattaa esimerkiksi yrittää satuttaa pikkusisarustaan lyömällä tai tönimällä tai sanoa vihaavansa pikkusisarusta. Erityisesti mikäli lapsi on jo muutenkin uhmaiässä, saattaa uhmakas käytös yhtäkkiä lisääntyä selkeästi.

Hankalien tunteiden kohdalla on hyvä muistaa, että ne eivät ole vaarallisia. Pettymys uudesta tilanteesta on ohimenevää. Olennaista on, että pidät lapset turvassa ja estät satuttavan käytöksen.

Ei ole myöskään tavatonta, että vauvan syntymän myötä lapsi taantuu pienemmän lapsen tasolle: lapsi saattaa hetkellisesti ikään kuin mennä taakse päin niissä taidoissa (esimerkiksi syömisessä, pukemisessa tai nukahtamisessa), jotka on jo ennen vauvan syntymää hallinnut. Lapsi saattaa esimerkiksi haluta, että sinä syötät häntä, vaikka hän osaisi jo syödä itsenäisesti. Yritä välttää puhetta siitä, miten lapsi on jo ”iso” tai verrata lapsia keskenään (”sinun pitäisi jo osata tämä, kun olet niin iso”). Tämä ei auta lasta hankalien tunteiden kanssa. Sen sijaan voit miettiä, mitä lapsi tällä käytöksellään viestittää. Haluaako lapsi osoittaa, että hänkin on vielä pieni ja tarvitsee sinua? Tämähän on totta!

Anna lapselle erityishuomiota silloin kun siihen on tilaisuus: tehkää jotakin ihan kahdestaan ja pitäkää kiinni niistä asioista, jotka olivat teille tärkeitä jo ennen uutta pikkusisarusta. Erityisesti silloin, kun mustasukkaisuus on voimakkaimmillaan, kannattaa arkeen yrittää mahduttaa pieni (vaikka kymmenenkin minuutin) kahdenkeskinen hetki päivittäin.

Joitakin lapsia auttaa mustasukkaisuuden tunteen kanssa se, että korostat isosisaruksen erityisroolia ”oletpa sä taitava tässä asiassa, vauvalla onkin sulta paljon opittavaa!” Huomioi ne hetket (vaikka ne olisivat lyhyitäkin!), kun lapsi kohtelee pikkusisarusta mukavalla tavalla. Voit esimerkiksi sanoa ”onpa vauva onnekas, kun sillä on noin huomaavainen isosisko”.

Muista joka päivä kertoa lapsillesi, kuinka tärkeitä he sinulle ovat, juuri omina yksilöinään!

Vinkki

Yhdessä lukeminen on oiva tapa valmistautua uuteen elämäntilanteeseen. Mikäli lapsi on kiinnostunut raskausaikaan ja vauvan syntymään liittyvästä biologiasta, myös siitä on lapsille tehtyjä tietokirjoja. Lista sisaruksen syntymää käsittelevistä lastenkirjoista löytyy esimerkiksi Puutalobabyn blogista täältä.

Harjoittele tunnetaitoja Fanni-tunnetaitosarjan avulla!

Fanni-tunnetaitosarjan tuotteet on suunnattu vanhemmille ja lasten kanssa työskenteleville ammattilaisille. Fanni-kirjojen tarinat sopivat parhaiten noin 4-7-vuotiaille lapsille. Kirjojen tarinat ja aikuisille suunnattu tieto-osio pureutuvat jokaisen tarvitsemiin käytännön tunnetaitoihin askel askeleelta. Fannin ja ystävysten kanssa tunnetaitojen oppiminen on helppoa ja hauskaa!

Kerro kaverille:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Kommentoi