Pellen pelko: Klovnit kuriin

with Ei kommentteja

Pellen pelko on herännyt tai voimistunut tänä syksynä monessa kodissa. Suomeakin ravistellut omituinen ilmiö lapsia pelottelevista pelleistä on vanhemmille varsinainen päänvaiva. Kauhu leviää lasten keskuudessa herkästi ja vanhemmat tuntevat neuvottomuutta.

Monella on jo alunperin ristiriitaisia sirkuskokemuksia pelleistä, joiden pitäisi olla hauskoja, mutta jotka saavat todella monen lapsen pelkäämään. Tavanomaista pellenpelkoa aiheuttaa pellen eksoottisen ulkonäön lisäksi se, että pellen kasvonilmeitä on vaikea tulkita, mikä tekee pelleistä monelle uhkaavan.

Kuljeskelevia klovneja on nähty maailmalla ennenkin, mutta ilmiö lähti uudelle kierrokselle ilmeisesti elokuussa Yhdysvalloista Wisconsinin osavaltiosta, jossa tehtiin useita näköhavaintoja pelleksi pukeutuneesta henkilöstä, joka vaelteli kaupungilla yöaikaan mustia ilmapalloja pidellen. Facebookissa ilmiöksi nousseen vaeltelijan vanavedessä on pelleksi pukeutuneita ihmisiä ilmaantunut ympäri maailmaa kuin sieniä sateella.

Oikeasti karmivaa ilmiössä on se, että pukeutumisen lisäksi shokeerausta ollaan haettu etenkin lapsia pelottelemalla. On analysoitu, että Stephen Kingin vanha kauhuromaani Se (1986) on syynä siihen, että pelottelu kohdistuu nimenomaan lapsiin. Lasten vanhempiahan tässä oikeastaan vielä enemmän piinataan.

pellen pelko

Pellen pelko: Miten käsitellä oman lapsen kanssa?

1 Aivan aluksi on tärkeää tarkastella, mitä tunteita tämä pelleilmiö sinussa herättää. Jos itse koet tilanteen turvattomaksi tai se saa sinut todella vihaiseksi, et pysty auttamaan lastasikaan tuntemaan oloaan turvalliseksi. Käsittele asia tarvittaessa ensin itse muiden aikuisten kanssa. Kun itse koet olevasi rauhallinen asian suhteen, voit jutella siitä lapsesi kanssa.

2 Ensiksikin on hyvä selittää lapselle, että pellet ovat vain ihmisiä, joilla on naamiaisasuliikkeistä ostettuja naamareita ja asuja. Lapset tietävät, että Halloweeninä pukeudutaan pelottavasti ja leikitään erilaisilla asusteilla ja naamiolla, koska se on hauskaa. Kerro lapselle, että tässä on kyse samasta asiasta.

3 Voit selittää lapselle, että kyse on ilmiöstä. Jännittävät ja uudet jutut usein leviävät nopeasti ympäri maailman. Tavallaan tässä on jotain samaa kuin vaikka Pokemon jahdissa, se on niin kiinnostavaa, että todella moni lapsi ja aikuinen alkoi pelata samaan aikaan ympäri maailmaa. Ihmisistä tuntuu hyvältä olla osa jotain itseään suurempaa asiaa, mikä selittää sen, että niin moni on lähtenyt pellepöllöilyyn mukaan.

4 Selitä lapselle, että tämä pelleilmiö ei ole kuitenkaan kiva asia samalla tavalla kuin Pokemon jahti, koska sen tarkoitus on peloitella muita ja sen takia se on sama asia kuin muiden kiusaaminen. Kerro, että uskot koko ilmiön menevän pian ohi, ihmiset kyllästyvät aina lopulta.

5 Kerro lapselle, että hänellä ei ole mitään pelättävää ja sinä pidät huolen siitä, että hän on turvassa. Koska kuitenkin voi tuntua kurjalta ajatus, että joutuisi kohtaamaan tällaisen muita kiusaavan ihmisen, voitte tehdä yhdessä turvasuunnitelman, eli suunnitelman siitä, mitä tehdä jos näkee pellen tai jonkun muun ikävältä tuntuisen ihmisen. Voitte käydä yhdessä läpi, ketkä ovat sellaisia aikuisia, joihin lapsi voi luottaa ja pyytää heiltä apua. Voitte harjoitella paikalta poistumista ja kännykällä soittamista.

6 Koska tällaiset pelottavat asiat, joista puhutaan paljon horjuttavat lapsen turvallisuuden tunnetta, on tärkeää, että teet toimia turvallisuuden tunteen lisäämiseksi. Ota lapsesi mahdollisesti voimakkaatkin tunteet (pelko, kiukku, levottomuus) rauhallisesti vastaan ja lohduta häntä. Lisää yhteistä rauhallista aikaa, jossa lapsi saa olla lähelläsi (esimerkiksi kirjan lukua, leikkimistä, pelailua tai voit pyytää lasta tulemaan auttamaan sinua, kun teet kotiaskareita). Fyysinen läheisyys, mukava kiireetön yhdessäolo ja arjen rauhoittaminen ovat tärkeimpiä keinoja lisätä lapsen turvallisuuden tunnetta.

Miten pellen pelko on ollut puheissa teidän perheessä?

Follow

Kerro kaverille:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
Follow Julia Pöyhönen:

Julia Pöyhönen on perheiden kanssa työskentelyyn erikoistunut psykologi.

Kommentoi

css.php