Vanhemmuuten valmistautuminen: parisuhde raskausaikana

with Ei kommentteja

Kirjoitimme aiemmin vanhemmuuteen valmistautumisesta raskausajan psyykkisenä prosessina. Tässä kirjoituksessa pohdimme vanhemmuuteen valmistautumista parisuhteen näkökulmasta. Millaisia muutoksia parisuhde raskausaikana kokee?

Parisuhde raskausaikana: yhteisvanhemmuuteen valmistautuminen

Mikäli odotat lasta yhdessä kumppanin kanssa, heijastuu vanhemmuuteen valmistautuminen luonnollisesti myös parisuhteeseen. Sen lisäksi, että kumpikin vanhempi käy läpi omaa psyykkistä valmistautumisprosessiaan, on vanhempien hyvä valmistautua myös tulevaan yhteisvanhemmuuteen.

Raskaus ei ole vain äidin juttu, vaikka vauva äidin sisällä kasvaisikin. Miettikää yhdessä, miten myös puoliso voisi osallistua odotukseen. Seuratkaa vauvan kehitystä yhdessä, suunnitelkaa tulevaa ja jutelkaa vauvasta!

Yhteinen, jaettu vanhemmuus luo parisuhteeseen uuden ulottuvuuden: vanhemmat eivät olekaan enää vain toistensa puolisoita, vaan he jakavat keskenään lisäksi uuden roolin. On tärkeää pitää mielessä, että tulevilla vanhemmilla on keskenään nämä kaksi erillistä suhdetta: jaettu vanhemmuus ja parisuhde. Kumpikin suhde on tärkeä, ja vaikka vanhemmuus luonnollisesti erityisesti vauva-aikana vie paljon tilaa vanhempien mielestä, on parisuhde kuitenkin hyvinvoivan perheen tärkeä tukipilari. Voitte miettiä jo raskausaikana, miten pidätte vauvan synnyttyä huolta parisuhteestanne. Lapsen ei tarvitse aina olla huomion keskipiste; joskus voi hyvällä omallatunnolla keskittyä toisiinsa.

Raskausaikana onkin hyvä kartoittaa omat verkostot. Kuka voi tarvittaessa toimia lapsenvahtina, keneltä saa apua mieltä askarruttaviin kysymyksiin? Minkälaisia palveluita kunnassasi on tarjolla?

Älä epäröi pyytää apua. On hyvän vanhemman merkki, että tunnistaa, milloin tarvitsee apua ja uskaltaa sitä hakea!

Ehkä raskausajan tärkein yhteisvanhemmuuteen liittyvä tehtävä on vanhemmuustiimin muodostaminen. Miettikää yhdessä, millaisia vanhempia juuri te haluatte olla. Mitkä ovat teille tärkeitä arvoja kasvatuksessa ja vanhemmuudessa? Mikäli tulette hyvin erilaisista perhetaustoista, on ensimmäisen yhteisen lapsen syntymä oivallinen tilaisuus muodostaa meidän perhe, joka on ehkä sekoitus kummankin lapsuudessa saamaa mallia sekä jotakin teille ihan omaa.

Näissä keskusteluissa myös huomaatte, mikäli olette joistakin asioista hyvin eri mieltä. Yrittäkää parhaanne mukaan löytää kompromissiratkaisuja erimielisyyttä aiheuttaviin asioihin jo raskausaikana, erityisesti jos ne liittyvät vauva-aikaan. Kun vauva syntyy, vievät uudenlainen elämäntilanne ja uuteen ihmiseen tutustuminen luonnollisesti paljon energiaa. Tällöin on helpottavaa, jos isot päätökset on jo ehditty tehdä ennen vauvan syntymää (esimerkiksi kastetaanko lasta, vanhempainvapaiden alustava suunnittelu jne.).

Toisaalta ei tarvitse kantaa huolta, vaikka ihan kaikesta ei ehtisi raskausaikana tehdä päätöksiä. Usein käytäntö osoittaa juuri teidän perheellenne sopivan tavan toimia. Uskaltakaa joustaa tärkeinäkin pitämistänne mielipiteistä, mikäli juuri teidän lapsen kohdalla toimisikin paremmin jokin toinen tapa.

parisuhde raskausaikana

Hyödynnä palvelut!

Suomessa lapsiperheille on ilahduttavan paljon palveluita tarjolla. Ota selvää oman kuntasi tarjonnasta esimerkiksi kunnan nettisivuilta tai neuvolakäynnillä! Hyödynnä mahdollisuudet tutustua sinua lähellä asuviin tuleviin vanhempiin jo odotusaikana – nämä tuttavuudet voivat vielä poikia merkityksellisiä ystävyyssuhteita, sillä samankaltainen elämäntilanne yhdistää ja voi olla korvaamaton tuki.

Lue myös:

Kerro kaverille:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Kommentoi