Harrastus harkinnassa? Mitä vanhemman on hyvä ottaa huomioon

with 2 kommenttia

Lapsen harrastaminen on aihe, joka herättää usein paljon ajateltavaa. Tässä kirjoituksessa pohdimme lapsen harrastamista eri näkökulmista ja vastaamme yleisiin harrastamiseen liittyviin kysymyksiin. Harrastuksella tarkoitetaan lasten kohdalla arkikielessä yleensä sitä, että lapsi käy jossakin ohjatussa ryhmässä tai oppitunnilla viikottain. Harrastaminen voi kuitenkin olla paljon muutakin! Harrastaminen voi tapahtua kotona, omalla pihalla, mummolassa, missä vain! Harrastaminen voi olla hyvin kallista tai ilmaista. Ei ole mitään oikeaa tai väärää tapaa harrastaa, silloin kun harrastus tuntuu omalle lapselle mielekkäältä. Ideoita harrastamiseen voit etsiä esimerkiksi täältä.

Missä iässä lapselle pitäisi hankkia harrastus?

Ei ole mitään kiirettä hankkia lapselle harrastusta. Mikäli vauvan kanssa kotona oleva äiti tai isä kaipaa itselleen virikettä ja uusia tuttavuuksia, erilaiset vauvaharrastukset ovat tähän tarkoitukseen aika hyviä! Vauvauinteihin, värikylpyihin tai muskareihin ei kuitenkaan ole mistään lapsen kehityksellisestä syystä kiirettä! Vauvalle riittävät vanhemman kanssa seurustelusta, leikistä ja hoivasta koostuvat virikkeet.

Kun lapsi alkaa itse osoittaa kiinnostusta johonkin asiaan, tue sitä! Se voi tarkoittaa jalkapallojoukkueeseen tai tanssiryhmään liittymistä, mutta se voi tarkoittaa myös kotona legojen rakentelua tai puutarhanhoitoa mummin kanssa.

Tosiasia monen ammattilaisuuteen tähtäävän harrastuksen kohdalla on se, että mikäli haluaisi lapsen tulevan hyvin taitavaksi lajissaan, harrastus tulisi aloittaa melko nuorena. Tässä tapauksessa harrastus edustaa jo hyvin suurta palaa perheen elämässä ja lapsen tulevaisuudessa. Mikäli sinulla syystä tai toisesta on ajatus jonkin tällaisen harrastuksen aloittamisesta lapsesi kohdalla, tarkista lajikohtaiset suositukset siitä, minkä ikäisenä harrastus olisi hyvä aloittaa.

Kuitenkin melkein mitä vaan voi harrastaa myös ihan huvin vuoksi, ilman sen kummempia kunnianhimoisia kehittymishaaveita ja lapsi voi aloittaa harrastuksen vielä vanhemmallakin iällä.

harrastus

Mitä lapsen olisi hyvä harrastaa?

Mitä tulee harrastuksiin, vanhemmat joutuvat ottamaan aika ison vastuun siitä, minkä harrastuksen lapsilleen valitsevat. Harva lapsi pystyy tekemään valistuneita päätöksiä harrastusten suhteen, mutta lapsen mielipidettä on syytä aina kuunnella!

Harrastuksen valintaan liittyy usein vahvasti vanhempien arvomaailma; toiset arvostavat musikaalisuutta, toiset liikunnallisuutta. Jotkut perheet tähtäävät jo varhain harrastuksella myös lapsen ammattihaaveita kohti, toiset taas haluavat kokeilla vähän sitä ja tätä.

Tärkeintä harrastamisessa on kuitenkin tämä: lapsen olisi hyvä harrastaa jotakin sellaista, missä hän on hyvä ja mistä hän pitää. Kannattaa siis valita sellainen laji, johon lapsella on luontaista lahjakkuutta ja jonka tekemisestä lapsi pitää. Tämä on äärimmäisen tärkeää!

Kun lapsi harrastaa jotakin sellaista, missä on hyvä, hänen itsetuntonsa vahvistuu ja hänellä on sisäistä motivaatiota jatkaa harrastusta ja kehittyä siinä. Harrastukset myös vievät lapsen vapaa-aikaa, joskus runsaastikin, joten lapsen hyvinvoinnin kannalta on hyvin tärkeää, että hän viettää aikaansa sellaisen asian parissa, josta nauttii.

Mitä hyötyä harrastuksista on lapselle?

Harrastamisesta on lapselle lukuisia hyötyjä. Ensinnäkin, jos lapsi saa tehdä vapaa-ajalla sellaista, mistä hän nauttii, se lisää lapsen onnellisuutta ja hyvinvointia merkittävästi. Harrastukset kasvattavat myös lapsen sinnikkyyttä, kun jonkin taidon eteen tehdään pitkäjänteisesti työtä (lisää sinnikkyydestä täällä).

Lisäksi esimerkiksi ryhmässä tapahtuva harrastus kehittää lapsen sosiaalisia taitoja, liikuntaharrastukset pitävät huolta lapsen terveydestä ja kehittävät kehonhallintaa sekä kehon hyvinvointia. Musiikkiharrastukset taas kehittävät lapsen oppimiskykyä.

Harrastuksista löytyy parhaimmillaan lapselle myös omanhenkistä porukkaa. Ihmisiä, jotka ovat kiinnostuneita samoista asioista kuin itse ja näin ollen sosiaaliset verkostot laajentuvat ja vahvistuvat.

Mitä jos ei ole varaa harrastuksiin?

