Lapsen oppiminen tapahtuu vuorovaikutuksessa

with Ei kommentteja

Tiesitkö, että lapsen ensimmäiset elinvuodet ovat äärimmäisen tärkeitä aivojen kehityksen kannalta? Pienen lapsen aivot kasvavat ja muodostavat uusia yhteyksiä hengästyttävällä tahdilla. Tässä tekstissä käymme läpi viisi vanhemmuuden periaatetta, joita noudattamalla lapsen oppiminen lähtee oikeille raiteille ensivuosista alkaen.

Vaikka lapset aloittavat varsinaisen koulun vasta myöhemmin, jo 1-vuotiaan vanhemmat voivat tehdä arjessa sellaisia asioita, jotka valmistelevat lapsen aivoja käsittelemään myöhemmin elämässä opittavia taitoja.

Lapsen oppiminen tapahtuu vuorovaikutuksessa, minkä vuoksi vanhemmilla ja lapsen muilla hoitajilla on suuri rooli siinä, millaisia asioita lapsi oppii ja omaksuu.

Muutama viikko sitten kuulin mielenkiintoisen haastattelun paikallisen radioaseman aamuohjelmassa. Jutussa haastateltiin Ron Fergusonia, joka on ollut mukana kehittämässä Boston Basics -nimistä ohjelmaa. Ohjelma kokoaa viisi vanhemmuuden periaatetta, jotka jokainen vanhempi voi arjessa ottaa lapsen kanssa käyttöön.

lapsen oppiminen

1. Osoita rakkautta ja säätele stressiä

Ensimmäiset vuodet ovat lapsen psyykkisen kehityksen kannalta tärkeitä, sillä jo vauvavuotena lapselle muodostuu käsitys siitä, millaisia ihmissuhteet ovat. Olenko rakastettu, voinko luottaa siihen, että tarpeisiini vastataan? Vauva ja taapero käyttää aikuisia omien tunteidensa säätelijänä, kuten aiemmin kirjoitimme.

Kun osoitat lapsellesi, että rakastat häntä ja välität hänestä ja rakennat lapselle riittävän turvallisen ja ennakoitavan arjen, lapselle voi syntyä vahva perusluottamus. Tätä perusluottamusta vasten on hyvä lähteä rakentamaan elämää.

Sen lisäksi, että vanhempana autat pientä lasta säätelemään tunteitaan, lapsi on myös tarkka vaistoamaan aikuisen tunnetiloja. Pidä siis huolta myös itsestäsi!

Lue myös: Kiintymyssuhde
Lue myös: Vanhemman voimavarat

2. Juttele, laula, nimeä

Lapset alkavat oppia kieltä jo kohdussa. Kirjoitimme juuri vauvalle juttelemisen hyödyistä ja tavoista. Myös Boston Basics -ohjelmassa on todettu, että varhaisella vauvalle ja taaperolle juttelemisella, laulamisella, osoittamisella ja esineiden nimeämisellä on kauaskantoisia vaikutuksia. Houkuttele pieni lapsi katsekontaktiin, vastaa vauvaan eleisiin ja ilmeisiin rakastavalla äänellä ja juttele auki toimintaasi.

Lue myös: Vauvalle juttelu ja sen hyödyt
Lue myös: Miten jutella vauvalle

3. Laske, ryhmittele, vertaile

Lapsen oppiminen ja akateemisten taitojen omaksuminen alkaa jo paljon ennen kouluikää. Vanhempi voi tukea lapsen matemaattisten taitojen ja loogisen ajattelun kehittymistä jo vauva- ja taaperovuosina arjessa. Matemaattisten taitojen kehittymistä tukee muun muassa lukumäärien huomaaminen ja asioiden vertaileminen: ”Sinulla on kaksi palloa. Toinen on pieni ja toinen on iso!

Moni taapero on luonnostaan kiinnostunut matemaattisista käsitteistä ja logiikasta. Käytä tämä uteliaisuus ja kiinnostus hyödyksi! Sen lisäksi, että matemaattisten taitojen treenaaminen auttaa lasta koulun matematiikan tunneilla, se myös näyttää lapselle, miten maailma toimii.

4. Tutki leikin ja liikkeen avulla

Lapsen oppiminen tapahtuu vuorovaikutuksessa, minkä lisäksi leikki on tärkeä väylä oppimiseen. Leikin avulla lapsi muun muassa kehittää mielikuvitustaan, tutkii maailmaa ja vahvistaa motorisia taitojaan.

Sen lisäksi, että aktiivinen liikkuminen pitää lapsen fyysisesti terveenä, se on hyväksi myös aivojen kehitykselle. Anna lapselle tilaa liikkua ja leikkiä. Seuraa lapsen aloitteita, ja tutkikaa maailmaa yhdessä!

Lue myös: Lapsen mielikuvitus kukoistamaan

5. Lue kirjoja ja keskustele tarinoista

Jo pienelle vauvalle voi lukea kirjoja, ja lapsen kasvaessa hän alkaa nauttia yhä pidemmistä ja monimutkaisemmista tarinoista. Ääneen lukeminen on ehkä yksi tärkeimmistä yksittäisistä asioista, joita vanhempi voi tehdä tukeakseen lapsen oppimista ja akateemista pärjäämistä.

Sen lisäksi, että lukeminen sekä tarinoiden kertominen ja niistä keskusteleminen tukevat lapsen kielellisiä taitoja, on yhteinen lukuhetki myös oivallinen tilaisuus olla lähekkäin ja viettää mukavaa kahdenkeskistä aikaa yhdessä.

Lue myös: Lapsen kielen kehitys

lapsen oppiminen

Mitä ajatuksia teksti herätti sinussa? Jos ajattelet kirjoituksesta olevan hyötyä muillekin, jaa sitä eteenpäin! FamilyBoostia voi seurata myös Facebookissa. Mukavaa, kun löysit seuraamme!

Lue lisää

Kerro kaverille:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Follow Heidi Livingston:

Heidi Livingston on perheiden kanssa työskentelyyn erikoistunut psykologi.

Kommentoi