Pukeminen ilman kiukuttelua

with Ei kommentteja

Pukeminen saattaa erityisesti monen alle kouluikäisen perheessä olla jokapäiväinen koetinkivi. Näin ilmojen viiletessä keroksia tarvitaan taas enemmän, ja pukemistilanteet voivat olla yhtä taistelua. Mikä pukemisessa oikein on niin hankalaa, ja onko niitä sukkia mahdollista saada jalkaan ilman kiukuttelua ja hampaidenkiristelyä?

Miksi pukeminen ärsyttää?

Kun lapsi heittäytyy pukemistilanteessa hankalaksi, kiristää se ymmärrettävästi myös vanhemman hermoja. Usein tilanne kuitenkin sujuu pikkuisen jouhevammin, jos vanhempi onnistuu pysyttelemään rauhallisena. Vanhemman hermostunut hoputtelu kun harvemmin johtaa toivottuun lopputulokseen.

Vanhemman hermojenhallintaa saattaa auttaa, jos hän ymmärtää, miksi pukeminen on niin vastenmielistä tai vaikeaa.

Ensinnäkin on hyvä pitää mielessä, että pukemiseen liittyy tavallisesti siirtymä: ollaan lähdössä kotoa ulos tai päiväkotiin, ollaan menossa nukkumaan tai siirtymäsä aamupalapöytään. Siirtymätilanteet, eli paikasta tai toiminnasta toiseen siirtymiset ovat monelle lapselle hankalia.

Lisäksi on monia lapsia, jotka kokevat, että vaatteet tuntuvat päällä inhottavilta. Vaatteet saattavat puristaa tai jopa tuntua liian löysiltä. Saumat hankaavat ja laput kutittavat. Moni lapsi haluaisi käyttää esimerkiksi samoja hyväksi koettuja housuja päivästä ja viikosta toiseen ja hermostuu, kun housut pitääkin laittaa pyykkiin tai ne jäävät pieneksi. Vanhemman on hyvä muistaa, että lapsi ei koe vaatteita epämukaviksi tahallaan, vaan kokemus liittyy sensitiivisyyden temperamenttipiirteeseen.

Vanhempi voi tulla lasta vastaan siinä määrin kuin se tuntuu tarpeelliselta. Siitä ei ole mitään haittaa, että antaa lapsen laittaa kuvioidut sukat väärinpäin jalkaan, jotta sukan sileä pinta on ihoa vasten. Kun suosikkivaatteista täytyy luopua, voi uusien löytämisessä mennä taas oma aikansa. Lasta voi auttaa se, että sanoitat tilannetta ääneen: ”Kutittaako tämä paita sinua?”, ”Ymmärän, että aluksi tuntuu kurjalta, kun pitää laittaa vaatteet päälle. Pian se tunne helpottaa!”.

Pukemistilanteista syntyy herkästi valtataisteluasetelma. Lapsen mielessä vanhempi on usein syypää siihen, miksi ylipäätään täytyy pukea. Moni lapsi kun mielellään liihottelisi alasti päivät pitkät. Vanhemman vaatimus pukea vaatteet ja vielä kaiken lisäksi säänmukaiset vaatteet saattaa siinä hetkessä tuntua lapsesta kohtuuttomalta ja haastaa lapsen omaa päätäntävaltaa.

Joskus pukeminen saattaa aiheuttaa riitoja sen vuoksi, että lapsen on hankala keskittyä pukemiseen ja saada kaikkia vaatteita päälle ilman, että mielenkiinto harhailee muihin asioihin. Vanhempi hoputtaa lasta ja kumpaakin hermostuttaa. Pukeminen saattaa aikuisen mielessä olla hyvin konkreettinen ja yksinkertainen rutiini, mutta lapsen näkökulmasta pukemiseen liittyy monta askelta ja mielessäpidettävää asiaa.

pukeminen
Pukeminen saattaa olla hermoja kiristävää niin lapselle kuin vanhemmallekin.

Seuraavassa on käyty läpi joitakin vinkkejä pukemistilanteiden sujuvoittamiseen.

Selkeytä

Pukemista helpottaa se, että lapsi tietää selkeästi, mitä tapahtuu ja mitä häneltä odotetaan. Luo pukemiseen selkeät rutiinit, jotta lapsi oppii ennakoimaan pukemistilanteita: yöpuku vaihdetaan iltapalan jälkeen, seuraavan päivän vaatteet laitetaan tuolille odottamaan aamua ja niin edelleen.

Vaikka lapsi osaisi jo pukea itsenäisesti, moni tarvitsee vielä aikuisen apua pitääkseen keskittymisen pukemisessa. On hyvin tavallista, että lapsi unohtuu yksi sukka jalassa haaveilemaan ja havahtuu vasta vanhemman äänen kuullessaan (jos silloinkaan!). Anna lapselle selkeitä ohjeita. Sen sijaan, että sanot vain ”Pueppas nyt!”, koetakin sanoa: ”laita seuraavaksi sukat jalkaan.” Joskus näin yksinkertainen ohjeen selkeyttäminen auttaa lasta toimimaan.

Pidä tilanne myönteisenä kehumalla lasta hänen edistymisestään: ”Hyvä, sait t-paidan hienosti päälle. Seuraavaksi on housujen vuoro.” Auta lasta, jos hän vaikuttaa kaipaavan apua, vaikka lapsi periaatteessa jo osaisikin pukea.

Käytä kuvia selkeyttämään pukemisrutiineita.

Vältä valtataistelua

Kuten todettu, pukeminen johtaa monesti valtataisteluasetelmaan. Näin käy erityisen herkästi oman tahdon ilmaisemista harjoittelevan taaperon kanssa. Joskus pahinta uhmakiukkua ja kaikestakieltäytymistä helpottaa se, että lapselle antaa muutaman vaihtoehdon.

