Kuusi periaatetta haastavan temperamentin kanssa selviämiseen

with Ei kommentteja

Aiemmin kirjoitimme siitä, miten niin kutsuttu haastava temperamentti näyttäytyy lapsen toiminnassa. Nyt jatkamme aiheesta ja pohdimme, minkälaista vanhemmuutta haastavan temperamentin omaava lapsi tarvitsee. Temperamentti on yksi suurimmista selittävistä tekijöistä siinä, miksi samankin perheen lapset ovat keskenään erilaisia ja miksi jokaisen kanssa täytyy vähän erikseen miettiä omaa tapaa kasvattaa. Katso millaista vanhemmuutta lapsesi tarvitsee.

haastavan temperamentin
Jokaisen yksilöllinen temperamenttityyli on nähtävissä heti syntymästä lähtien

Kuusi periaatetta haastavan temperamentin kanssa selviämiseen

Toki haastavan temperamentin omaavat lapsetkin ovat kaikki erilaisia keskenään, mutta tietyt periaatteet hyödyntävät heistä jokaista. Tutustu näihin kuuteen periaatteeseen, joita haastavan temperamenttityylin omaavan lapsen vanhempi tarvitsee!

1. Kärsivällisyys

Vanhempi tulee tarvitsemaan paljon kärsivällisyyttä haastavan temperamentin kanssa. Sen huomaa usein jo melko pian lapsen syntymän jälkeen. Lapsen tarpeita on vaikea ennakoida ja vanhemmasta usein tuntuu siltä, ettei hän vain hallitse vanhemmuutta (etenkin, jos lapsi on esikoinen) tai ettei lapsi tykkää hänestä. Oikeastihan kyse ei ole lainkaan tästä. Lapsen temperamentti vaikuttaa siihen, että kaikki tarpeet tulevat myös lapselle itselleen yllätyksenä. Niissä ei ole rytmiä, joten lapsen on itsekin hidasta opetella ymmärtämään itseään. Keholliset kokemukset ja tunteet ovat voimakkaita ja häiritseviä. Lapsen näkökulmasta ikävä olo saattaa tulla kuin salama kirkkaalta taivaalta ja vauva voi myös kokea, ettei häntä pysty rauhoittamaan.

Vanhemman kärsivällisyys on ihan olennaisinta haastavan temperamentin omaavan lapsen kasvattamisessa. Opit kyllä ymmärtämään lastasi, mutta se vie enemmän aikaa. Lapsesi oppii kyllä rauhoittumaan ja rauhoittamaan itsensä, mutta se vie enemmän aikaa. Lapsesi oppii kyllä tapoja sopeutua uusiin asiohin ja säädellä tunteitaan, mutta se vie enemmän aikaa!

Yritä mahdollisimman varhain hyväksyä tilanne sellaisenaan kuin se on. Haastava temperamentti ei missään nimessä ole diagnoosi, sairaus tai huono tulevaisuuden ennuste. Se on lapsesi ominaisuus siinä missä ruskeat hiukset ja siniset silmät. Voit yrittää peittää näitä ominaisuuksia värjäämällä hiukset tai laittamalla värilliset piilarit, mutta se ei poista sitä tosiasiaa että siellä alla ne edelleen ovat, niin kuin ne on syntymässä saatu. Temperamenttia voi ajatella kulmien hiomisena. Muoto pysyy samana, mutta teräviä kulmia voi ajan kanssa hioa niin, että lapsi pystyy helpommin sopeutua elämään muiden kanssa.

Ole siis kärsivällinen aina kun pystyt! Myönteinen ja hyväksyvä asenne lastasi kohtaan auttaa perhettänne kaikista eniten.
haastavan temperamentin
Haastava temperamenttityyli haastaa erityisesti vanhemman kärsivällisyyttä

2. Rajat

Haastavan temperamentin omaava lapsi tarvitsee erityisen paljon rajoja. Joustavien ja mukautuvien lasten vanhemmat eivät välttämättä joudu paljoakaan rajoittamaan lapsiaan. Lapset ikään kuin solahtavat perheen sääntöihin ilman, että sen eteen tarvitsee tehdä erityisesti töitä. Haastavan temperamentin omaavien lasten vanhemmat taas kokevat usein hakkaavansa päätään seinään sääntöjen kanssa. Lapsi haastaa niitä uudelleen ja uudelleen ja vielä uudelleen… Tämä tarkoittaa kuitenkin vain sitä, että tällaiset lapset tarvitsevat mahdollisimman selkeät rajat, joista vanhempi pitää kiinni uudelleen ja uudelleen ja vielä uudelleen! Ja muista, he oppivat ne kyllä, se vaatii vain hieman enemmän aikaa.

