Lapsen kanssa leikkiminen

with Ei kommentteja

Lapsen kanssa leikkiminen on teema, joka aiheuttaa monessa vanhemmassa syyllisyyttä. Leikkiminen ei todellakaan tunnu aina vanhemmista luontevalta ja helpolta. Leikkiikö hyvä vanhempi lastensa kanssa? Mitä hyötyä siitä on?

lapsen kanssa leikkiminen

Vanhemman kysymys: Lapsen kanssa leikkiminen

Lapsi kaipaa roolileikkeihin mieluiten aikuisen leikkikaveriksi. Mutta mikä on tarpeeksi leikkiä? Kuinka usein voi sanoa että ei, en leiki sun kanssa?

FamilyBoostin psykologit vastaavat: ”Alkuun on syytä todeta, että ei ole hyvän vanhemman mitta, leikkiikö lapsen kanssa vai ei. Mukavaa yhteistä aikaa voi viettää monella eri tavalla, kuten urheilemalla, lukemalla, leipomalla, kotiaskareita tekemällä, retkeilemällä ja juttelemalla.

Lapsen kanssa leikkimisessä on kuitenkin muutamia etuja, kuten:

  • Leikki on lapsen tapa oppia asioita. Kun olet mukana lapsen leikissä, voit kuin huomaamatta opettaa lapsellesi lukemattomia asioita eläimistä avaruuteen ja sosiaalisiin taitoihin.
  • Leikin kautta pääsee sisälle lapsen maailmaan. Miten lapseni ajattelee, mistä hän on kiinnostunut, missä hän on hyvä?
  • Leikissä lapsi saa päättää. Lapsi ei päätä itse vielä kovinkaan monista asioista, mikä aiheuttaa monessa lapsessa turhautumista. Leikissä lapsi saa päättää! Yhdessä leikkiminen antaa lapselle turvallisen väylän olla johtaja. Lapsi voi ohjata leikin kulkua ja vanhempi ihastella lapsen taitoja vieressä.

Mikäli lapsen kanssa leikkiminen ei tunnu luontevalta, voit kokeilla leikin seuraamista ja kommentoimista vierestä!

On tärkeää, että lapsi oppii pikkuhiljaa leikkimään myös yksin. Vanhempien ei tarvitse eikä pidäkään viihdyttää lasta jatkuvasti. Joillekin yksinoleminen on helpompaa, kun taas toiset tarvitsevat enemmän harjoitusta.

Varsinaista vanhemman ja lapsen yhteistä leikkiaikaa ei päivässä tarvitse olla varttia enempää (toki vanhempi voi halutessaan leikkiä lapsen kanssa enemmänkin!). Lapselle voi selittää, että tämä meidän yhteinen Leikkivartti toistuu joka päivä esimerkiksi päivällisen jälkeen. Lapsen on helpompi lopettaa leikki, kun hän tietää milloin uusi leikkihetki on tulossa. Tämä voi olla aluksi vaikeaa, jos lapsi on tottunut pitkiin leikkisessioihin, mutta kun olet johdonmukainen uudessa systeemissä, lapsikin oppii sen pikkuhiljaa ja leikkihetkistä tulee kaikille nautinnollisempia!”

Vanhemman kysymys ja psykologien vastausteksti on julkaistu alun perin Puutalobaby-blogissa.

Leikkivartista myös Iltalehdessä!

lapsen kanssa leikkiminen

Vanhempi voi ajatella niin, että pieni lapsi ei mielessään mieti, että nyt minä leikin ja nyt minä en leiki. Leikki on lapsen tapa olla, tutkia maailmaa ja oppia. Leikki ei aina tarkoita sitä, että istutaan lattialla ja rakennetaan palikkatornia. Leikkisyyttä voi lisätä arkeen monenlaisen muunkin yhteisen tekemisen kautta. Kun vanhemman ja lapsen välisessä suhteessa on leikkisyyttä, on helpompi olla joustava ja luova ja kestää vanhempana myös hankalampia hetkiä.

Miten sinä mieluiten vietät aikaa lapsesi kanssa?

Lue myös blogitekstimme vanhemman syyllisyydestä.

Kerro kaverille:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Kommentoi