Lapsen kiroilu: Mitä voin tehdä?

with Ei kommentteja
Vanhemman kysymys: Poikani on 5-vuotias ja nyt hiljattain kieli on muuttunut aika ajoin todella rumaksi. Me vanhemmat ei kiroilla, mutta toki joskus vahingossa lipsahtaa kirosana esim. jos iskee varpaan johonkin tms. ja sitä sitten on pahoiteltu. Poika myös nimittelee muita. Olisiko vinkkejä tähän liittyen?

Kiitos hyvästä kysymyksestä. Tätä itseasiassa kysytään meiltä hyvin usein, joten et ole ainoa vanhempi, joka asian kanssa kamppailee! Kiroilu on sellaista ei-toivottavaa käytöstä lapsella, johon on usein hankalaa puuttua.

Kiroilu on paljolti sosiaalista vaikuttamista. Monet lapset kiroilevat siitä syystä, että he ovat oppineet sen saavan aikaan ympäristössä suuren vaikutuksen. Jo ihan pienestä asti lapsi oppii muiden reaktioista, että voimasanat todella ovat voimakkaita sosiaalisia välineitä! Ikätoverit katselee ehkä ihaillen ”onpa tuo rohkea” tai aikuiset katsoo paheksuen ja kieltää tai pidättelevät naurua hullunkurisen tilanteen edessä. Kiroilu on lapselle helppo tapa kokeilla omia ja muiden rajoja tai vaikka osoittaa vastalauseensa.

lapsen kiroilu

Analysoi lapsen kiroilu

Ajattelisin lapsen kiroilun syyn vaikuttavan siihen, miten vanhemman kannattaa siihen reagoida. Lapset voivat kiroilla monesta eri syystä ja tavoitella kiroilulla eri asioita. Käytä siis hetki sen analysoimiseen, miksi sinun lapsesi kiroilee?

 • Lapsi yrittää kiroilullaan provosoida
  • Kiroilu on selkeästi suunnattu ärsyttämään aikuisia, provosoimaan sisaruksia nauramaan tai aiheuttamaan yleistä pahennusta
  • Lapsi yrittää tehdä vaikutusta muihin
 • Lapsen kiroilusta on tullut opittu tapa
  • Lapsi kiroilee myös huomaamatta sitä varsinaisesti itse ja se on osa arkipäiväistä kielenkäyttöä
  • Kirosanoja käytetään esimerkiksi perheessä tai kavereiden keskuudessa
 •  Lapsi säätelee tunteitaan
  • Lapsi kiroilee, kun on hyvin vihainen tai pelästyy
  • Lapsi kiroilee, kun satuttaa itsensä
 • Jokin muu syy?

lapsen kiroilu

Seuraavaksi esittelen erilaisia tapoja reagoida kiroiluun. Mieti, mikä tavoista sopisi parhaiten sinun lapsellesi ottaen huomioon hänen luonteensa ja kiroilun syyn.

Onko lapsen kiroilu hyväksyttävää?

Ensinnäkin on syytä miettiä, mitä itse ajattelet kiroilusta. Milloin voi kiroilla ja milloin ei? Mitkä kirosanat ovat sallittuja ja mitkä ei?

Eri perheissä on hyvin erilaisia standardeja kiroilulle. Joissakin perheissä saa kiroilla, joissakin ei ollenkaan. Toisissa perheissä saa kiroilla tietyissä tilanteissa, esimerkiksi, jos lyö polvensa pöydän jalkaan.

Tee perheen säännöt selväksi lapsellesi.

Selitä, miksi lapsen kiroilu ei ole hyväksyttävää

Etenkin pienelle lapselle kirosanat ovat aivan uusi kiehtova ilmiö, eikä lapsi ymmärrä, minkä takia niihin liittyy niin ristiriitaisia reaktioita.

Jos lapsi kiroilee ensimmäisiä kertoja eikä selvästikään yritä uhmata sinua, on hyvä selittää lapselle, miten kiroilu vaikuttaa muihin.

Selitä lapselle, mitä kiroilu on ja miksi kirosanojen käyttöä on syytä miettiä. Voit selittää, että kiroilu voi loukata muita ja se ei sovi yleiseen kanssakäymiseen, niin kuin ei myöskään toisten satuttaminen fyysisesti tai sanallisesti.

