Ero perheessä – mistä apua?

with Ei kommentteja

Ero on lapsiperheessä aina jonkinasteinen kriisi, joka koskettaa monta ihmistä ja johon liittyy usein suuriakin muutoksia. Vanhemmat eivät asu enää yhdessä saman katon alla, mihin sopeutuminen vaatii väistämättä prosessointia kaikilta perheenjäseniltä.

Joissakin tapauksissa eroon sopeudutaan jopa ilman sen suurempia ponnisteluita, mutta tavallisesti erot lapsiperheissä ovat kuitenkin monimutkaisia prosesseja, joihin liittyy niin suuria tunteita kuin paljon käytännön järjesteltävääkin. Erotilanteessa voi olla hyödyllistä hakea ulkopuolista apua.

Ero

 

Ero: Mistä apua?

Avioerot eivät nykyään ole harvinaisia, minkä vuoksi eroperheille on tarjolla paljon erilaisia palveluita. Mistä sitten etsiä apua eroon?

Apuaeroon.fi on nettisivusto, johon on koottu laajasti eroon liittyviä palveluita lapsiperheille. Tältä nettisivulta löydät sekä linkkejä hyödyllisille nettisivuille eri teemoihin liittyen että eri kuntien tarjoamat palvelut perheille, joissa harkitaan eroa tai jossa vanhemmat ovat eronneet. Voit etsiä oman asuinalueesi palveluita valitsemalla kuntasi pudotusvalikosta.

Mikäli et tunne oman kuntasi tarjontaa tai et ole varma, minkälaisesta tuesta perheesi voisi hyötyä, voit olla yhteydessä esimerkiksi oman kuntasi perheneuvolaan. Perheneuvolan työntekijät osaavat todennäköisesti auttaa sinua pohtimaan, mikä voisi olla oikea paikka hakea apua niihin eroon liittyviin kysymyksiin, jotka sinua mietityttävät!

Minkälaista apua eroon on saatavilla?

Kuten sanottu, kunnilla ja järjestöillä on usein tarjolla monipuolisia palveluita erotilanteessa. Minkälaisesta palvelusta juuri sinun perheesi voisi hyötyä?

Jokainen kunta tarjoaa lapsiperheasukkailleen kasvatus- ja perheneuvontaa. Perheneuvolan palveluihin voi hakeutua matalalla kynnyksellä erityisesti silloin, jos toivot tukea eron käsittelyyn joko itsellesi vanhempana tai koko perheenä tai mikäli toivotte keskustelutukea eronjälkeiseen yhteisvanhemmuuteen liittyen.

Perheneuvolan ja yksityisten psykologipalveluiden tarjoaman keskustelutuen lisäksi monissa kunnissa järjestetään myös erilaisia eroryhmiä niin lapsille kuin aikuisillekin. Eroryhmät ovat usein hyödyllisiä sen vuoksi, että eroon liittyvän tiedon lisäksi niissä on voimakas vertaistuen elementti. Eroryhmiä järjestävät kunnalliset tai kolmannen sektorin toimijat, minkä lisäksi kolmannen sektorin toimijoilla (esimerkiksi Ensi- ja turvakotien liitolla) on myös eroon liittyviä keskusteluiltoja joko livenä paikan päällä tai chat-palveluna.

Mikäli koet oman jaksamisesi olevan eron pyörteissä koetuksella etkä esimerkiksi koe olevasi työkykyinen, on syytä olla yhteydessä terveyskeskukseen tai omaan työterveyshuoltoon, jotta saat itsellesi tarpeen mukaan tukea eron käsittelyyn.

Ero ja lapset

Eron psyykkisen käsittelyn lisäksi on hoidettava vielä käytännön asiat – missä lapset asuvat, kuinka usein he tapaavat vanhempiaan, kumpi maksaa elatusmaksua vai maksaako kumpikaan, miten hoidetaan ositus ja niin edelleen. Lastenvalvoja vahvistaa vanhempien tekemät sopimukset. Huolto- ja tapaamissopimuksen tekeminen ei ole välttämätöntä, mutta usein suotavaa, sillä se saattaa vähentää vanhempien välisiä ristiriitoja ja selkeyttää eronjälkeistä arkea niin vanhempien kuin lapsenkin mielessä. Erottuaan vanhemmat jatkavat yhteishuoltajina, elleivät toisin sovi.

On tärkeää muistaa, että vaikka erot ovat nykyään tavallisia, on ero omassa perheessä aina lapselle uusi asia. Kukin lapsi sopeutuu eroon ja sen aiheuttamiin muutoksiin omalla tavallaan ja käsittelee eroon liittyviä tunteita omassa tahdissaan. Tähän prosessiin lapsi tarvitsee vanhemman tukea. Vanhemman omatkin voimavarat ovat usein eron keskellä ymmärrettävästi tavallista vähäisemmät, minkä vuoksi ulkopuolisen avun hakeminen voi joskus olla todella arvokasta.

Minkälaisen tuen sinä olet kokenut hyödyllisenä eron jälkeen?

Lukuvinkki vanhemmalle: Leena Mäkijärvi: Kahden kodin lapset – Miten tuen lasta vanhempien erossa (Docendo, 2014)

Kerro kaverille:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Follow Heidi Livingston:

Heidi Livingston on perheiden kanssa työskentelyyn erikoistunut psykologi.

Kommentoi

css.php