Itsekriittinen lapsi

with Ei kommentteja

Onko sinulla itsekriittinen lapsi? Kuulostaako tällainen tilanne sinusta tutulta?

Lapsi aloittaa harjoittelemaan innoissaan kirjaimia ja katsoo mallista samalla, kun hitailla kädenliikkeillä yrittää jäljentää A-kirjainta. Katsot vieressä ihastuksissasi ”osaatko sinä jo tehdä tuollaisen!”. Pian kuitenkin jotain tapahtuu. Viiva menee hieman vinoon, lapsi parkaisee. Hätääntyneenä hän ottaa kumin ja alkaa raivokkaasti kumittamaan, mutta huomatessaan kirjaimen vain sotkeentuvan entisestään, hän paiskaa kumin lattialle, rutistaa paperin ja valuu lattialle itkemään lohduttomasti. Ihmettelet, miten tässä taas kävi näin! Haluaisit toisaalta lohduttaa itsekriittistä lastasi ja toisaalta sinua ärsyttää. Kaikki mitä sanot, tuntuu vain pahentavan tilannetta entisestään.

Miksi lapsi on itsekriittinen?

Joillakin lapsilla vaatimustaso itseään kohtaan on hyvin korkealla. Tähän voi olla monta syytä. Jos lapsi on luonteeltaan tarkka, hänelle on tärkeää, että asiat menevät just eikä melkeen. Kaikkiin (aika moneenkaan) asioihin lapsi ei voi itse vaikuttaa, mutta omaan toimintaansa kyllä, joten sitä kohtaan lapsi muodostaa paljon vaatimuksia. Lapsen mielessä on tietyt kriteerit; pitää olla tällainen ja tällainen, jotta olen tarpeeksi hyvä. Pitää onnistua tässä ja tässä, jotta olen tarpeeksi hyvä.

Itsekriittisyys on joskus myös merkki hauraasta itsetunnosta. Lapsi, joka näkee itsensä värittyneen negatiivisena yrittää jatkuvasti omalla toiminnallaan muuttaa tämän kokemuksen. Lopputulos kuitenkin useimmiten vain pahentaa tilannetta, koska jos lapsen piirustuksesta ei tullutkaan niin hyvä, kuin lapsi olisi halunnut, hän kokee olevansa entistä huonompi. Lapsi ikään kuin tavoittelee jotakin sellaista, mitä ei ole mahdollista saavuttaa. Ei olekaan ihme, että tällainen lapsi pettyy usein ja voimakkaasti. Kyse kun ei ole enää täydellisestä piirustuksesta, vaan siitä, että itse ei ole riittävän hyvä.

Itsekriittinen lapsi voi aiheuttaa usein neuvottomuutta vanhemmissaan, eikä ihmekään. Kokosimme vinkkejä vanhemmalle siihen, miten auttaa itsekriittistä lasta. Löydät vierasblogikirjoituksemme täältä.

 

itsekriittinen lapsi

Kerro kaverille:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Follow Julia Pöyhönen:

Julia Pöyhönen on perheiden kanssa työskentelyyn erikoistunut psykologi.

Latest posts from

Kommentoi

css.php