Kotityöt lapsiperheessä: näillä vinkeillä innostat lapset mukaan!

with Ei kommentteja

Oletko kyllästynyt riitelemään aiheesta lapset ja kotityöt? Kotityöt ja niiden jakaminen on klassinen parisuhteiden riidanaiheuttaja, mutta myös lasten innostaminen kotitöihin voi olla työn ja tuskan takana. Joku vanhempi käy lasten kanssa sitkeästi ”nyt” ja ”joo joo, kohta” -väittelyä, joku toinen tekee suosiolla kaikki hommat itse, jotta aikaa ja hermoja säästyisi.

Ei ole olemassa mitään oikeaa tapaa sille, kuinka paljon lasten pitäisi osallistua kotitöihin. Monesti vanhemmille on kuitenkin tärkeää, että lapset kantavat kortensa kekoon perheen arjessa ja oppivat siinä samalla elämässä tarvittavia taitoja.

Tämä viiden kohdan lista on erityisesti sellaiselle perheelle, jossa kotityöt aiheuttavat riitaa lapsen ja vanhemman välille.

kotityöt

1. Tunnista omat arvot ja asenteet

Kotityöt liittyvät monella tavalla perheen arvoihin: Mitkä ovat perheen siisteysstandardit? Voiko lapsi saada kotitöistä palkkion vai pitäisikö kotitöitä tehdä ilman korvausta? Miten kotityöt on perheessä jaettu ja millaisia ovat vanhempien omat asenteet kotitöitä kohtaan?

Erityisen tärkeää on tiedostaa, minkälaisia asenteita sinulla itselläsi on kotitöitä kohtaan. Jos esimerkiksi suhtaudut siivoamiseen äärimmäisen negatiivisesti, etkä koskaan oikein haluaisi pestä pyykkiä tai tiskata tiskejä, on ymmärrettävää, että nämä asenteet välittyvät lapseen. Miksi lapsi haluaisi tehdä jotakin sellaista, minkä vanhempi itse kokee vastenmielisenä tai joka usein aiheuttaa perheessä riitaa?

Jokainen perhe määrittelee itse, saako lapsi kotitöistä palkkion tai onko esimerkiksi viikkoraha sidottu siihen, onko kotityöt tehty. Tähän ei ole olemassa oikeaa tapaa toimia, vaan jokainen perhe löytää heille toimivan systeemin. Joskus palkkioita, eli ulkoisia motivaattoreita voi käyttää etenkin aluksi, jotta kotityöt lähtisivät sujumaan.

2. Ymmärrä

Sen lisäksi, että vanhempien mahdolliset negatiiviset asenteet herkästi periytyvät lapselle, on myös monia muita syitä sille, miksi kotityöt eivät ole lapselle niin mieluisia ja motivoivia. Tämän ymmärtäminen auttaa vanhempaa kannustamaan lasta tekemään kotitöitä siitä huolimatta.

Lapsella harvoin on samanlaista sisäistä motivaatiota tehdä kotitöitä kuin aikuisella saattaa olla. Aikuinen voi esimerkiksi miettiä: ”Tiskikoneen tyhjääminen vie minulta viisi minuuttia. Minun täytyy joka tapauksessa jossakin vaiheessa tyhjätä kone. Jos teen sen nyt, minun ei tarvitse myöhemmin tehdä sitä.” tai ”Vaikka lakanoiden vaihtaminen on ärsyttävää puuhaa, nukun paljon mieluummin puhtaissa kuin likaisissa lakanoissa”. Lapsi ei ajattele syy-seuraussuhteita tällä tavalla, vaan etenkin pienempi lapsi elää vielä täysin tässä ja nyt.

Jos lapsi ei lainkaan innostu esimerkiksi siivoamaan huonettaan, saattaa hän osata kertoa, mikä siinä tökkii, jolloin voitte yhdessä miettiä, miten tehtävästä saisi vähän mukavamman tai vähintään siedettävän.

3. Opasta

Pölyjen pyyhkiminen ja toimiva imurointitekniikka saattavat vanhemmalle olla itsestään selviä asioita, mutta lapsi ei synny näiden taitojen kanssa. Siivoamistakin pitää opetella.