Vanhempi asettaa pukemiselle raamit. Talvella laitetaan ulkohousut, kesällä aurinkohattu ja sateella kumisaappaat. Vanhempi osaa arvioida, tarvitaanko tänään pitkä- vai lyhythihaista paitaa. Muuten pukeutumisen suhteen voi olla joustava. Lue vinkkimme ein sanomiseen ja rajojen asettamiseen myönteistä vuorovaikutusta rikkomatta.

On lapsikohtaista, kuinka paljon lapselle kannattaa antaa vaihtoehtoja. Joku 4-vuotias valitsee mielellään jo koko asunsa itse, kun taas joku toinen samanikäinen lamaantuu täysin valinnanpaljoudesta. Parivuotiaalle lapselle voi sanoa esimerkiksi: ”Haluatko tänään keltaisen pipon vai harmaan pipon?”. Näin vanhempi asettaa rajan (tänään laitetaan pipo), mutta lapsi saa silti kokemuksen siitä, että pystyy itse vaikuttamaan.

Valtataistelun onnistuu joskus välttämään sillä, että vaatteet on valittu edellisenä iltana. Aamulla vaatteista ei enää neuvotella, vaan mennään sen mukaan, mitä edellisenä iltana sovittiin.

Ole luova

Kun pukemiseen on luotu säännöt ja rutiinit, mutta kiukku yllättää silti eteisessä tai vaatekaapilla, on aika olla luova. Luovissa keinoissa on luonnollisesti vain taivas rajana, mutta voit kokeilla esimerkiksi näitä:

 • Hassuttele!
  • Ota huumori avuksesi! Moni lapsi rakastaa hassuttelua, mutta sarkasmia tai ironiaa pieni lapsi ei ymmärrä. Yksinkertainen mittari huumorin toimivuudesta on lapsen reaktio: jos lapsi nauraa, jatka hassuttelua! Lapset rakastavat toistoa, joten ei haittaa vaikka toistaisit samaa hyväksi koettua kikkaa viisikymmentä kertaa. Kokeile klassista kukkuu-leikkiä, tee hassuja ääniä tai teeskentele pukevasi lapsen vaatteita itsellesi – mitä vaan keksitkään!
 • Harhauta!
  • Harhauta lapsen huomio pois pukemistilanteesta juttelemalla jostakin muusta, osoittamalla jotakin mielenkiintoista tai laulamalla lapsen suosikkilaulua. Tai keksisittekö ihan teidän oman pukeutumislaulun?
 • Kilpaile!
  • Tehkää pukeutumisesta peli, jossa jokaisesta vaatekappaleesta saa yhden pisteen. Kerättyään tietyn määrän pisteitä lapsi saa ksylitolpastillin, reppuselkäkyydin autolle tai jonkin muun lapselle mieluisan pienen palkinnon. Tai voisitteko ottaa nopeuskilpailun? Kumpi on tänään nopeampi pukemaan?
 • Palkitse!
  • Palkitsemista voi vähän vanhemman lapsen kanssa käyttää myös systemaattisemmin: jos lapsi saa vaatteet puettua esimerkiksi tietyssä ajassa, hän saa merkin, joita keräämällä voi saada isomman palkinnon. Määräaikaisen palkintotaulukon käytössä voi olla se hyöty, että se näyttää sekä sinulle että lapselle, että pukeutuminen kyllä onnistuu ilman riitelyä. Joskus tämä kantaa myös sen jälkeen, kun taulukko ei enää ole käytössä. Tulosta palkintotaulukko itsellesi tästä.

Pidä mielessä, että luovuus vaatii energiaa ja joskus vanhemman voimavarat ovat esimerkiksi uhmaikäisen taaperon kanssa niin vähissä, että ylimääräistä energiaa ei ole käytettävissä. Toisaalta jos jaksaa olla hetken luova, voi pukemisrumba lähteä hyvin liikkeelle ja viedä kokonaisuudessaan vähemmän energiaa.

Kannustan aina olemaan luova, hassuttelemaan ja kokeilemaan uudenlaista tapaa toimia, kun sellainen juolahtaa mieleen. Palkintotaulukot, pelit ja muut temput usein toimivat hyvin pari ensimmäistä kertaa, jonka jälkeen niiden teho laimenee. Mikään vinkki ei toimi sataprosenttisesti aina. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, etteikö uusien tapojen kokeilemisesta olisi hyötyä. Joskus muutama onnistunut pukemiskerta auttaa muuttamaan koko pukemisrutiinien suuntaa myönteisemmäksi.

On myös tärkeä vanhemmuustaito oppia arvostamaan jokaista riidatonta pukemiskertaa itsessään vaikkei se johtaisikaan tulevien pukemiskertojen helpottumiseen.

pukeminen

Ole vanhempana itsellesi ja lapsellesi armollinen. Joskus pukemiskiukkua ei voi välttää. Silloin täytyy vain pukea lapselle vaatteet vaikka tämä protestoisi tai viime kädessä napata puolipukeinen lapsi kainaloon ja siirtää pukemisvastuu siltä erää esimerkiksi päiväkodin henkilökunnalle – takaamme, ettet ole ensimmäinen vanhempi, joka näin tekee!

Lue myös

Jankuttaminen kuriin!

Lähdön hetki – miten auttaa lasta siirtymätilanteissa?

Kerro kaverille:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Follow Heidi Livingston:

Heidi Livingston on perheiden kanssa työskentelyyn erikoistunut psykologi.

Kommentoi

css.php