Sinnikkyys: miten tukea lapsen sinnikkyyden kehittymistä?

with 1 kommentti

Sinnikkyys on ominaisuus, jota monet vanhemmat toivovat lapsensa omaavan. Joillakin sitä on syntyjään enemmän ja joillakin vähän vähemmän.  Mitä pienempi lapsi, sitä lyhytjänteisempi hän on. Lapsella voi myös olla jokin erityinen kehityksellinen syy, minkä vuoksi hänelle sinnikkyys on erityisen haastavaa. Kaikki voivat kuitenkin oppia olemaan sinnikkäämpiä. Se on taito jonka lapsi voi oppia toistojen ja toistojen kautta. On myös joitakin erityisiä keinoa, joita vanhempi voi tehdä tukeakseen sinnikkyyden kehittymistä. Tässä artikkelissa saat käytännön vinkkejä vanhemmuuden työkalupakkiisi.

sinnikkyys

Mitä sinnikkyys on?

Sinnikkyys näkyy esimerkiksi siinä, että jaksaa yrittää pyöräilemisen harjoittelemista, vaikka se ei heti onnistukaan ja lapsi kaatuilee. Sinnikkyys näkyy siinä, että kykenee tekemään pitkäkestoista työtä jonkin tavoitteen eteen. Koulutyö on hyvä esimerkki elämänalueesta, millä sinnikkyydellä on iso rooli. Tutkimusten mukaan juuri etenkin sinnikkyys varmistaa pärjäämisen akateemisesti ja työelämässä.

Mutta samoin tavoin sinnikkyys voi näkyä myös sosiaalisessa elämässä, esimerkiksi siinä, että vaikka lapsen on ollut vaikea löytää kavereita ryhmästä, hän tekee aloitteita ja jaksaa kysyä uudestaan ja uudestaan toisia lapsia kanssaan leikkimään.

Vanhemman kannalta sinnikäs lapsi ei ole kuitenkaan pelkästään ihailun arvoinen asia. Sinnikkäät lapset ovat myös niitä, jotka jaksavat jankata vanhemmalle satoja kertoja, kun he haluavat uusia pokemonkortteja. Sinnikkäät lapset eivät päästä vanhempiaan helpolla, jos he haluavat saada oman tahtonsa läpi. Jos sinulla on tällainen lapsi, voit olla tyytyväinen lapsesi sinnikkyyteen ja auttaa kanavoimaan sitä myönteisempään tapaan olla muiden kanssa tekemisissä.

Miten sinnikkyys kehittyy ja vahvistuu?

1. Huomaa

Yksi tärkeimmistä asioista, joita voit vanhempana tehdä, kun haluat vahvistaa lapsesi sinnikkyyttä on huomata tilanteet, jolloin lapsesi on sinnikäs. Vaikka näitä tilanteita olisi hyvin harvoin, on äärimmäisen tärkeää, että huomaat ne harvat kerrat.

Kun huomaat, että lapsesi on yrittänyt rakentaa legoalusta jo pitkään, vaikka se on selkeästi lapsellesi vähän liian vaikea, huomaa tämä! Kun lapsesi on pähkäillyt läksyjen kanssa, vaikka ne ovat vaikeita ja lapsi lisäksi haluaisi mennä leikkimään kavereiden kanssa, huomaa tämä! Kun lapsesi yrittää uudestaan ja uudestaan saada sinua kääntämään päätäsi kaupassa saadakseen karkkia, huomaa tämä!

Huomaa yrittäminen onnistumisen sijaan.

2. Sano ääneen

On tärkeää, että itse huomaat sen, että on todellakin myös niitä hetkiä jolloin lyhytjänteinen lapsukaisesi on sinnikäs. Mutta vielä tärkeämpää on se, että lapsesi itse huomaa sen!

