Ruutuvapaata arkea rikastuttavat helpot leikkivinkit

with Ei kommentteja

Ruutuvapaata-kirja saatu yhteistyössä Fanni-kirjasarjan kirjoja vastaan.

Ruutuajan ohella ruutuvapaa aika on viime vuosina paljon keskustelua herättänyt käsite. Ruuduilla vietetyssä ajassa houkuttelee sen helppous: pienikin lapsi saattaa ruudun eteensä saadessaan jaksaa istua nököttää paikallaan pitkiäkin aikoja ja vanhempi saa esimerkiksi tiskit tiskattua, vaatteet viikattua tai – jos oikein hyvin käy – jopa hetken aikaa tehdä omia juttujaan.

Ruutuaika on myös petollista: älylaitteilla pelailu ja puuhailu aktivoi aivojemme palkintokeskusta niin voimakkaasti (yhdellä sormen pyyhkäisyllä voi saada koko maailman muuttumaan!), että sen jälkeen muu tekeminen saattaa tuntua laimealta ja tyhjältä. Ruutuaika myös helposti passivoi lasta niin, että itsenäinen tekemisen keksiminen ei yhtäkkiä onnistukaan.

Ruutuaikaa leikki-ikäiselle?

WHO on antanut vuonna 2019 suositukset pienten lasten ruutuajalle, ja suositusten viesti on selkä: Lasten tulisi leikkiä enemmän ja istua vähemmän. 1-4-vuotiaille lapsille suositellaan korkeintaan 1 tunti ruuduilla olemista päivässä, mutta vähemmän on parempi. Ruuduttomassa ajassa on se hyvä puoli, että kun lapsi malttaa jättää älylaitteet ja telkkarin sivuun, liikkuminen lisääntyy ja istuminen vähentyy lähes huomaamatta.

Leikki-ikäisellä ei tarvitse vielä olla varsinaista sovittua ruutuaikaa, vaan ruutujen käyttö voi olla satunnaista. Meidän mielestämme ruutuja on turha demonisoida täysin, vaan ruutujen kanssa pätee tuttu periaate: kaikkea kohtuudella. Jos teidän perheessänne lapsi ei käytä älylaitteita tai katso televisiota, sekin on ehdottomasti OK! Alle kouluikäinen lapsi ei jää paitsi mistään tärkeästä kehityksellisestä taidosta vaikka ei ruuduilla aikaa viettäisikään.

Vinkki! Aiheuttaako ruutuaika perheessänne riitaa tai haluaisitko kasvattaa lapsen ruutuvapaata aikaa? Neuvokas perhe -sivustolta voi tulostaa pohjan ja vinkit koko perheen yhteisen Ruutusopimuksen tekemiseen.

Matalankynnyksen ruutuvapaata puuhaa

Moni vanhempi toivoisi, ettei ruudun ääreen jämähtämisestä tulisi lapselle normi ja automaattinen käyttäytymismalli. Mutta mitä ruutuvapaata tekemistä lapselle tarjoaisi ruudulla vietetyn ajan tilalle tai sijaan?

Ruutuajan passivoivaan vaikutukseen havahtui myös rentoa lapsiperhearkea kuvaavasta Instagram-tilistään ja suositusta The Realm of Maria -Youtube-kanavastaan tunnettu Maria Kangaskortet. Maria on kahden pienen lapsen äiti ja keväällä 2019 ilmestyneen Ruutuvapaata – Puuhaa leikki-ikäisille -kirjan kirjoittaja (Otava, 2019).

ruutuvapaata

Näin Ruutuvapaata-kirjasta kerrotaan Otavan sivuilla:

Mitä leikki-ikäinen voi tehdä ilman puhelinta, televisiota tai tablettia.

Lapsi ei tarvitse viihtyäkseen aina teknisiä välineitä. Mutta mitä virikkeitä hänelle keksisi esimerkiksi auto- tai lentomatkojen ajaksi? Mitä lapset voivat puuhata mummolassa tai kyläillessään kavereiden luona? Entä mitä he voivat tehdä itsekseen?
Mutkattomassa käsikirjassa on noin sata lapsen luovuutta kehittävää helppoa ohjetta ja vinkkiä, jotka sopivat moniin tilanteisiin, kuten lastenjuhliin tai rauhallisiin iltahetkiin. Askarrellessa, piirtäessä, leikkiessä ulkona tai sisällä ei aika käy pitkäksi!

Ruutuvapaata on ihanan selkeä ja helppokäyttöinen ideapankki leikki-ikäisen vanhemmalle. Kirjaan on koottu kattava kokoelma hauskoja askarteluvinkkejä, aktivoivia sisä- ja ulkoleikkejä sekä ideoita muun muassa ulos, automatkoille ja juhlanviettoon!

ruutuvapaata Ruutuvapaata on miellyttävän kompaktin kokoinen ja siihen on helppo tarttua, kun kaipaa tekemistä esimerkiksi viikonlopun sadepäiville, päiväkodista kotiin tultua tai pitkän paikallaanodottelun ajaksi esimerkiksi junassa tai hammaslääkärin odotushuoneessa. Kirja ei ole mikään paksu opus vaan tarkoin valittu kokoelma arjessa hyväksi todettuja puuhaideoita.

Ruutuvapaata-kirjan leikkiohjeet on kirjoitettu taitavasti siten, että niitä on helppo toteuttaa ilman valmistelua ja soveltamista. Leikit eivät myöskään kaipaa monimutkaista sääntöjen opettelua ja muistamista. Sinänsähän leikit eivät ole mitenkään monimutkaisia (ja siinä niiden hienous piileekin), mutta tarjoavat juuri sen tarvittavat ideaboostin, kun omat aivot eivät taivu alati vaihteleviin ja monipuolisiin leikki-ideoihin arjessa leikki-ikäisen kanssa.

Leikkiohjeiden yhteyteen on kirjaan kirjoitettu myös vinkkejä, jotka auttavat yhdistelemään leikki-ideoita keskenään tai soveltamaan niitä toisessa ympäristössä. Leikkien kuvaukset toimivatkin ainakin minulle myös oman kekseliäisyyden tukena, ja kirja tarjoaa monta ahaa-elämystä: ai niin, näinkin voi tehdä!

Ruutuvapaata-kirjaa voi suositella kaikille leikki-ikäisten vanhemmille ja lasten kanssa työskentelevillekin! Juuri vauvaiän ohittaneelle taaperolle monet leikit ovat vielä vaikeita, mutta toisaalta monia voi hyvin soveltaa alakouluikäisen kanssakin käytettäväksi. Erityisesti kuvittelisin askartelusta innostuvan lapsen pitävän näistä leikki-ideoista, vaikka kirjassa on toki paljon vauhdikkaampiakin leikkejä. Odotamme myös innolla, että Ruutuvapaata saa kouluikäisille lapsille suunnatun jatko-osan ensi keväänä!

Kiinnostuitko? Koodilla familyboost saat 10 prosenttia alennusta, kun tilaat Ruutuvapaata-kirjan Tunnetaitoja lapselle -sivustolta!

Ruutuvapaata-kirja saatu yhteistyössä Fanni-kirjasarjan kirjoja vastaan.

Sinua saattaa kiinnostaa myös

Kuinka paljon ruutuaikaa on OK?

Ruutuaika ja sen vaikutus lapsen kehitykseen

Lapsen mielikuvitus kukoistamaan!

Lapsen kanssa leikkiminen

Kerro kaverille:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Follow Heidi Livingston:

Heidi Livingston on perheiden kanssa työskentelyyn erikoistunut psykologi.

Kommentoi