Neljä vinkkiä lapsen itsetunnon tukemiseen

with Ei kommentteja

Lapsen itsetunto kehittyy jatkuvasti. Monet vanhemmat ovat huolissaan siitä, minkälainen itsetunto omalla lapsella on tai miten vanhempana voi auttaa lasta kehittämään hyvää itsetuntoa. Tässä kirjoituksessa pohditaan neljää keinoa tukea lapsen myönteistä itsetuntoa.

Itsetunto tarkoittaa sitä, miten näemme itsemme suhteessa todellisiin taitoihimme. Hyvä itsetunto koostuu myönteisestä ja realistisesta tavasta nähdä omat vahvuudet ja heikkoudet. Hyvä itsetunto on kantajalleen kannustava, anteeksiantavainen ja ymmärtäväinen; “Kyllä mä pärjään” “Mä olen hyvä juuri tällaisena” “Kaikessa ei voi olla hyvä”.

Kärjistäen voisi sanoa, että lapsen itsetunto muodostuu siitä, miten muut ihmiset näkevät hänet. Jos vanhemmat ylikorostavat lapsen ominaisuuksia, lapselle muodostuu epärealistinen kuva omista taidoista, ja hän tulee kokemaan vaikeuksia, kun muu maailma ei näe häntä samalla tavalla. Jos taas vanhemmat alikorostavat lapsen ominaisuuksia tai näkevät hänet negatiivisesti, lapsen on vaikea myös itsekään uskoa itseensä.

Lapsen itsetunto kehittyy vanhemman avulla

Näitä neljää vinkkiä seuraamalla voit päivittäin tukea lapsesi hyvän itsetunnon kehittymistä.

1. Hoivalapsen itsetunto

Lapsi tarvitsee vanhemmiltaan paljon hoivaa. Tämä ei muutu lapsen kasvaessa, hoivan muodot vaan muuttuvat. Vauvaa syötetään, pestään ja nukutetaan, leikki-ikäistä pidetään sylissä ja lohdutetaan, teini-ikäistä kuunnellaan ja tarjotaan kahvia. Hoivalla on itsetunnon kannalta tärkeitä vaikutuksia. Kun lapsesta ja lapsen tarpeista pidetään huolta, hän tuntee olevansa tärkeä ja turvassa.

Millä tavoin annat lapsellesi hoivaa?

2. Kannustus

Vaikka lapsi tarvitsee paljon hoivaa ja huolenpitoa, hän tarvitsee myös sopivassa suhteessa vanhemman kannustusta siihen, että hän pärjää ja osaa myös itse. Kun lapsi saa sopivassa suhteessa sekä hoivaa että kannustusta, hänestä kasvaa itsenäinen, omiin kykyihinsä uskova yksilö. Kärjistäen liiallinen hoiva suhteessa kannustukseen voi johtaa siihen, että lapsi ei usko pärjäävänsä. Liiallinen kannustus suhteessa hoivaan voi johtaa siihen, että lapsi ei opi turvautumaan muihin ihmisiin, vaan ylisuorittaa yksin.

Kannustuksessa tärkeintä on se, että uskot lapsesi pärjäävän ja annat hänen yrittää itse olemalla kuitenkin tarvittaessa lapsesi käytettävissä ja apuna. Vanhempana voit auttaa lasta saamaan onnistumisen kokemuksia takaamalla hänelle usein tehtäviä ja haasteita, joissa hän voi onnistua. Voit esimerkiksi pilkkoa suuria haasteita helpommin lähestyttäviin osiin ja kannustaa lasta pienissä edistysaskelissa. Kehu lastasi, kun hän toimii toivotulla tavalla. Kehu onnistumisen lisäksi myös yrittämistä.

Millä tavoin kannustat lastasi? Saako lapsesi usein onnistumisen kokemuksia? Mitä asioita sinulla on tapana kehua?

3. Rajat

Kolmas tärkeä seikka itsetunnon kehittymisen kannalta on rajojen asettaminen. Lapsen on tärkeää jo kotioloissa oppia, mitkä ovat perheen säännöt, sosiaaliset säännöt, yhteiskunnan säännöt ja miten niitä noudatetaan. Rajat luovat turvallisuutta ja onnistumisen kokemuksia, kun lapsi tietää mitä häneltä odotetaan ja miten hän voi toimia toivotulla tavalla. Mitä selkeämpää elämä on lapsen näkökulmasta, sitä helpompi hänen on toimia odotusten mukaan.

Onko teidän kotona selkeät rajat? Tietääkö lapsesi, mitä odotat häneltä?

4. Mukava yhdessäolo

Kaikista tärkeintä kuitenkin lapsen itsetunnon kehittymisen kannalta on se, miten häneen suhtaudutaan, miten hänelle puhutaan ja miten häntä katsotaan. Lapsi tekee paljon tulkintoja siitä, miten vanhempi käyttäytyy lasta kohtaan ja vetää siitä johtopäätökset, mitä vanhempi ajattelee lapsesta. Anna lapsen nähdä ja kokea, miten paljon nautit hänestä, miten paljon arvostat ja rakastat häntä. Teot ovat tässäkin asiassa tärkeämpiä kuin pelkät sanat; kun haluat viettää mukavaa aikaa lapsesi kanssa, viestität hänelle, että hän on sinulle tärkeä ja rakas, juuri sellaisena kuin hän on! Pidä huoli, että arjessa on mukana kiireettömiä hetkiä, joista te molemmat nautitte ja joissa teillä on hauskaa yhdessä. Ne hetket ovat lapsesi itsetunnon kannalta yhtä olennaisia kuin vesi kukalle.

Mitkä hetket ovat sellaisia, joissa lapsi saa tuntea rakkautesi ja ylpeytesi? Mikä lapsessasi on sellaista, josta nautit ja annat hyvää palautetta? Mitä tykkäät tehdä lapsesi kanssa?

lapsen itsetunto

Jos huomaat, että jokin kohta listalla vaatii muutosta perheessäsi, älä tunne siitä syyllisyyttä. Itsetunto on alati kehittyvä voimavara ja se muuttuu omien kokemusten mukaan. Voit siis milloin tahansa muuttaa suhtautumistasi lapseen myönteisemmäksi ja se vahvistaa lapsesi itsetuntoa.
Kerro kaverille:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Follow Julia Pöyhönen:

Julia Pöyhönen on perheiden kanssa työskentelyyn erikoistunut psykologi.

Latest posts from

Kommentoi

css.php