Julkisesti kiroileminen antaa ihmisestä tietyn kielteisen vaikutelman ja se ei ole yleisesti hyväksyttävää. Lapsi voi itse päättää minkälaisen kuvan haluaa itsestään antaa ja on kohteliasta ja muita huomioonottavaa olla kiroilematta ja käyttää kaunista kieltä.

Voit selittää milloin kiroilu on mielestäsi soveliasta, esimerkiksi, kun sattuu kovasti tai on todella vihainen ja haluaa välttää vaikka tavaroiden heittämistä. Tämänkin jälkeen voi tarvittaessa pahoitella muilta kielenkäyttöään.

Jätä lapsen kiroilu huomiotta

Jos kiroilu on suunniteltu provosoimaan ja ärsyttämään sinua, kaikista tehokkain tapa kitkeä se pois on jättää se kokonaan huomiotta.

Lapsi saattaa tämän huomatessaan aluksi lisätä kiroilua ja ikäänkuin tarkistaa, kuinka pitkälle olet valmis menemään jättääksesi tämän huomiotta. Ole sinnikäs!

Kotona tämä lähestymistapa on suhteellisen helppoa, mutta entäs jos olettekin ihmisten ilmoilla?

Jos olet valinnut tämän toimintatavan, sen kanssa kannattaa olla johdonmukainen, vaikka joutuisikin luimistelenaan kaupassa korvat punaisina. Sukulaisille ja ystäville voi kertoa asiasta etukäteen, jotta he eivät ihmettele mukana kulkevaa pikku merimiestä ja osaavat myös jättää kiroilun huomiotta.

Palkitse

Jos kiroilun kitkemiseen tarvitaan erityistä motivointia, voit kokeilla palkitsemista. Voitte esimerkiksi kerätä rukseja taulukkoon jokaisesta tunnista tai päivästä, jolloin lapsi ei kiroile ja miettiä sopivia palkintoja.

Anna seuraamus

Muista että se mihin kiinnittää huomiota lisääntyy, joten tätä keinoa kannattaa käyttää vain silloin, kun on varma sen toimivuudesta omassa perheessä.

Vaikka käyttää tätä keinoa, kannattaa silti jättää kiroilun huomioiminen mahdollisimman vähäiseksi, eli ei tee siitä siis isoa numeroa, jos lapsi kuitenkin kiroilee. Älä siis toru lasta vaan pane vain seuraamus käytäntöön!

Monessa perheessä kiroilupurkki on todettu sopivaksi seuraamukseksi. Aina, kun joku perheenjäsen kiroilee, hän laittaa sovitun kolikon purkkiin. Tasaisin väliajoin purkin rahoilla ostetaan perheelle jotakin hyvää syötävää. Pienempi lapsi, joka ei hallinnoi itse rahojaan, hyötyy siitä, että vanhempi laittaa rahan purkkiin hänen puolestaan. Ja nykyään, kun käteistä enää harvoin on, voi kerätä vaikka makaroneja tai nappeja symboloimaan kolikoita ja vaihtaa ne sitten rahaksi.

Joissakin perheissä kiroilemisen kitkemiseksi on hyödynnetty sisarusten välille herkästi syntyvää kilpailuasetelmaa: joka kerta kun lapsi kiroilee, saavat sisarukset esimerkiksi 10 senttiä omaan säästölippaaseensa.

Anna lapselle vaihtoehtoinen tapa tunteiden ilmaisuun

Yleensä lasten kanssa kieltäminen itsessään ei ole kovin hedelmällinen kasvatuskeino, vaan on hyvä antaa lapsen toiminnalle jokin myönteinen vaihtoehto. Niin myös kiroilun kohdalla.

Etenkin lapsille, jotka kiroilevat voimakkaan tunteen vallassa, on hyvä opettaa muita keinoja ilmaista voimakkaita tunteita.

Kiroilun vähentämiseen ei ole olemassa mitään yhtä takuuvarmaa konstia, mutta eri tapoja kokeilemalla löytyy varmasti kullekin lapselle toimiva tapa.

Mitä ajatuksia teksti herätti sinussa?  Jos ajattelet kirjoituksesta olevan hyötyä muillekin, jaa sitä eteenpäin! FamilyBoostia voi seurata myös Facebookissa. Mukavaa, kun löysit seuraamme!

Kerro kaverille:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Follow Julia Pöyhönen:

Julia Pöyhönen on perheiden kanssa työskentelyyn erikoistunut psykologi.

Latest posts from

Kommentoi

css.php