Vauvalle juttelu ja sen hyödyt

with Ei kommentteja

Jo pienelle vauvalle juttelu on todettu hyödylliseksi. Sen lisäksi, että vauvalle juttelu tukee lapsen kielenkehitystä, se myös vahvistaa lapsen ja vanhemman välistä turvallista ja myönteistä vuorovaikutusta.

Lasten lisääntynyt puhumattomuus on viime vuosina ollut otsikoissa ja syyllistä on haettu vanhempien yleistyneestä sosiaalisen median käytöstä. Helsingin kaupunki muun muassa julkaisi muutama vuosi sitten paljon kohua ja keskustelua herättäneen mainoksen, jossa korppi vie lapsen, kun äiti keskittyy kännykkäänsä.

Huolena on siis se, että älylaitteisiin uppoutuneet vanhemmat eivät enää juttele lapsilleen.

Kännykänkäyttöä ei tarvitse mielestäni demonisoida, mutta toki vanhemman on hyvä olla tietoinen siitä, miten oma kännykänkäyttö näyttäytyy lapsille. Älylaitteella ollessa esimerkiksi vauvan viestit jäävät herkemmin huomaamatta tai vanhempi vastaa niihin viiveellä.

Vauvalle ei tarvitse jatkuvasti puhua pulputtaa. Hoitotilanteet, kuten vaipanvaihto ovat oivallisia tilanteita jutella vauvalle. Siinä vauva usein luonnostaan ottaa katsekontaktin hoitajaansa. Jo muutaman kuukauden ikäinen vauva ”vastaa” hoitajalle äännähdellen tai hymyillen. Nämä ovat vauvan ensimmäisiä keskusteluja.

Hoitotilanteiden lisäksi vauvalle voi jutella arjen puuhastelun lomassa. Moni vauva pysyy rauhallisempana esimerkiksi sitterissä tai vaunuissa, jos hänelle samalla jutellaan.

On kuitenkin ilman muuta OK, että vanhempi ei jatkuvasti ole äänessä. Normaalissa vuorovaikutuksessa vuorottelevat intensiiviset yhdessäolon hetket sekä hetket, jolloin kumpikin osapuoli on enemmän omissa oloissaan. Näin myös vauvan kanssa.

vauvalle juttelu

Vauvalle juttelu tukee lapsen kehitystä

Miksi vauvalle juttelu sitten on niin tärkeää?

Vauva oppii kielen vuorovaikutuksessa muiden kanssa. Ihan pienen lapsen kanssa ei ole niin tärkeää se, mitä sanoo. Olennaista on se, että vanhempi on kiinnostunut lapsesta ja houkuttelee tätä kontaktiin esimerkiksi lasta koskettamalla tai ottamalla katsekontaktin.

Lapsi alkaa kartuttaa sanavarastoaan kuuntelemalla aikuisen puhetta. Aikuisen puhuessa lapselle kieli ja sanat saavat kontekstin. Lapsi ymmärtää enemmän puhetta kuin mitä osaa tuottaa. Vaikka lapsi ei siis vielä itse sanoisi sanoja, saattaa hän jo ymmärtää aikuisen puhetta silloin kun se on riittävän yksinkertaista ja kontekstiin sidottua. Esineitä ja asioita nimeämällä ja nimiä toistamalla lapsi oppii, mitä sanoja milloinkin käytetään.

Vanhemman sanoittaessa omaa toimintaansa lapsi oppii, miten maailma toimii. Kun vanhempi sanoo: ”äiti laittaa nyt pyykit kuivumaan”, lapsi oppii, että pyykit kuivataan. Vanhempi välittää näin lapselle omaa tietämystään, mutta myös asenteitaan ja kulttuuriaan.

Oman toiminnan sanoittamisessa on myös muita hyötyjä. Lapsella on turvallinen olo, kun hän tietää, mitä seuraavaksi tapahtuu, eli kun vanhempi ennakoi arkea. ”Vaihdetaan nyt vaippa ja sitten onkin välipalan aika”, ”tänään äiti tulee hakemaan sinut päiväkodista”. Vauva oppii luottamaan siihen, että aikuinen pitää hänestä huolen ja kertoo, mitä seuraavaksi tehdään. Ennakoiminen on hyödyllinen taito oppia myös tulevan varalle, sillä vanhempikin lapsi hyötyy arjen ennakoimisesta.

Vauva kokee asiat kokonaisvaltaisesti kaikilla aisteillaan. Vauvalle juttelu on vain yksi osa vuorovaikutusta. Vauvan kanssa vähintään yhtä olennaista on kosketus: sylissä pitäminen, silittely, kainalossaolo ja pusuttelu.

Vaikka vanhempi tiedostaisi vauvalle juttelun hyödyt, voi vauvalle puheleminen silti tuntua kiusalliselta tai vaikealta. Pysy kuulolla! Kirjoitamme pian helppoja vinkkejä siihen, miten lisätä vauvalle juttelua arkeen. 

Lue myös:

Lapsille huutaminen on inhimillistä, mutta miten siitä voi oppia pois?

Myönteinen kasvatus: Voiko lasta kehua liikaa?

Vanhemmuuteen valmistautuminen raskausaikana

Mitä ajatuksia teksti herätti sinussa? Kommentoi alle! Jos ajattelet kirjoituksesta olevan hyötyä muillekin, jaa sitä eteenpäin! FamilyBoostia voi seurata myös Facebookissa. Mukavaa, kun löysit seuraamme!

Kerro kaverille:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Follow Heidi Livingston:

Heidi Livingston on perheiden kanssa työskentelyyn erikoistunut psykologi.

Kommentoi

css.php