Parhaiten lapsi oppii kodinhoitoa, kun hän on pienestä asti vanhemman mukana arjen askareissa. Alle kouluikäinenkin lapsi voi oppia esimerkiksi pyyhkimään pöydän, viemään likaiset vaatteet pyykkikoriin tai laittamaan junaradan osat niille tarkoitettuun laatikkoon.

Näytä lapselle konkreettisesti, mitä odotat hänen tekevän.

Kannattaa kuitenkin hyväksyä, että lapsi ei välttämättä tee kotitöitä samalla tarkkuudella kuin sinä. Lapselle esimerkiksi tavaroiden siisti järjestys voi hahmottua täysin eri tavalla. Lapsi voi olla hidas ja hänen tarkkaavaisuutensa ei välttämättä pysy samassa tehtävässä kovin kauaa.

Opasta lasta, anna hänen kokeilla kotitöiden tekemistä omalla tyylillään ja tee tarvittaessa monimutkaisemmat tehtävät yhdessä hänen kanssaan.

4. Sovi selkeästi

Jotta lapsen saa mukaan kotitöihin säännöllisesti, kannattaa kotitöistä tehdä rutiini. Kun kotityöt toistuvat viikosta toiseen samanlaisina, niisä ei tarvitse aina erikseen sopia. Silti moni vähän isompikin lapsi kaipaa kotitöiden tekemiseen muistuttelua. Pienten lasten kanssa siivoaminen sujuu parhaiten yhdessä tehden.

Sovi lapsen kanssa selkeästi, mitä häneltä odotat. Mitä kotitöitä odotat lapsen tekevän, milloin ja miten. Jos lapsen tehtävänä on esimerkiksi oman huoneen siivoaminen, mitä se pitää sisällään ja kuinka usein huone on siivottava? Tavarat voi esimerkiksi koota ensin yhteen kasaan lapsen huoneessa, ja kun kasa on poissa, on huone siivottu, kuten tässä jutussa vinkataan.

On myös hyvä sopia, mitä kotitöiden tekemättäjättämättömyydestä seuraa. Selkeä seuraamus voi esimerkiksi olla, että lapsi ei saa viikkorahaa ennen kuin on tehnyt sovitut tehtävät. Sopikaa sellaiset säännöt, joiden noudattamisesta olet itse valmis pitämään kiinni. Tehkää kotityösysteemistä sopimus, jonka laitatte näkyville esimerkiksi jääkaapin oveen.

5. Hyödynnä luovuus!

Aina pelkkä ymmärtäminen, opettaminen ja sopiminen eivät riitä. Välillä lapsen innostaminen voi vaatia vanhemmalta luovuutta.

Kokeilkaa tehdä yhdessä, tehkää kotitöiden tekemisestä nopeuskilpailu. Tehkää siivouspäivän päätteeksi palkinnoksi jotakin mukavaa yhdessä.

Hyödynnä myös lapsen oma motivaatio kotitöistä sovittaessa. Onko lapsi esimerkiksi kiinnostunut ruuanlaitosta tai puutarhan hoidosta, motivoisiko häntä lelujen järjestäminen uudenlaisella tavalla?

Jos luotte perheeseenne uudenlaisen systeemin tai jos lapsen on hankala motivoitua kotitöiden tekemiseen, voitte kokeilla muutaman viikon ajan FamilyBoostin palkintotaulukkoa.

Muista kohtuullisuus kotitöistä sovittaessa. Kotitöiden ei tulisi viedä lapsen kaikkea vapaa-aikaa, jotta aikaa jää myös palautumiselle. Ota lapsi mukaan pohtimaan, mikä olisi kohtuullinen määrä kotitöitä.

kotityöt

Mitä ajatuksia teksti herätti sinussa? Kommentoi alle! Jos ajattelet kirjoituksesta olevan hyötyä muillekin, jaa sitä eteenpäin! FamilyBoostia voi seurata myös Facebookissa. Mukavaa, kun löysit seuraamme!

Lue myös:

Jankuttaminen kuriin!

Viikkokalenteri jäsentää lapsen arkea

Kerro kaverille:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Follow Heidi Livingston:

Heidi Livingston on perheiden kanssa työskentelyyn erikoistunut psykologi.

Kommentoi

css.php