Lapsen mustasukkaisuus pikkusisaruksesta

with Ei kommentteja

Kirjoitimme aiemmin siitä, miten lasta voi valmistella pikkusisaruksen syntymään. Usein hyvästä valmistelusta huolimatta erityisesti taaperoikäiset lapset saattavat olla hyvinkin mustasukkaisia uuden vauvan saamasta huomiosta.

Lapsen mustasukkaisuus on täysin ymmärrettävä mutta hankala tunne, jota on tärkeä lapsen kanssa käsitellä.

Taaperon kohdalla ei ole lainkaan tavatonta, että mustasukkaisuus purkautuu pikkusisarukseen kohdistuvana aggressiivisuutena, kuten tönimisenä, muksimisena ja kovakouraisina otteina.

Tässä tekstissä saat vinkkejä siihen, miten ottaa lapsen mustasukkaisuus haltuun!

lapsen mustasukkaisuus

Lapsen mustasukkaisuus haltuun: 5 vinkkiä vanhemmalle

1. Tunnista ja hyväksy mustasukkaisuus

Käyttäytyykö lapsi uuden vauvan synnyttyä eri tavalla? Onko hän taantunut aiemmin osaamissaan taidoissa? Onko taaperon uhmakkuus yhtäkkiä voimistunut? 

Tunnista, että kyseessä voi olla lapsen mustasukkaisuus. Kun vanhempi näkee syitä lapsen käytöksen taustalla, hänen on helpompi ymmärtää ja koittaa auttaa lasta. On paljon vaikeampi suhtautua empaattisesti kiukkuavaan tai kohtuuttomasti käyttäytyvään taaperoon, jos näkee käytöksen esimerkiksi ”tahallisena ärsyttämisenä”.

Mustasukkaisuuden tunnistaminen on ensimmäinen askel sen taltuttamisessa.

Lisäksi on tärkeää, että vanhempi hyväksyy mustasukkaisuuden tunteen eikä yritä kieltää sitä. Todennäköisesti vauvan syntymään liittyy lapsella paljon ristiriitaisia tunteita, ja mustasukkaisuus on yksi tunne muiden joukossa.

2. Älä anna lapsen satuttaa pikkusisarusta

Vaikka suhtautuisit empaattisesti ja ymmärtäväisesti mustasukkaisuuden tunteeseen, ei pikkusisaruksen tai vanhempien satuttaminen silti ole koskaan OK.

Kun isosisarus tönii tai yrittää muuten satuttaa pienempää, on tilanteeseen syytä mennä nopeasti väliin. Usein pelkkä sanallinen kieltäminen ei riitä. Pysäytä lapsi tarvittaessa lempeän fyysisesti esimerkiksi ottamalla kiinni olkapäästä ja sanomalla jämäkästi ”et saa satuttaa / töniä / lyödä pikkusiskoa”.

Ohjaa sitten lapsi muuhun tekemiseen. Asiaa ei tarvitse lapsen kanssa joka kerta erikseen käsitellä. Todennäköisesti lapsi kyllä tietää, että toisen satuttaminen ei ole teidän perheessänne sallittua.

Jos ajattelet, että lapsi ei vielä tiedä, että toisen satuttaminen ei ole teidän perheessänne sallittua, on säännöt syytä käydä selkeästi lapsen kanssa läpi rauhallisessa tilanteessa.

3. Anna myönteistä huomiota

Mitä lapsi haastavalla käytöksellään hakee?

Todennäköisesti lapsi purkaa pahaa oloaan siitä, että vanhempien huomio jakautuu nyt aiempaa useamman lapsen kesken. Lapsi saattaa ajatella mustavalkoisesti, etteivät vanhemmat enää huomaa häntä ollenkaan, vaikkei tämä olisi totta.

Aggressiivisuus on myös tehokas tapa saada vanhempien huomio itseensä, vaikkei lapsi asiaa näin systemmaattisesti suunnittelekaan.

