Päiväkodin aloittaminen

with Ei kommentteja

Päiväkodin aloittaminen tulee monessa perheessä ajankohtaiseksi, kun kesä alkaa taipua syksyksi.

Tässä tekstissä saat vinkkejä siihen, miten tukea päiväkodin aloittavaa lasta. Olemme kirjoittaneet myös siitä, miten tukea ekaluokkalaisen koulun aloitusta.

päiväkodin aloittaminen

Miten tukea päiväkodin aloittavaa lasta?

1. Jutelkaa

Lapsen iällä on suuri vaikutus siihen, millaisin tavoin lasta voi valmistella päiväkodin aloittamiseen. Alle yksivuotiaan kanssa asioista ei voi samalla tavalla keskustella kuin vaikka kolmevuotiaan kanssa. Ennakoiminen on tärkeää pienenkin lapsen kohdalla. Olennaista siis on, että lapsi ei tupsahda päiväkotiin yllättäen, vaan hoidon aloittamisesta on juteltu kotona etukäteen.

Sinä tunnet oman lapsesi parhaiten: kannattaako päiväkodin aloittamisesta ruveta juttelemaan jo edellisenä keväänä vai vasta esimerkiksi kuukautta ennen ensimmäistä hoitopäivää?

Ole mahdollisimman konkreettinen. Mitä päiväkodissa oleminen tarkoittaa? Mitä päiväkodissa tehdään ja kenen kanssa? Kenelle voi kertoa, jos jokin asia mietityttää?

Kerro lapselle myös sellaisista asioista, joita itse pidät itsestään selvinä, kuten kuka lapsen tulee hakemaan ja mihin aikaan.

2. Tutustukaa

Käykää tutustumassa päiväkotiin yhdessä etukäteen, mikäli mahdollista. Päiväkodissa käyminen konkretisoi lapselle uutta elämänvaihetta ja tutustumisen jälkeen lapselle voi herätä uusia kysymyksiä päiväkodin aloitukseen liittyen.

Kerro lapselle, millainen päiväohjelma päiväkodissa on. Mitä eroavaisuuksia tai yhtäläisyyksiä päiväohjelmassa on kotona totuttuun rytmiin?

Tutustukaa päiväkodissa olemiseen esimerkiksi aihetta käsitteleviä kirjoja lukemalla tai päiväkotiin menemistä leikkimällä.

3. Pehmeä lasku

On paljon lapsen temperamentista kiinni, miten hän päiväkodin aloitukseen suhtautuu. Jotkut lapset ovat luonnostaan sosiaalisia ja uusiin tilanteisiin helposti sopeutuvia, kun taas toisilla on kestää pidempään totutella uuteen tilanteeseen.

Päiväkodin aloittaminen on iso muutos sosiaaliselle ja sopeutuvallekin lapselle.

Erityisesti, jos uskot päivähoidon aloituksen olevan sinun lapsellesi raskasta, kannattaa miettiä, olisiko päiviä mahdollista aloittaa kevyesti esimerkiksi siten, että vanhempi tai joku muu tuttu ja turvallinen aikuinen olisi lapsen kanssa päiväkodissa tai tulisi hakemaan tätä lyhyen hoidossaolon jälkeen.

Tarkkaile lasta myös kotona. Lapsi saattaa stressaantua uudenlaisesta arjesta ja olla iltaisin tavallista väsyneempi, levottomampi tai ärtyneempi. Rauhoita illat rauhalliselle yhdessäololle, mikäli se tuntuu tarpeelliselta.

4. Pulmatilanteissa

Mitä jos lapsi ei viihdy päiväkodissa tai on kovin itkuinen? Eroahdistus on tavallista päiväkodin aloittaville lapsille. Kurkkaa FamilyBoostin vinkit eroahdistuksen selättämiseen.

päiväkodin aloittaminen

Moni lapsi on innoissaan päiväkotiin menemisestä ja odottaa esimerkiksi muiden lasten kanssa leikkimistä.

Myös vanhemman myönteinen asenne tarttuu lapseen. Kun sinä luotat siihen, että lapsi viihtyy päiväkodissa, on lapsen itsekin helpompi luottaa siihen.

Toimiva yhteistyö päiväkodin henkilökunnan kanssa suojaa lasta sekä päiväkotiin sopeutumisessa että jatkossakin.

Lue lisää:

Eroahdistus kesytykseen: Äitiii älä jätä!

Eroahdistus kuriin: Askarrelkaa yhdessä Ajattelen sua -korut!

Ekaluokkalainen ja koulun aloitus

Kerro kaverille:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Follow Heidi Livingston:

Heidi Livingston on perheiden kanssa työskentelyyn erikoistunut psykologi.

Kommentoi