Valtataisteluiden välttämiseksi on hyvä määrittää lasta koskevat tärkeimmät rajat ja säännöt niin, että lapsi pystyy myös itse pitämään niitä mielessä. Listan ulkopuoliset asiat voi jättää harkinnan varaan, onko tämä tärkeä asia, vienkö tämän loppuun asti? Haastava temperamentti ajaa vanhempia usein mikromanagerointiin. Lapsen toiminnassa on niin paljon huomauteltavaa, että sitä tulee tehtyä vähän liikaakin. Lue lisää mikromanageroinnista.

haastavan temperamentin
Selkeät rajat auttavat lasta sopeutumaan niihin

3. Rutiinit

On tyypillistä, että haastavaan temperamenttiin liittyy rytmittömyyttä. Lapsen nukkuminen, ruokailu ja vessassa käyminen ei toista samaa kaavaa vaan vanhempi saattaa yllättyä siitä, ettei mikään päivä tunnu olevan keskenään samanlainen. Toistuvat rutiinit auttavat lasta kuitenkin vähitellen löytämään arkeen tarvittavan rytmin. Vaikka rutiinit ovat tylsiä sekä lapsen että aikuisen näkökulmasta, ne pitkällä juoksulla rauhoittavat ja selkeyttävät arkea huomattavasti. Mitä paremmin lapsi pystyy ennakoimaan omaa arkeaan, sitä helpompi hänen on siihen sopeutua.

Muista, että haastavan temperamentin omaava lapsi sopeutuu kyllä arjen rytmiin, mutta siinä kestää hieman enemmän aikaa! Katso täältä vinkkejä, miten voit tehdä arjesta suunnitelmallisempaa ja rutiinit näkyväksi lapselle perhekalenterin avulla.

haastavan temperamentin
Rytmittömyys on tyypillistä haastavassa temperamenttityylissä, jolloin lapsen tarpeita on vaikeaa ennakoida

4. Tunnesäätelyn harjoittelua

Haastavaan temperamenttityyliin kuuluu usein voimakkaat tunteet, jotka heräävät herkästi ja ovat vaikeasti rauhoitettavissa. Voimme taas todeta, että lapsi oppii kyllä tunnesäätelyä, mutta se vie hieman enemmän aikaa. Lasta usein hyödyttää hyvin paljon se, että hänen kanssaan harjoitellaan tunnesäätelykeinoja. Kun lapsi oppii ymmärtämään omia tunteitaan ja osaa rauhoittaa itsensä (myös ilman aikuista), tunteiden voimakkuuskin laskee niin, että tunneilmaisu on tasaisempaa. Katso täältä tarkemmin minkälaisten askeleitten kautta lapsi oppii tunnesäätelyä.

5. Ymmärrystä temperamentista

Haastavan temperamenttityylin vanhemmuus ei ole helppoa. Oman mausteensa soppaan tuo se, minkälainen temperamenttityyli vanhemmalle itsellään on. Tässä yhteydessä tieto ei lisää tuskaa vaan tuo helpotusta. Mitä paremmin ymmärrät lastasi, ymmärrät itseäsi ja ymmärrät sitä, miten temperamenttityylinne sopii yhteen, sitä helpompaa sinun on asennoitua tilanteeseen ja toimia vanhempana rauhallisesti ja rakentavasti. On siis järkevää tutustua temperamentin käsitteeseen laajemmin.

haastavan temperamentin
Temperamentin ymmärtäminen tuo vanhemmalle lohtua ja armollisuutta

6. Vanhemman omat tunteet

Haastava temperamenttityyli herättää voimakkaita tunteita. Ei vain tämän temperamenttityylin kantajassa vaan myös hänen ympäristössään. Tällaiset lapset vievät paljon tilaa missä ikinä he liikkuvatkin. Lapsi voi herättää vanhemmassa hyvin alkukantaisiakin tunteita. On myös tavallista, että perheen muut lapset joutuvat tekemään tilaa sisarukselleen ja vanhemmat ovat huolissaan näiden lasten voinnista.

Mieti, millä tavalla voit purkaa omia tunteitasi perheeseesi liittyen. On puhdistavaa voida joskus kirota, huutaa ja manata. Tätä ei kuitenkaan kannata tehdä lasten edessä monesta eri syystä. Missä sinä voisit tuulettaa tunteitasi niin, että kokemus olisi sinulle puhdistava eikä syyllisyyttä tuottava? Kenelle voisit puhua vapaasti ilman omituisia katseita? Mitä voisit tehdä itseäsi varten, että jaksaisit taas vastaanottaa lapsesi haastavuutta? Tunteiden ja pään tuulettaminen on tervettä ja voit tehdä sen ihan millä tavalla haluat, kun se ei vahingoita itseäsi tai muita.

Vanhemmuus on usein aika kiittämätöntä puuhaa. Kiitä itseäsi siitä, että teet parhaasi lapsesi kasvattamiseksi. Olet aivan avainasemassa auttaaksesi lasta löytämään oman tavansa elää ja olla onnellinen ihminen. Se on iso juttu se.
haastavan temperamentin
Lapsellasi on jo se tärkein mitä hän tarvitsee – sinut!
Kerro kaverille:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Follow Julia Pöyhönen:

Julia Pöyhönen on perheiden kanssa työskentelyyn erikoistunut psykologi.

Latest posts from

Kommentoi

css.php