Fanni-tunnetaitosarja


 

Fanni ja suuri tunnemöykky

Tunteiden tunnistamisen ja nimeämisen harjoitteleminen

Fanni-norsu lähtee äitinsä kanssa kyläjuhliin innostuneena ja uteliaana. Kaikki ei kuitenkaan mene suunnitelmien mukaan. Epäonnisen pallopelin jälkeen Fannin valtaa yhtäkkiä suuri tunnemöykky, jolle hän ei keksi nimeä. Fannia hävettää, ja hän tuntee olevansa erilainen kuin muut. Äiti antaa Fannille tehtävän, jonka avulla Fanni huomaa, että tunteita on kaikkialla. Onnistuuko Fanni sulattamaan tunnemöykyn?

Kirjan tarina osoittaa lapselle tunnekokemusten moninaisuuden ja lisää ymmärrystä tunteiden syntymisestä. Tarinan ja siihen liittyvien tehtävien avulla on helppo harjoitella tunteiden tunnistamista ja nimeämistä, mikä luo pohjan muiden tunnetaitojen oppimiselle.


 

Fanni ja ihmeellinen tunnelämpömittari

Tunnesäätelyn harjoitteleminen

Kesken eväsretken Fanni-norsu ja ystävät huomaavat puistossa nuupahtaneen kukkatarhan. Heille selviää, että nämä erikoiset kukat voi pelastaa vain puiston tunnelämpötilaa säätelemällä. Onnistuvatko ystävykset laskemaan kukkatarhan tunnelämpömittarin lukeman vihreälle alueelle?

Lapsi voi kokea päivän aikana kirjavan joukon tunteita pettymyksestä iloon ja hämmästyksestä inhoon. Taito säädellä omien tunteiden voimakkuutta auttaa lasta luomaan vahvaa itsetuntoa ja myönteisiä ihmissuhteita. Kirjan tarina ja siihen liittyvät tehtävät opettavat lapselle tunteen voimakkuuden tunnistamista, mikä luo pohjan tunnesäätelyn oppimiselle.


 

Fanni ja rento laiskiainen

Stressin säätelyn ja rentoutumisen harjoitteleminen

Fanni-norsu ja ystävät tekevät viimeisiä valmisteluja kauan odotettuja tanssiaisia varten. Työntäyteiset päivät alkavat kuitenkin painaa, ja vanhemmat huomaavat ystävysten olevan tauon tarpeessa. Fanni keksii pyytää apua puussa makaavalta laiskiaiselta, joka näyttää osaavan rentoutumisen taidon. Millaisia neuvoja laiskiaisella on antaa riiteleville ja väsyneille ystävyksille?

Lapsi stressaantuu ja kuormittuu aivan kuten aikuinenkin, mutta lapsen stressin tunnistaminen ja arvioiminen voi olla vaikeaa. Kirjan tarinan ja siihen liittyvien tehtävien avulla on helppo harjoitella stressin säätelyä ja rentoutumista yhdessä lapsen kanssa. Stressin sääteleminen mahdollistaa myös tunteiden säätelemisen.


 

Fannin tunnetaitokortit

Ilmestyy 24.1.2020

Tunnetaitokortit auttavat lasta toimimaan kaikenlaisten tunteiden kanssa — oli kyse sitten hykertelevästä ilosta tai karvaasta pettymyksestä.

Kortteihin on koottu lasten elämään sopivia tunteita sekä tunnepitoisia tilanteita. Tunnekorttien kuvat ja tehtävät tutustuttavat lapset tunteisiin ja niiden tarkoitukseen. Lisäksi ne auttavat pohtimaan omia tunnekokemuksia ja opettavat konkreettisia tunnesäätelykeinoja. Pulmakorttien samaistuttavat tilanteet puolestaan auttavat lasta harjoittelemaan toisen asemaan asettumista ja ongelmanratkaisua.

Tunteikkaan kuvituksen lisäksi korttipakassa on lukuisia tunnetaitoja syventäviä tehtäviä sekä ideoita lapsen kanssa kahdestaan tai lapsiryhmässä toteutettavaksi. Monipuolisista korteista riittää puuhaa pitkäksi aikaa!


 

Kurkistus kirjaan Fanni ja ihmeellinen tunnelämpömittari. Kuvitus Linnea Bellamine.

Opi tunnetaitoja Fanni-norsun kanssa!

FamilyBoostin psykologien luoma ja Kumma-kustannuksen julkaisema Fanni-tunnetaitosarja tekee tunteet tutuiksi ja auttaa lasta oppimaan monipuolisia tunnetaitoja helpolla ja hauskalla tavalla.

Jokainen lapsi kokee päivittäin moninaisen joukon erilaisia tunteita. Tunnetaitojen harjoitteleminen on tärkeää, jotta lapsi oppii toimimaan kaikenlaisten itsessä heräävien tunteiden kanssa. Tunnetaitojen harjoittelemiseen kannattaa panostaa, sillä hyvät tunnetaidot edistävät psyykkistä ja fyysistä terveyttä, auttavat menestymään opinnoissa ja työelämässä ja mahdollistavat palkitsevien ja läheisten ihmissuhteiden luomisen.