Lapsi alkaa aika pian muodostaa kuvaa itsestään sen mukaan, millaista palautetta hän saa. Jos lapsen lyhytjännitteisyyttä sanoitetaan: ”Ville ei jaksa keskittyä”, ”Teatterissa istuminen olisi aivan liikaa Liisalle”, ”Et sä ikinä opi tätä jos luovutat aina niin nopeasti” ”Oot kyllä niin laiska opiskelemaan”, hän oppii sen, että on lyhytjänteinen. Ja kun lapsella ei ole sinnikkyyttä omasta takaa vielä kovin paljoa, ei tällainen palaute saa häntä yrittämään yhtään kovempaa. Hän hyväksyy tilanteen, ”tällainen mä oon” ja luovuttaa kokien huonommuudentunnetta.

Kun alleviivaat sanoillasi ja kehuillasi hetkiä, jolloin lapsi on sinnikäs hän huomaa, että pystyy myös olemaan sinnikäs jos vain haluaa!

”Vitsi, kun sä laitat sinnikkäästi sitä päiväpeittoa, vaikkei se oo ihan helppoa!” ”Tosta legoaluksesta tulee tosi hieno, kun sä jaksat niin sinnikkäästi tehdä sitä” ”Mä huomaan, että sä oot tehnyt tosi sinnikkäästi läksyjä tänään” ”Mä arvostan sussa sitä, että sä yrität koko ajan uudestaan ja uudestaan päästä tossa pelissä eteenpäin vaikka se on varmaan vähän turhauttavaa.” ”Kuules, en aio ostaa sulle tänään karkkia, mutta pakko arvostaa sun sinnikkyyttä”.

3. Houkuttele

Houkuttele sinnikkyys esiin lapsen sisäisen motivaation avulla. Me kaikki olemme paljon sinnikkäämpiä silloin, kun teemme jotakin itsellemme mieluisaa. Selvitä, mitkä ovat lapsesi intohimon ja kiinnostuksen kohteita ja auta toteuttamaan itseään näiden kautta. Tästä avautuu paljon tilaisuuksia huomata sinnikkyyttä ja sanoa sitä ääneen.

4. Auta lopettamaan

Auta lasta arvioimaan sitä, milloin on syytä luovuttaa ja milloin jatkaa.

Mikäli sinulla on erityisen sinnikäs lapsi, hän todennäköisesti tarvitsee sinulta enemmän apua tässä vaiheessa, kuin aiemmissa. Voit arvioida lapsen kanssa, milloin on hyvä lopettaa esimerkiksi kokeeseen lukeminen ja mennä tekemään jotakin mukavaa. Kauppaesimerkissä voit sanoa ”Huomaan, että haluat kovasti karkkia ja olet ollut tosi sinnikäs siinä, että ymmärtäisin sen. Nyt sinun kuitenkin kannattaa lopettaa pyytäminen, koska olen jo tehnyt päätökseni ja aion pysyä siinä”. Tai voit auttaa lasta lopettamaan itku kurkussa tapahtuvaa kärrynpyörän opettelua, ottaa syliin ja sanoa: ”olet ollut tosi sinnikäs, jatketaan harjoituksia huomenna”.

Entäs harrastukset?

Monet vanhemmat pohtivat, miten lasten harrastusten kanssa tulisi toimia? Pitäiskö lasta kannustaa jatkamaan silloinkin, kun harrastus ei enää motivoi lasta. Vai pitäisikö lapsen antaa lopettaa, vaikka harrastukseen on panostettu paljon. Tämä on niin laaja kysymys, että kirjoitamme siitä toisen postauksen!

 

Lukuvinkki!

sinnikkyys

 

Kerro kaverille:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Follow Julia Pöyhönen:

Julia Pöyhönen on perheiden kanssa työskentelyyn erikoistunut psykologi.

Latest posts from

Yksi Kommentti

  1. Heini
    |

    Tärkeä aihe! Vanhemmat ja opettajat kokevat välillä, että lapsi ei yritä tarpeeksi. Usein he kuitenkin tekevät parhaansa miellyttääkseen aikuista.

Kommentoi

css.php