Kiukkukohtaukset – FamilyBoost lukuvinkki

with Ei kommentteja

Kiukkukohtaukset ovat tuttuja melkeinpä jokaiselle perheelle. Tällä viikolla lukuvinkkinä esitellään Ben Furmanin kirja Elina kesyttää tiikerin. Aiemmin kirjoitimme samaan kirjasarjaan kuuluvasti kirjasta Ollin painajainen.

Ben Furmanin kirjasarja ”Ratkaisutarinoita”, johon tämäkin kirja kuuluu, pohjautuu ratkaisukeskeiseen lähestymistapaan. Pidän tästä kirjasarjasta, koska se käsittelee tärkeitä aiheita, jotka ovat monelle lapselle ajankohtaisia jossakin kohtaa kehitystä.

Kirjojen avulla on mukava ottaa vähän etäisyyttä lapsen kannalta hankaliin asioihin. Ei tarvitse aina jutella siitä, kuinka lapsi itse saa raivokohtauksia ja mitä niille voisi tehdä, vaan voi yhdessä pohdiskella esimerkiksi Elinan tilannetta ja kirjassa esiteltyä ratkaisua kiukkukohtausten vähentämiseen.

Ratkaisukeskeisessä otteessa on olennaista se, että lasta haastetaan itse keksimään ratkaisuja omiin haasteisiinsa. Lapset ovat hyvin kekseliäitä ja mitä paremmin he saadaan itse sitoutumaan tilanteen muuttamiseen, sitä nopeampaa kehitys on.

kiukkukohtaukset

Elina kesyttää tiikerin

Elina on tyttö, joka herkästi kiukkuaa. Elinan vanhemmat ovat väsyneitä tilanteeseen, eivätkä tiedä, miten auttaisivat Elinaa. Äiti kertoo Elinan kiukkukohtauksista omille vanhemmilleen ja yllättyy kuullessaan, että hänellä ja Elinalla onkin paljon yhteistä. Isovanhemmat kertovat tarinan, joka auttaa sekä äitiä että Elinaa näkemään kiukkukohtaukset uudella tavalla.

Teksti takakannesta:

kiukkukohtaukset

”Kaikilla lapsilla on kasvunsa aikana ongelmia. Joskus niiden voittamiseen tarvitaan ammatti-ihmisen apua, mutta useimmiten ongelmat näyttävät ratkeavan itsestään: lapsi keksii joko itse tai läheistensä avustuksella ongelmaan ratkaisun. Ratkaisutarinat ovat pieniä kertomuksia, jotka auttavat lapsia ja heidän kasvattajiaan löytämään tarkaisuja ongelmiin. Kun lapsi ja aikuinen lukevat tarinan yhdessä, molemmat voivat nähdä ongelman uudessa valossa ja löytää siihen luovan ratkaisun. Tässä kirjassa psykiatrian erikoislääkäri Ben Furman kertoo tarinan, jossa Elina löytää ratkaisun kiukkukohtauksiinsa. Kirjan lopussa Ben Furman kertoo kiukkukohtauksista, selittää tarinassa esitetyn ratkaisun periaatteen ja tarjoaa vinkkejä idean soveltamiseen käytännössä.”

Kiukkukohtaukset aiheuttavat häpeää

Elina kesyttää tiikerin -kirja on suunnattu lapsille, joilla on vaikeuksia tunnesäätelyn kanssa ja joille kiukkukohtaukset ovat tuttuja. Tunnesäätelyn pulmat näkyvät usein siinä, että lapsi suuttuu herkästi ja kiukun tunne on niin voimakas, että lapsen on vaikea rauhoittua jopa aikuisen avulla. Lapsi saattaa suuttuneena heitellä tavaroita, lyödä muita tai puhua rumasti.

On tyypillistä, että lapset, jotka suuttuvat herkästi, kokevat voimakasta häpeää omista tunteistaan. Kiukun tunne on lapsen kannalta pelottavan voimakas ja lapsi voi kokea, että hän on paha, eikä pysty muuttumaan. Jälkikäteen lasta kaduttaa, että hän on lyönyt siskoa tai puhunut rumasti vanhemmille. Kuitenkin häpeän tunne myös usein estää lasta pyytämään anteeksi ja lapsi sen sijaan yrittää torjua nämä ikävät tapahtumat ja tunteet kokonaan mielestään. Tämä voi näyttäytyä muille täydellisenä välinpitämättömyytenä, mutta harvoin kuitenkaan on sitä.

On tärkeää saada lapsi ymmärtämään, että lapsi itse voi vaikuttaa siihen, miten voimakkaalta omat tunteet tuntuvat. Tunteet ovat ihmisen hyviä ystäviä ja auttavat toimimaan eri tilanteissa. Tunteiden normalisointi auttaa lasta pääsemään irti häpeästä, mikä kiukkukohtauksiin liittyy.

Kerro kaverille:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Follow Julia Pöyhönen:

Julia Pöyhönen on perheiden kanssa työskentelyyn erikoistunut psykologi.

Kommentoi

css.php