Opeta lapsestasi onnellinen!

with Ei kommentteja

Mitä onnellisuus on?

Kaikki toivovat, että omat lapset pärjäisivät elämässä ja olisivat onnellisia. Oletko koskaan ajatellut, että voisit opettaa lapsellesi onnellisuuden taitoja?

Onnellisuus koostuu tutkimusten mukaan monista asioista, kuten merkityksellisestä tekemisestä ja hyvistä ihmissuhteista. Onnellisuus ei ole jotakin mitä meille tapahtuu vaan se on taito. Taito nähdä ja tehdä hyvää elämässään. Onnellisuustaidot voidaan ajatella osana tunnetaitoja; niiden avulla voi säädellä tunteitaan ja selviytyä vaikeistakin kielteisistä tunteista.

Onnellisuustaidot ovat tärkeitä tietenkin ihan kaikille, erityisenä tehokeinona sitä voi kuitenkin käyttää esimerkiksi ahdistuneiden, masentuneiden ja negatiivisuuteen taipuvaisten lasten kanssa.

Esittelemme tässä kirjoituksessa kolme tapaa opettaa onnellisuuden taitoja lapselle. Hyviä onnellisuushetkiä on esimerkiksi illalla ennen nukkumaanmenoa tai päivällispöydän ääressä. Keskustelkaa silloin, kun lapsi on riittävän rauhallinen ja hyväntuulinen.

onnellisuus
Onnellisuus on kykyä nähdä hyvää arjessa.

 

1 Mitä hyvää tänään on tapahtunut?

Riippuen lapsen iästä, hän voi kirjoittaa ylös tai kertoa sinulle kolme hyvää asiaa, mitä hänelle on tänään tapahtunut. Lapselta voi kysyä myös tarkentavia kysymyksiä, joiden avulla lasta voi auttaa ymmärtämään, miten hän voi itse vaikuttaa päivän tapahtumiin:

  • Miksi tämä tapahtui?
  • Mitä merkitystä sillä oli sinulle?
  • Miten sitä voi lisätä?

Kerro sinäkin lapsellesi, mitä mukavaa sinulle on tapahtunut!

2 Mistä olet kiitollinen?

Kysy lapselta, mistä hän on kiitollinen. Tämän voi tehdä rutiininomaisesti vaikka joka viikko tai silloin, kun tuntuu, että lapsi erityisesti tarvitsee muistutusta hyvistä asioista elämässään.

Elämässä on monia pieniä ja isoja asioita, joista voi olla kiitollinen. Eri aikoina erilaiset asiat korostuvat. Auta lastasi näkemään, mistä kaikesta voi olla kiitollinen. Esimerkiksi kivasta kaverista päiväkodissa, lempimuroista, perheestään, terveydestä tai mukavasta säätilasta.

3 Miten voit auttaa?

Onnellisuus ei tosiaankaan ole vain itseensä ja omaan elämäänsä keskittymistä. Tutkimusten mukaan toisille hyvän tekeminen on yksi tehokkaimista tavoista tuntea onnellisuutta.

Miettikää lapsen kanssa, minkälaisia hyviä tekoja hän voisi tehdä. Voi tehdä esimerkiksi 3-5 pientä hyvää tekoa päivässä tai yhden isomman hyvän työn viikossa. Ajattele, miten paljon annettavaa lapsellasi on maailmalle, jos hän omaksuu hyvän tekemisen rutiinin jo pienenä!

onnellisuus
Toisille hyvän tekeminen on tehokas keino lisätä omaa onnellisuutta!

+ Miten sinä voit oppia onnellisuutta?

Lähtökohtaisesti lapset ovat todella taitavia pysähtymään hetkeen ja näkemään iloa ympärillään. Tarkkaile lapsesi tapaa katsella maailmaa ja matki häntä!

***

Onnentaitoja voit harjoitella myös esimerkiksi tämän Antti Mattilan kirjan avulla.

Mitä ajatuksia teksti herätti sinussa? Jos ajattelet kirjoituksesta olevan hyötyä muillekin, jaa sitä eteenpäin! FamilyBoostia voi seurata myös Facebookissa. Mukavaa, kun löysit seuraamme!

Lue lisää tunteista:

Vahvista lapsen tunnetaitoja mindfulnessin avulla!

https://familyboost.fi/mita-ovat-tunnetaidot/

Värityskirja, joka saa sinut liikuttumaan!

Tunteiden tunnistaminen tuo onnen!

Esittelyssä Jukka Hukka -kirjasarja

Tunnekortit arkikeskustelun avuksi!

 

Kerro kaverille:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Follow Julia Pöyhönen:

Julia Pöyhönen on perheiden kanssa työskentelyyn erikoistunut psykologi.

Latest posts from

Kommentoi

css.php