Sarjan ensimmäiset kirjat tutustuttavat lapset tunnetaitojen perusteisiin. Tunteiden tunnistaminen, nimeäminen ja säätelyn ymmärtäminen ovat  tärkeitä ensi-askelia monimutkaisten tunnetaitoprosessien hallitsemisessa. Stressin ymmärtäminen ja sen säätelyn oppiminen taas mahdollistaa sen, että lapsi voi hyvin ja pystyy käyttämään oppimiaan tunnetaitoja.

Kirjat sopivat parhaiten 4–7-vuotiaille lapsille.

Jokaiseen kirjaan sisältyy:

1) Mukaansatempaava tarina lapsen kanssa luettavaksi

Jokaisen kirjan lämminhenkisessä ja samaistuttavassa tarinassa seikkailevat eläinystävykset Fanni, Ralf, Lenni ja Lilli.

Fanni

Hei, minä olen Fanni. Asun äitini kanssa metsän laidalla. Minut tunnistaa pisaranmuotoisista korvakuvioistani ja oranssista väristäni. Äiti sanoo, että pisarat korvissani ovat kuin onnenkyyneleitä, joita äidillä oli silmissään kun sai minut. Minunkin silmissäni on milloin ilon, milloin kiukun tai surun kyyneleet. Olen nimittäin aika tunteellinen pieni norsu. Tunteet heräävät minulla herkästi ja ne tuntuvat voimakkailta. Onnellisimmillani olen, kun leikin ystävieni kanssa. Nyt esittelen heidät teille!

Ralf

Tässä on Ralf, meneväinen liikeri. Ralfin tunnistaa siitä, että hänellä on sekä raitoja että täpliä turkissaan. Ralfin isä on nimittäin leijona ja äiti on tiikeri! Tykkään Ralfissa siitä, että hän on niin räväkkä ja kekseliäs tapaus. Hänen seurassaan ei ole tylsää! Ralf tykkää veistellä puusta kaikenlaista ja on erityisen taitava tekemään pillejä. Ralfin perhe asuu suuren kallion sisällä luolassa.

Lilli ja Lenni

Nämä mustajoutsenet ovat Lilli ja Lenni. Lillillä ja Lennillä on sama syntymäpäivä, sillä he ovat kaksosia! He asuvat isiensä kanssa lammen rannalla.

Pidän Lillissä siitä, että hän harvoin jää sanattomaksi. Lillillä on hauskoja juttuja ja hän puolustaa ja tukee ystäviään viimeiseen asti. Hän piirtää mielellään. Lillin tunnistaa tuosta vekkulista sulkatupsusta päälaella.

Lennissä pidän siitä, että hän on pohdiskeleva ja järkevä. Lenni keksii yleensä kaikista parhaimmat ideat. Lenni pitää simpukoiden keräilystä ja kaarnalaivojen uittamisesta.

Olemme kaikki neljä erilaisia, mutta sovimme hyvin yhteen. Tule meidän kanssa seikkailemaan!

2) Kattava tieto-osuus aikuiselle

Aikuisella on tärkeä rooli lapsen tunnetaitojen oppimisessa. Päivittäiset vuorovaikutustilanteet kotona, koulussa, päiväkodissa ja harrastuksissa luovat lukuisia mahdollisuuksia opettaa lapselle tunnetaitoja ja mallintaa rakentavaa tapaa toimia tunteiden kanssa. Fanni-kirjojen kattava ja käytännönläheinen tieto-osuus auttaa aikuista ymmärtämään, miten tunnetaidot kehittyvät ja miten niitä voi arjessa lapselle opettaa. Lisäksi aikuinen saa vinkkejä, miten itse toimia hankalien tunteiden kanssa.

3) Monipuolisesti tehtäviä kodin arkeen ja kouluun tai päiväkotiin

Jokaiseen kirjaan on koottu monipuolinen joukko tehtäviä aikuiselle itselleen ja lapsen kanssa tehtäväksi. Vanhemmalle ja kasvattajalle suunnatut tehtävät haastavat syventämään pohdintaa kirjan teemoista ja auttavat tekemään muutoksia arjessa. Lisäksi aikuinen saa vinkkejä omien tunnetaitojen kehittämiseen - tunnetaidot kun eivät koskaan ole valmiita ja lapset ovat erityisen taitavia haastamaan tunnetaitojamme!

Lapsille suunnatut tehtävät sopivat tehtäväksi kahdenkesken lapsen kanssa tai lapsiryhmässä. Harjoitusten avulla tarinan tunnetaidot saa nopeasti osaksi arkea lapsen kanssa.

Kirjojen tekijät

 

Fanni-tunnetaitosarjan taustalla ovat FamilyBoostin psykologit Julia Pöyhönen ja Heidi Livingston. Julia ja Heidi ovat erikoistuneet lasten kehityksen ja vanhemmuuden tukemiseen ja heillä on kokemusta tunnetaito-ohjelmien kehittämisestä perheille, päiväkodeille ja perheneuvoloille. Fanni-sarjassa heidän kiitosta kerännyt käytännönläheinen ja myönteinen tapa opettaa lapsille arkipäivän tunnetaitoja pääsee kansien väliin! Lue lisää kirjoittajista.

Kirjan ilmeikkään ja kiehtovan kuvituksen on tehnyt ihailtavan lahjakas Linnea Bellamine, joka on kuvittanut muun muassa myös upean Tunteiden kirjasto -värityskirjan.

Fanni-kirjasarja ja kirjojen kirjoittajat mediassa