Miten jutella vauvalle?

with Ei kommentteja

Kirjoitimme aiemmin siitä, mitä miksi vauvalle juttelu kannattaa. Mutta miten jutella vauvalle? Vaikka vanhempi tiedostaisi vauvalle puhumisen hyödyt, pienelle vauvalle jutteleminen ei välttämättä ole niin yksinkertaista kuin miltä se kuulostaa. Miten jutella vauvalle, joka ei aluksi reagoi puheeseen ollenkaan tai ymmärrä puheen sisältöä?

Vauvalle jutteleminen saattaa tuntua vieraalta ja kiusalliselta. Vanhempi saattaa kokea syyllisyyttä siitä, että ei jaksa jutella vauvalle jatkuvasti tai ei keksi mitään sanottavaa.

Tässä muutama helppo vinkki siihen, miten ottaa vauvalle juttelu alusta alkaen osaksi vauvan hoitoa.

miten jutella vauvalle

Mitä jutella vauvalle?

 • Arkinen ennakoiminen ja sanoittaminen
  • Vauvalle voi sanoittaa omia tekemisiään ja kertoa, mitä seuraavaksi tapahtuu. ”Mennäänpä vaihtamaan sulle vaippa”, ”Nyt isä laittaa kahvin tippumaan!”, ”Tänään illalla me mennään naapuriin kylään. Mitäköhän tuumaat naapurin koirasta?”
  • Vaikka pieni vauva ei vielä ymmärrä puheen sisältöä, hän ymmärtää, että vanhempi puhuu hänelle. Ennakoiminen ja sanoittaminen ovat lisäksi tärkeitä kasvatuskeinoja vähän vanhemman lapsen kanssa: ne jäsentävät lapsen maailmaa ja luovat lapselle turvallisuudentunnetta.
 • Nimeäminen
  • Nimeä vauvalle asioita ja esineitä. Nimeä erityisesti niitä asioita, joihin huomaat vauvan kiinnittävän huomion.
 • Tarinat
  • Etkö keksi mitään sanottavaa? Kerro vauvalle tarina! Kerro hauskasta sattumuksesta, mielenkiintoisesta matkasta, sinulle tärkeistä ihmisistä. Kuten todettu, pienen vauvan kohdalla tarinan sisällöllä ei ole niin suurta painoarvoa. Vauva huomaa, että puhut hänelle ja rauhoittuu kuuntelmaan tai alkaa jokellellen ja äännähdellen jutella sinulle takaisin.
 • Lorut ja laulut
  • Mikäli et muista omasta lapsuudestasi loruja tai lauluja, opettele muutama. Vauva tykkää lorujen ja laulujen toistuvuudesta ja rytmisyydestä.
  • Lorut ja laulut tavallisen puheen ja keskustelun lisänä opettavat vauvalle rikasta kieltä ja luovaa kielenkäyttöä.
  • Onko sinulla mielestäsi kamala lauluääni? Ei hätää! Vauvaa kiitollisempaa lauluyleisöä tuskin löytyykään.
 • Kirjat
  • Jo ihan pienelle vauvalle voi lukea kirjaa. Vauva ei ehkä vielä jaksa kuunnella pitkää tarinaa, mutta voitte katsella yhdessä kuvia ja voit nimetä vauvalle kuvien asioita.

Miten jutella vauvalle?

Moni aikuinen saattaa kokea niin sanotun lässyttämisen ärsyttävänä tai itselle vieraana. Tarvitseeko vauvalle lässyttää?

Kun vanhempi ottaa lapseen katsekontaktin ja puheessa on myönteinen ja innostava sävy, vauvan huomio kiinnittyy herkemmin hoitajaan. On todettu, että vauvat virittyvät luonnostaan kuuntelemaan tällaista ”lässyttämistä” eli hoivakieltä. Hoivakielessä on myös se hyvä puoli, että siinä vanhempi ikään kuin automaattisesti painottaa ja toistaa tärkeitä sanoja, mikä tukee lapsen kielen kehitystä.

Vanhempi voi kuitenkin puhua vauvalle sellaisella tavalla, joka itsestä tuntuu luontevalta. Vauvalle ei siis tarvitse yrittää lässyttää, jos se ei itsestä tunnu luontevalta. Tärkeintä on, että vauvalle ylipäätään juttelee!

Lue myös:

Vauvalle juttelu ja sen hyödyt

Lapsille huutaminen on inhimillistä, mutta miten siitä voi oppia pois?

Myönteinen kasvatus: Voiko lasta kehua liikaa?

Vanhemmuuteen valmistautuminen raskausaikana

Mitä ajatuksia teksti herätti sinussa? Jos ajattelet kirjoituksesta olevan hyötyä muillekin, jaa sitä eteenpäin! FamilyBoostia voi seurata myös Facebookissa. Mukavaa, kun löysit seuraamme!

Kerro kaverille:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Follow Heidi Livingston:

Heidi Livingston on perheiden kanssa työskentelyyn erikoistunut psykologi.

Kommentoi

css.php