Niin kuin oli jo puhetta, harrastaa voi hyvin monia asioita myös maksutta. Monessa kunnassa järjestetään myös maksutonta harrastustoimintaa lapsille. Tarkasta kuntasi nettisivut tai kysele muilta vanhemmilta vaihtoehtoja harrastamiseen. Katso lisätietoa täältä.

Maksuttomia/edullisia harrastuksia voi olla esimerkiksi:

 • Lukeminen
 • Piirtäminen
 • Sarjakuvat
 • Puutarhanhoito
 • Keräily
 • Rakentelu
 • Pelaaminen

harrastus

Mitä jos lapsi haluaa lopettaa harrastuksen?

On hyvin tyypillistä, että lapsi ilmaisee jossakin kohtaa haluavansa lopettaa harrastuksensa. Tässä kohtaa on syytä pysähtyä keskustelemaan lapsen kanssa tarkemmin. Miksi lapsi haluaa lopettaa harrastuksen? Millaista lapsella on harrastuksessaan? Onko hänellä siellä kavereita? Mistä lapsi tykkää harrastuksessaan ja mistä hän ei pidä? Onko lapsi tällä hetkellä vain väsynyt, eikä sen takia jaksaisi käydä harrastuksessa vai eikö harrastus ole hänelle enää mieluista?

Kun vanhempi on saanut selville, mistä kaikesta on kyse, on helpompi tehdä lapsen kannalta järkevä ratkaisu. Usein on järkevää sopia lapsen kanssa jo ennen harrastuksen alkamista siitä, että hän käy harrastuksessa kauden loppuun (jouluun asti tai kevääseen asti), jonka jälkeen voi halutessaan lopettaa. Monessa harrastuksessa voi käydä myös maksutta kokeilemassa, ennen kuin sitoutuu maksamaan harrastuksen.

Kun lapsi on sitoutunut johonkin harrastukseen jo pienestä saakka, voi olla tarpeen että vanhempi tukee häntä jatkamaan myös hankalampina kausina, jolloin lapsi ehkä viettäisi mieluummin aikaa vaikka ystäviensä seurassa. Harrastaminen vaatii usein sekä pitkäjänteisyyttä että sitoutuneisuutta ja näissä asioissa lapsi tarvitsee aikuisen tukea ja kannustusta. Kuitenkin on hyvä muistaa, että kyseessä on lapsen oma elämä ja hänen mielipiteensä on otettava vakavasti huomioon harrastamisessa. Voiko harrastuksesta pitää hetken taukoa ja katsoa sitten lapsen kanssa missä mennään? Tai vähentää harrastuskertoja viikossa? Haluaisiko lapsi kenties harrastaa ennemmin jotakin muuta?

Milloin harrastus on syytä lopettaa?

Silloin, kun huomaa lapsessa ylikuormittumisen merkkejä, on syytä vakavasti miettiä, tuoko harrastaminen lapsen elämään enemmän haittaa kuin hyötyä. Kuormittuminen näkyy lapsissa usein väsymyksenä, ärtymyksenä, levottomuutena, alakuloisuutena tai univaikeuksina.

Jos lapsi ei sitkeän yrittämisenkään jälkeen kerta kaikkiaan pidä harrastuksestaan enää, on harrastus syytä lopettaa tai vähintäänkin vaihtaa harrastuspaikkaa! Ehkä pianonsoitto edelleen kiinnostaa lasta, mutta hän ei pidä opettajastaan? Tai ehkä lapsi haluaisi edelleen harrastaa liikuntaa, mutta vaihtaisi mielellään koripallon pesäpalloon?

Harrastamisen kuuluu olla suurimman osan ajasta kivaa!

Vanhemman ja lapsen yhteiset harrastukset?

Toivoisin, että Suomessa olisi tarjolla jatkossa enemmän ja enemmän koko perheelle suunnattuja harrastuksia tai vanhemman ja lapsen yhteisiä harrastuksia. Arki on kiireistä ja yhteistä vapaa-aikaa perheen kesken on aika niukasti. Monet perheet huomaavat, että vapaa-aika kuluu siinä, kun kaikkia perheenjäseniä kuskaillaan vuorollaan harrastuksiin. Mitä jos perhe voisikin viettää sen ajan yhdessä harrastaen?

Yhdessä harrastaminen on mahtava tapa viettää yhdessä aikaa ja lähentää perhesuhteita.

Perheen yhteisiä harrastuksia voi olla esimerkiksi:

 • Retkeily
 • Pyöräily
 • Uinti
 • Geokätköily
 • Kokkailu
 • Leipominen
 • Elokuvat
 • Pelit
 • Keilaus

harrastus

Mitä teidän perheessänne harrastetaan? Onko teillä koko perheen yhteisiä harrastuksia?

Kerro kaverille:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Follow Julia Pöyhönen:

Julia Pöyhönen on perheiden kanssa työskentelyyn erikoistunut psykologi.

Latest posts from

2 Kommenttia

 1. Julia Pöyhönen
  |

  Teillähän on paljon kivoja harrastuksia! Hyvä pointti tuo, että yhdessä harrastaessa oppii tuntemaan lapsensa paremmin ja tulee myös enemmän jaettuja kivoja kokemuksia!

 2. Satu
  |

  Meillä on juurikin niitä yhteisiä harrastuksia kuten pyöräily, laskettelu ,rullaluistelu ja uiminen. Poika harrastaa myös Taekvondoa ja tyttö lopetti luistelun ja miettii mitä syksyllä kokeilisi harrastaa. Yhdessä tekeminen on ollut hauskaa ja rentouttavaa, samalla oppii myös lapsestaan enemmän kun on itse näkemässä tilanteet. Suosittelen 🙂

Kommentoi

css.php