Lähdön hetki – miten auttaa lasta siirtymätilanteissa?

with Ei kommentteja

Mitä ovat siirtymätilanteet?

Siirtymätilanteet ovat monelle lapselle hankalia ja saattavat aiheuttaa kiukkuisuutta, uhmakkuutta, itkuisuutta tai levottomuutta. Siirtymätilanteilla tarkoitetaan tekemisestä toiseen siirtymistä, esimerkiksi pukemista, iltapesulle siirtymistä tai jonnekin lähtemistä.

Päivä kotona on sujunut mukavasti. Tulee lähdön aika – päiväkotiin, puistoon, mummon luo kylään – ja alkaa kiukuttelu. Tuttu tilanne?

Siirtymätilanteessa lapsen täytyy jättää sillä hetkellä meneillään oleva tekeminen ja siirtyä tekemään jotakin muuta. Lapsi elää “tässä ja nyt” ja mitä pienemmästä lapsesta on kyse, sitä hankalampi hänen on siirtää juuri sillä hetkellä ajatuksiaan tulevaan toimintaan.

photo-1457805552964-d90a8f9a578f

Struktuurit

Rutiinit auttavat lasta. Lasta helpottaa, kun hän tietää etukäteen suurinpiirtein, mitä päivä tuo tullessaan.

Ota kuvat avuksi! Kuvia voi käyttää esimerkiksi muistuttamaan lasta siitä, mitä asioita kuuluu iltarutiineihin ja mitkä vaatteet on puettava päälle pakkasaamuna ulos lähdettäessä. Mainio ilmainen kuvapankki löytyy Papunetistä. Voitte myös piirtää kuvia yhdessä lapsen kanssa. Laita kuvat esille näkyvälle paikalle. Lapsi voi esimerkiksi iltarutiineiden aikana kääntää kuvan toisin päin sen toiminnon tehtyään ja siirtyä sitten seuraavaan toimintoon.

Katso apua arjenhallintaan myös täältä!

Ennakointi

Kerro etukäteen lapselle tulevista siirtymistä ja lähtötilanteista. Ota tavaksi käydä aamulla tai edellisenä iltana lapsen kanssa läpi päivän ohjelma. Isommista tapahtumista (esimerkiksi sukujuhlat, päiväkodin retkipäivä jne.) on tärkeää kertoa lapselle muutamaa päivää aikaisemmin. Mikäli lapsi jännittää uusia tilanteita, käykää tilanteet läpi mahdollisimman yksityiskohtaisesti etukäteen!

Piirtäkää lapsen kanssa visuaalinen perhekalenteri tai lukujärjestys, johon lisäätte aamutoimet, päiväkoti/koulupäivän, harrastukset, muut menot ja iltatoimet. Lukujärjestyksestä voit osoittaa lapselle, missä kohtaa viikkoa ja päivää menette ja muistuttaa, mitä seuraavaksi on tulossa. Katso täältä esimerkki perhekalenterista!

Muistuta lasta tulevasta siirtymästä etukäteen. Jos lapsella on esimerkiksi 30 minuuttia peliaikaa, minkä jälkeen olette sopineet puistoon lähtemisestä, muistuta lasta 10 ja 5 minuuttia ennen peliajan päättymistä tulevasta siirtymästä. Ota lapseen katsekontakti ja kosketa häntä olkapäälle. Näin varmistat, että lapsi kuulee muistutuksesi kiinnostavasta tekemisestä huolimatta!

Vaihtoehtoisesti tai lisäksi voit käyttää ajastinta, josta lapsi itse huomaa ajan kulumisen. Tähän tarkoitukseen sopii perinteinen munakello tai puhelimeen/tabletille ladattava sovellus. Etsi sovelluskaupasta sovellusta ajastin tai timer -hakusanalla.

Myönteinen asenne

Varaa siirtymiin riittävästi aikaa. Vanhemman kiire ja stressi tarttuu herkästi lapseen. Mikä auttaisi sinua pysymään rauhallisena lapsen käyttäytyessä välillä raivostuttavalla tavalla?

Leikkisyys auttaa monessa tilanteessa – kumpi teistä on nopeampi pukemaan, kumpi ehtii kerätä enemmän leluja lelukoriin?

Muista kehua lasta silloin, kun tilanteet sujuvat. Myönteinen palaute ja kannustus on tehokkaampi tapa vaikuttaa lapsen käytökseen kuin moitteet ja rankaiseminen.

Lue lisää:

Pukeminen ilman kiukuttelua

Kasvatuskeinot

Kerro kaverille:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Follow Heidi Livingston:

Heidi Livingston on perheiden kanssa työskentelyyn erikoistunut psykologi.

Kommentoi

css.php