The FamilyBoost suosittelee: Inside Out – seikkailu mielen sopukoissa!

with Ei kommentteja

The FamilyBoostissa pantiin tyytyväisenä merkille, että vuonna 2015 ilmestynyt Disney Pixarin menestysanimaatio Inside out – Mielen sopukoissa löytyy nyt Netflixistä! Elokuvaa voi hyvillä mielin suositella lapsiperheissä katsottavaksi – joskin elokuvan ikäraja on seitsemän vuotta, joten aivan perheen pienimmille elokuvankatsojille tätä pätkää ei suositella.

Inside out -elokuvan idea on mahtava: se yhdistää viihdyttävän ja vauhdikkaan elokuvanautinnon opettavaiseen sisältöön. Elokuvassa käydään läpi monta mielen toimintoa alitajunnasta ja unohtamisesta pitkäkestoisen muistin toimintaan lapselle ymmärrettävällä tavalla. Myös persoonallisuus on hauskalla tavalla tapetilla. Vaikka lapsen persoonallisuus on vasta muovautumassa, on jokaisessa ikävaiheessa mahdollista erotella tiettyjä asioita, jotka tekevät minusta minut ja jotka tuovat minulle iloa, kuten lempileikki, suosikkiharrastus vanhempien kanssa tai erityinen mielenkiinnonkohde.

Ennen kaikkea me olemme kuitenkin kiinnostuneita tunteista! Tunteista ei tosiaankaan liikaa puhuta lasten elokuvissa tai kirjallisuudessa.

inside out ja tunnetaidot

Inside Out ja tunnetaidot

Tunnetaitoja opeteltaessa pulmana on tunteiden abstrakti luonne. Kun lapsi opettelee pyörällä ajamista, hän todella tietää, milloin hän osaa ajaa pyörällä: kun hän pysyy pystyssä ja pääsee eteenpäin kaatumatta. Samoin on monien muidenkin taitojen laita. Tunnetaidot sen sijaan ovat epämääräisempiä. Sama koskee tunteita ylipäätään: kiukku, ilo tai hämmästys eivät ole jotankin, mitä voisi koskettaa tai nähdä tai mitkä edes välttämättä tuntuisivat joka kerta tismalleen samanlaiselta.

Juuri tämä on Inside out -elokuvassa nerokasta: tunteet on tehty helposti lähestyttäviksi ja konkreettisiksi. Mielen sisällä ajatuksiimme ja toimintaamme vaikuttavat omanlaisensa hahmot Ilo, Suru, Pelko, Viha ja Inho.

Elokuvassa käydään läpi, mikä on minkäkin tunteen perustehtävä. Sekä pelko että inho pitävät meidät omalla tavallaan turvassa, vihan avulla pystymme puolustamaan itseämme ja omia oikeuksiamme, ilo on mielenterveyden perusta ja pitää huolen siitä, että nautimme elämästä. Surun tehtävää etsitään elokuvassa pitkään, mutta lopulta sillekin löytyy tehtävänsä. Suru auttaa meitä luopumaan ja näkemään, mikä on meille rakasta ja tärkeää.

***

Oletko sinä jo katsonut lapsesi kanssa Inside out -elokuvan? Mikäli ette ole tätä vielä nähneet ja kotoasi löytyy sopivan ikäisiä lapsia, suosittelemme ehdottomasti katsomaan (ja vaikka lapsi olisikin elokuvan nähnyt, sen voi aina katsoa uudestaan)!

Elokuvan katsomisen jälkeen voitte jutella yhdessä tunteista ja vaikka piirtää teidän mielessänne asustelevat Ilon, Pelon, Surun, Vihan ja Inhon! Milloin juuri teidän elämässänne on hyötyä näistä tunteista? Tämä auttaa lasta konkretisoimaan, mitä tunteet ovat sekä ymmärtämään, että tunteet eivät ole joko hyviä tai huonoja. Kaikki tunteet ovat tärkeitä ja niillä on aivan omanlaisensa tehtävät.

Lue myös: Pettymyksen sietäminen – tunnetaitojen harjoittelua

Kerro kaverille:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Follow Heidi Livingston:

Heidi Livingston on perheiden kanssa työskentelyyn erikoistunut psykologi.

Kommentoi

css.php