Anna siis lapselle myönteistä huomiota silloin, kun hän kohtelee pikkusisarusta mukavalla tavalla; kun hän on hellä vauvaa kohtaan tai ei hermostukaan vauvan kontatessa keskelle leikkejä.

Kehuminen on tehokas tapa antaa lapselle myönteistä huomiota. Tulosta konkreettiset kehumisvinkit itsellesi FamilyBoostin Materiaalipankista.

4. Vietä kahdenkeskistä aikaa

Sen lisäksi, että tunnistat ja sanot ääneen ne hetket, kun lapsi käyttäytyy mukavasti uutta pikkusisarusta kohtaan, on kahdenkeskinen aika lapsen kanssa tehokas tapa helliä teidän kahden välistä suhdetta ja osoittaa lapselle, että hän on edelleen sinulle erityinen ja rakas.

Kun lapsi viettää sinun kanssasi säännöllisesti kahdenkeskisiä hetkiä, on hänen myös hieman helpompi kestää niitä tilanteita, kun sinun huomiosi onkin vauvassa.

Kahdenkeskinen hetki voi olla esimerkiksi lapsen valitsema iltasatu tai lyhyt leikkivartti vauvan päiväunien aikaan. Leikkivartin hyödyistä voit lukea tästä kirjoituksesta. Olennaista on, että sinun huomiosi on leikkivartin ajan täysin lapsessa eikä kotitöissä, kännykässä tai vauvassa.

5. Auta käsittelemään mustasukkaisuutta ja isosisaruksena olemista

Kuten todettu, mustasukkaisuus uuden pikkusisaruksen synnyttyä on täysin ymmärrettävä tunne, eikä siitä tarvitse heti pyrkiä täysin eroon. Olennaista on aluksi taltuttaa hankala käytös, kuten vauvaan kohdistuva aggressiivisuus.

Tavoitteena on, että ajan kanssa lapsi hyväksyy roolinsa isosisaruksena ja kokee pystyvänsä luottamaan siihen, että perheen muista lapsista huolimatta hän on vanhemmilleen tärkeä.

Mustasukkaisuus on monimutkainen tunne, jonka käsittelemiseen lapsi tarvitsee aikuisen apua. Anna lapselle tilaa olla pieni ja tarvitseva lapsi ja vältä puhetta siitä, miten hän on jo ”niin iso” tai miten odotat hänen ikäiseltään tietynlaista käytöstä.

Edellä mainittujen tapojen lisäksi lapsen kanssa voi käsitellä mustasukkaisuutta esimerkiksi seuraavilla tavoilla:

  • Jutelkaa isosisaruksena olemisesta. Millainen on isosisaruksen rooli, mitä hyviä tai ikäviä puolia siinä on. Anna tilaa myös kielteisille tunteille ja ajatuksille. Tarvittaessa voit itse sanoittaa negatiivisia ajatuksia; ”on varmasti välillä ärsyttävää, kun veli tulee kaatamaan sun rakentaman palikkatornin” tai ”oon huomannut, että susta tuntuu kurjalta kun välillä äitin huomio on vauvassa just silloin, kun sulla on asiaa”.
  • Lukekaa kirjoja isosisaruksena olemisesta. Vauvan syntymistä käsitteleviä lastenkirjoja voi lukea vielä vauvan syntymän jälkeenkin. Kysy omasta kirjastostasi vinkkejä!
  • Muistelkaa yhdessä lapsen vauva-aikaa. Millaista oli silloin, kun sinä olit vauva? Katselkaa yhdessä valokuvia ja kerro lapselle myönteisiä muistoja.

Lue lisää uuden vauvan tuloon valmistautumisesta:

Mitä ajatuksia teksti herätti sinussa? Kommentoi alle! Jos ajattelet kirjoituksesta olevan hyötyä muillekin, jaa sitä eteenpäin! FamilyBoostia voi seurata myös Facebookissa ja Twitterissä. Mukavaa, kun löysit seuraamme!

Kerro kaverille:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Follow Heidi Livingston:

Heidi Livingston on perheiden kanssa työskentelyyn erikoistunut psykologi.

Kommentoi

css.php