Lapsi lääkärissä – Näin saat sujuvan lääkärikäynnin!

with Ei kommentteja

Näet lapsen lääkärikäynnin kalenterissa ja vatsanpohjassa tuntuu ikävä muljahdus? Kovinkaan moni lapsi ei pidä lääkäri- ja hammaslääkärikäynneistä. Lapsi voi pelätä kipua tai hänellä voi olla ikäviä aiempia kokemuksia lääkärikäynneistä. Etenkin ensimmäinen käyntikerta voi jännittää todella paljon, koska lapsi ei tiedä mitä vastaanotolla tapahtuu! Myös vanhemmat saattavat odottaa kauhulla käyntejä, jos lapsi on aiemmin juossut käytävillä karkuun täyttä kurkkua huutaen tai kerta kaikkiaan kieltäytynyt ottamasta rokotusta.

Näillä vinkeillä pystyt valmistautumaan lääkärikäynteihin lapsesi kanssa. Suosittelen jonkin sorttista valmistautumista kaikkien lasten kohdalla, mutta etenkin herkkien, arkojen tai pelkäävien lasten kanssa kannattaa valmistautumiseen panostaa, jotta lääkärikäynnistä tulisi riittävän onnistunut kokemus.

lapsi pelkää lääkäriä

Lääkärikäynnin ennakointi

Jotkut vanhemmat ajattelevat, että lapselle ei kannata kertoa ikävistä tilanteista etukäteen, jotta he eivät ehdi jännittää asiaa. Tämä taktiikka voi toimia sellaisen lapsen kanssa, joka sopeutuu nopeasti tilanteeseen kuin tilanteeseen, mutta suurimmalle osalle vanhemmista suosittelen ennakoimista ykköstaktiikkana!

Vaikka lapsi olisikin märehtijä-murehtija tyyppiä, on tärkeää antaa lapselle mahdollisuus valmistautua hankaliin tilanteisiin. Vaikka se tarkoittaisikin muutamaa hermojakiristävää päivää kotona, on tärkeää lapsen kehityksen kannalta, että hän oppii valmistautumaan henkisesti hänelle vaikeisiin asioihin ja selviämään niistä!

Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että kerrot 1-2 päivää etukäteen siitä, mitä on tulossa.

”Tiistaina, eli ylihuomenna, meillä on tulossa hammaslääkärikäynti. Olen varma, että se menee oikein hyvin, mutta voin auttaa sinua valmistautumaan siihen, jotta tiedät mitä siellä tapahtuu.”

Valmistaudu

Usein lapsia jännittää se, etteivät he tiedä mitä tapahtuu. Lapsen näkökulmasta (kun heillä on hyvin vilkas mielikuvitus ja vähäisiä elämänkokemuksia) esimerkiksi hammaslääkärikäynnillä voi tapahtua melkein mitä tahansa! Lapsi voi pelätä hyvin epärealistisia asioita, jopa kuolevansa! Lääkäri kun yhdistyy lapsen mielessä sairauksiin ja sairaudet kuolemaan.

Selitä lapselle oman elämänkokemuksesi avulla, mitä lääkärikäynnillä tulee todennäköisesti tapahtumaan. Mitä yksityiskohtaisemmin osaat lapselle selittää, sitä turvallisemmalta hänestä tuntuu. Voitte käyttää apuna myös kirjallisuutta ja etsiä lastenkirjoja, joiden aiheina on lääkärikäynnit.

Isompi lapsi voi myös tehdä avustuksellasi sarjakuvan lääkärikäynnin tapahtumista! Muistakaa päättää sarjakuva onnellisesti!

Harjoitelkaa rentoutumista

Jos lapsi herkästi jännittää niin, että hän on aivan kauhusta kankea, harjoitelkaa etukäteen rentoutumista. Tehkää hengitysharjoituksia ja miettikää yhdessä, miten lapselle saadaan lääkärikäynnillä mahdollisimman rento olo. Voiko lapsi esimerkiksi istua vanhemman sylissä lääkärikäynnin ajan? Voiko hän pitää lempileluaan sylissä?

Pysy itse rauhallisena

Jotta lapsi pystyy rauhoittumaan ja pysymään rauhallisena jännittävässä tilanteessa, hän tarvitsee rauhallisen vanhemman rinnalleen! Joskus vanhemmat jännittävät lapsen jännittämistä. Tai eivät itse pidä lainkaan lääkärikäynneistä. Silloin jännitys herkästi tarttuu myös lapseen. Lapsi tarkkailee vanhemman reaktioista milloin on turvallista ja milloin ei. Tee siis myös itse työtä itsesi kanssa, jotta pysyt rauhallisena ja myönteisenä lääkärikäynnillä, etenkin silloin, kun lapsi ei ole rauhallinen! Jos tämä on sinulle mahdotonta, mieti, voisiko joku muu turvallinen aikuinen mennä lapsesi kanssa lääkäriin?

Muista, että lapsesi on lääkärikäynnillä ihan turvassa! Vaikka häntä sattuisi ja toimenpide on ikävä, hän selviää kyllä ja tarvitsee tukeasi!

Suunnitelman laatiminen

Kun olette ennakoineet ja valmistautuneet ja harjoitelleet, miettikää suunitelma lääkärikäynnin varalta. Mitä teette, jos tilanne tuntuu hankalalta? Suunnitelma voi päättyä myös pieneen palkkioon. Mitä jos menisitte kahvilaan yhdessä lääkärikäynnin jälkeen?

Tsemppiä lääkärikäynnille!

Harjoittele lapsen kanssa tunnesäätelyä satukirjojen avulla!

lapsi pelkää lääkäriä

Mitä ajatuksia teksti herätti sinussa? Jos ajattelet kirjoituksesta olevan hyötyä muillekin, jaa sitä eteenpäin! FamilyBoostia voi seurata myös Facebookissa. Mukavaa, kun löysit seuraamme!
lapsi pelkää lääkäriä
Kerro kaverille:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Follow Julia Pöyhönen:

Julia Pöyhönen on perheiden kanssa työskentelyyn erikoistunut psykologi.

Latest posts from

Kommentoi

css.php