Lapsen mielikuvitus kukoistamaan!

with Ei kommentteja

Lapsen mielikuvitus ottaa kehitysharppauksia leikki-ikäisenä. Rikas mielikuvitus voi olla vanhemmille yhtäaikaa palkitsevaa ja viihdyttävää seurattavaa sekä hermoja repivää. Hyvästä mielikuvituksesta on kuitenkin useita hyötyjä, minkä vuoksi vanhemman kannattaa tukea lapsen mielikuvituksen kehitystä.

Mitä hyötyä on hyvästä mielikuvituksesta?

Hyvä mielikuvitus kielii luovuudesta ja joustavasta mielestä. Stressaantuneena mielikuvitus kapenee. Olet ehkä huomannut tämän itsekin: Välillä lapsen kanssa jaksaa olla leikkisä ja keksiä mitä luovempia ratkaisuja pattitilanteisiin, kuten pukemiskiukkuihin. Kun on itse väsynyt, ei mielikuvitus pelaa ja on vaikea keksiä uusia tapoja ratkaista hankala tilanne lapsen kanssa.

Hyvin treenattu mielikuvitus auttaa luovassa ongelmanratkaisussa.

Leikki on lapsen tapa oppia. Kun lapsella on mielikuvitusta, hän voi hyödyntää leikkiä tehokkaasti tunteiden ja kokemusten käsittelyyn. On aika tavallista, että lapsen leikissä toistuvat teemat arjen tilanteista: päiväkodin aloittava lapsi leikkii päiväkodin aloittamista tai läheisensä menettänyt lapsi saattaa käsitellä tätä teemaa leikissään.

Kunhan lapsi ja lapsen ympäristö pysyy turvassa, ei lapsen leikkejä tarvitse rajata.

lapsen mielikuvitus

Näin tuet lapsen mielikuvitusta

 • Vapaa leikki ja hulluttelu
  • Pidä huolta siitä, että lapsen arjessa on tilaa leikkimiselle, sillä mielikuvitus harvoin syttyy kiireessä. Jokaisen illan ei tarvitse olla täyteen ohjelmoitu, vaan joskus on hyvä vain olla kotona ja tylsistyä!
  • Kun leikit yhdessä lapsen kanssa, anna lapsen ohjata leikin kulkua. Sillä ei ole niin väliä, vaikka jonkun asian voisi aikuisen silmin tehdä paremminkin. Jos lapsi ei pyydä sinulta apua, seuraa hänen aloitteitaan, ja menkää hänen mielikuvituksensa varassa. Leikissä lapsi saa olla pomo! Lue lisää: Lapsen kanssa leikkiminen.
  • Hullutelkaa yhdessä! Kuten Jari Sinkkonen toteaa tässä haastattelussa, lapsen kanssa hulluttelu on parhaimmillaan älyttömän hauskaa ja palkitsevaa sekä lapselle että vanhemmalle. Minkälaisissa tilanteissa teidän perheessä tykätään hullutella?
 • Mielikuvitusta ruokkivat lelut
  • Kalleimmat ja hienoimmat lelut eivät aina ole niitä, jotka parhaiten ruokkivat mielikuvitusta. Millaisia leikkejä saa aikaan kattilankansista, sohvatyynyistä, vessapaperirullista, vanhoista vaatteista? Vältä tarjoamasta lapselle ainoastaan leluja, joilla on vain yksi käyttöfunktio. Puupalikoista voi saada aikaan tuhat erilaista leikkiä – vain mielikuvitus on rajana!
 • Ruuduton aika
  • Olemme tottuneet ottamaan puhelimen käteen kaupan kassajonossa, lyhyelläkin bussimatkalla tai televisio-ohjelman mainoskatkolla. Älypuhelimeenkin voi toki ladata luovuutta edistäviä sovelluksia ja pelejä, mutta tarjoa lapselle myös täysin ruudutonta aikaa (ja koeta itse seurata perässä!). Älä jätä televisiota taustahälyksi vaan ota tavaksi sulkea se silloin, kun ette katso tiettyä ohjelmaa. Tylsistyminen ei ole lapselle vaarallista, vaan saattaa usein johtaa niihin kaikista mehukkaimpiin leikkeihin!
 • Yhdessä lukeminen
  • Lapselle lukemisella on monia hyötyjä. Yksi niistä on mielikuvituksen vahvistuminen! Lukekaa monipuolisesti kirjoja, jotka kertovat eri teemoista ja eri maailmoista. Jutelkaa yhdessä lukemastanne, herättele keskustelua kirjoissa käsiteltyjen teemojen pohjalta. Kannusta lasta mielikuvittelemaan: ”mitä jos…”, ”kuvittele, jos…” ja ”mitä tekisit, jos…” -tyyppiset kysymykset stimuloivat tehokkaasti lapsen mielikuvitusta. (Ja jos lapsesi juuri nyt haluaa lukea iltasaduksi aina sitä yhtä ja samaa kirjaa, niin lukekaa sitten sitä. Pääasia, että luette! Muiden kirjojen aika tulee kyllä.)

