Koululaisen arki toimimaan näillä vinkeillä

Koulujen alkaminen tuo mukanaan taas tutut rutiinit ja lomasta poikkeavan arjen. Aina lapsen (tai aikuistenkaan!) ei ole helppo orientoitua lomamoodista akateemiseen koulumaailmaan. Olen koonnut tähän julkaisuun tekstejä ja vinkkejä, joiden avulla saada koululaisen arki sujuvasti rullaamaan.

kouluaisen arki

Miten vanhempi voi tukea koululaista?

Tässä tekstissä vanhempi saa vinkkejä siihen, miten tukea koulutiensä aloittavaa koululaista. Vinkit sopivat kuitenkin myös vähän vanhemman lapsen vanhemmille! Tekstissä puhutaan siitä, miten vanhempi voi auttaa lasta käsittelemään kouluun liittyviä tunteita ja miten ennakoida uusia tilanteita lapsen kanssa.

Ekaluokkalainen ja koulun aloitus

Välillä vanhempana on vaikea tasapainoilla sen kanssa, mitkä asiat kuuluvat kodin ja mitkä koulun vastuulle. On toki paljon sellaista, mitä vanhempi voi tehdä pientä koulaista tukeakseen.

  • Tärkeintä on huolehtia perusasioista, eli riittävästä unesta, ravinnosta ja liikunnasta.
  • Arkeen olisi hyvä mahduttaa myös niitä hetkiä, kun ollaan vaan perheen kesken kotona. Läheisyys ja rento yhdessäolo lataavat koululaisen akkuja tehokkaasti!

Lue lisää täältä.

Lapsen koulunkäynti: Miten vanhemmat voivat tukea koululaista?

Koululaisen arki ja läksyrutiini

kouluaisen arki

Läksyt, tuo jokapäiväinen rutiini koululaisten perheissä. Helpoimmillaan läksyrutiini on yksi rutiini muiden joukossa, ja lapsi tekee läksyt ilman sen kummempia taisteluita. Ei ole kuitenkaan lainkaan tavatonta, että läksyjen tekeminen aiheuttaa päivittäistä päänvaivaa. Näin kouluvuoden aluksi on hyvä pysähtyä pohtimaan, miten läksyt saisi sujumaan.

Katso tästä kirjoituksesta vinkit toimivaan läksyrutiiniin tai tulosta itsellesi muistilista FamilyBoostin Materiaalipankista.

Selkeä läksyrutiini auttaa sekä lasta että vanhempaa: kun tiedätte jo etukäteen, milloin, miten ja missä lapsi läksyt tekee, ei läksyjen tekemistä tarvitse joka päivä miettiä erikseen.

Läksyt osa I/II: Miten luoda toimiva läksyrutiini?

Joskus lapsen on toimivasta läksyrutiinista huolimatta vaikea keskittyä läksyihin. Askartele tai tulosta nämä selkeät kortit toiminnanohjauksen tueksi. Lue lisää toiminnanohjauksesta tästä kirjoituksesta.

Läksyt osa II/II: Toiminnanohjaus

Koululainen ja ruutuaika

Kesällä on monissa perheissä eletty hieman löysemmin säännöin. Koulun alettua voi olla hyvä hetki tarkistaa perheen ruutuaikasäännöt. Lue vinkit siitä, kuinka paljon ruutuaikaa on OK ja miten ruutuaika vaikuttaa lapsen kehitykseen.

Monessa perheessä riidellään ruutuajasta. Vanhempaa voi kuitenkin lohduttaa sanomalla, että pelkästään ruutuajan määrä ei ole niin olennainen. Merkityksellisempää on se, mitä lapsi ruudulla tekee ja mitä muuta hänen arkeensa kuuluu. Jatkuva ruudulla oleminen voi alkaa häiritä lapsen unensaantia ja sosiaalisia suhteita, jolloin voi olla fiksua sopia yhteisistä toimintatavoista.

kouluaisen arki

^^^

Miten teidän perheessä on saatu koulaisen arkirutiini takaisin raiteilleen? Jaa paras vinkkisi kommenttiboksissa!

Kerro kaverille:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Kommentoi