lapsen mielikuvitus

Voiko lapsen mielikuvitus olla liian hurja?

Joskus vanhemmalla voi olla päinvastainen ongelma kuin leikkimätön lapsi. Mitä jos lapsen mielikuvitus tuntuukin liian hurjalta? Voiko mielikuvitusta olla liikaa?

Usein näillä pohdinnoilla viitataan tilanteisiin, joissa lapsi sepittelee hurjankin kuuloisia juttuja, jotka eivät pohjaa todellisuuteen. Tämäntyyppisessä käytöksessä voi olla monia syitä taustalla.

Ensinnäkin on hyvä pitää mielessä, että alle esikouluikäinen lapsi ei tee eroa totuuden ja tarun välillä samoin kuin aikuinen tai vähän vanhempi lapsi. Lapsi saattaa periaatteessa tietää, että jokin asia ei ole totta, mutta kertoo sitä silti totena siihen itsekin uskoen.

Useimmiten mielikuvituksen määrästä ei tarvitse olla huolissaan, sillä kuten aiemmin todettu, leikki on lapsen tapa oppia ja käsitellä häntä mietityttäviä asioita. Leikissä voi olla kuka vaan, vaikka supersankari!

Hurjien tarinoiden tarkoitus voi myös olla provosoida aikuista. Mikäli epäilet tämän olevan syynä, pysähdy hetkeksi miettimään, miksi lapsi käyttäytyy näin. Millä muilla tavoin lapsi voisi saada aikuisen huomion (oli kyse sitten vanhemmasta tai vaikkapa päiväkodin aikuisista)? Mitäköhän lapsi yrittää tarinoillaan kertoa?

Lapsi saattaa myös kertoa jotakin kaverille sattunutta asiaa kuin se olisi sattunut hänelle itselleen. Taustalla saattaa olla huomion hakemista tai kateutta tai silkkaa mielenkiintoa lapsen kuulemaa hyvää tarinaa kohtaan. Tämän tyyppisen sepittelyn voi vanhempana jättää aika vähälle huomiolle.

Joskus lapsen mielikuvitusystävät mietityttävät vanhempia. Mielikuvitusystävät ovat lapsen tavalliseen kehitykseen kuuluva vaihe (joskaan kaikilla lapsilla ei niitä ole), joka menee ajallaan ohi. Lapsella saattaa mielikuvitusystävän lisäksi tai sijaan olla myös esimerkiksi kokonainen salainen maailma.

Joskus lapsen värikäs mielikuvitus saattaa johtaa hurjiin leikkeihin. Erityisesti alle kouluikäiset lapset kaipaavat vielä vanhempaa rajaamaan leikkejä, jotta lapsi pysyy turvassa.

Välillä lapsen mielikuvitus taas on niin villi, että se aiheuttaa lapselle pelkoja. Katso täältä vinkit siihen, miten lapsen kanssa voi käsitellä yöllisiä pelkoja.

***

Mitä ajatuksia teksti herätti sinussa? Kommentoi alle! Jos ajattelet kirjoituksesta olevan hyötyä muillekin, jaa sitä eteenpäin! FamilyBoostia voi seurata myös Facebookissa. Mukavaa, kun löysit seuraamme!

Kerro kaverille:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Follow Heidi Livingston:

Heidi Livingston on perheiden kanssa työskentelyyn erikoistunut psykologi.

Kommentoi

css.php