Fanni-tunnetaitosarja

Kotimaisen Fanni-tunnetaitosarjan psykologien suunnittelemat tuotteet on tarkoitettu lapsiperheille ja ammattilaisille lasten kanssa käytettäväksi. Fannin kanssa tunnetaitojen harjoitteleminen on helppoa ja hauskaa!


 

Fanni ja suuri tunnemöykky

Tunteiden tunnistamisen ja nimeämisen harjoitteleminen             Bestseller!

Fanni-norsu lähtee äitinsä kanssa kyläjuhliin innostuneena ja uteliaana. Kaikki ei kuitenkaan mene suunnitelmien mukaan. Epäonnisen pallopelin jälkeen Fannin valtaa yhtäkkiä suuri tunnemöykky, jolle hän ei keksi nimeä. Fannia hävettää, ja hän tuntee olevansa erilainen kuin muut. Äiti antaa Fannille tehtävän, jonka avulla Fanni huomaa, että tunteita on kaikkialla. Onnistuuko Fanni sulattamaan tunnemöykyn?

Kirjan tarina osoittaa lapselle tunnekokemusten moninaisuuden ja lisää ymmärrystä tunteiden syntymisestä. Tarinan ja siihen liittyvien tehtävien avulla on helppo harjoitella tunteiden tunnistamista ja nimeämistä, mikä luo pohjan muiden tunnetaitojen oppimiselle.


 

Fanni ja ihmeellinen tunnelämpömittari

Tunnesäätelyn harjoitteleminen         Bestseller!

Kesken eväsretken Fanni-norsu ja ystävät huomaavat puistossa nuupahtaneen kukkatarhan. Heille selviää, että nämä erikoiset kukat voi pelastaa vain puiston tunnelämpötilaa säätelemällä. Onnistuvatko ystävykset laskemaan kukkatarhan tunnelämpömittarin lukeman vihreälle alueelle?

Lapsi voi kokea päivän aikana kirjavan joukon tunteita pettymyksestä iloon ja hämmästyksestä inhoon. Taito säädellä omien tunteiden voimakkuutta auttaa lasta luomaan vahvaa itsetuntoa ja myönteisiä ihmissuhteita. Kirjan tarina ja siihen liittyvät tehtävät opettavat lapselle tunteen voimakkuuden tunnistamista, mikä luo pohjan tunnesäätelyn oppimiselle.


 

Fanni ja rento laiskiainen

Stressin säätelyn ja rentoutumisen harjoitteleminen

Fanni-norsu ja ystävät tekevät viimeisiä valmisteluja kauan odotettuja tanssiaisia varten. Työntäyteiset päivät alkavat kuitenkin painaa, ja vanhemmat huomaavat ystävysten olevan tauon tarpeessa. Fanni keksii pyytää apua puussa makaavalta laiskiaiselta, joka näyttää osaavan rentoutumisen taidon. Millaisia neuvoja laiskiaisella on antaa riiteleville ja väsyneille ystävyksille?

Lapsi stressaantuu ja kuormittuu aivan kuten aikuinenkin, mutta lapsen stressin tunnistaminen ja arvioiminen voi olla vaikeaa. Kirjan tarinan ja siihen liittyvien tehtävien avulla on helppo harjoitella stressin säätelyä ja rentoutumista yhdessä lapsen kanssa. Stressin sääteleminen mahdollistaa myös tunteiden säätelemisen.


 

Fannin tunnetaitokortit

Tunnetaitokortit auttavat lasta toimimaan kaikenlaisten tunteiden kanssa — oli kyse sitten hykertelevästä ilosta tai karvaasta pettymyksestä.

Kortteihin on koottu lasten elämään sopivia tunteita sekä tunnepitoisia tilanteita. Tunnekorttien kuvat ja tehtävät tutustuttavat lapset tunteisiin ja niiden tarkoitukseen. Lisäksi ne auttavat pohtimaan omia tunnekokemuksia ja opettavat konkreettisia tunnesäätelykeinoja. Pulmakorttien samaistuttavat tilanteet puolestaan auttavat lasta harjoittelemaan toisen asemaan asettumista ja ongelmanratkaisua.

Tunteikkaan kuvituksen lisäksi korttipakassa on lukuisia tunnetaitoja syventäviä tehtäviä sekä ideoita lapsen kanssa kahdestaan tai lapsiryhmässä toteutettavaksi. Monipuolisista korteista riittää puuhaa pitkäksi aikaa!


 

Fanni ja liian jännittävä yö

Pelkojen voittamisen harjoitteleminen

Fanni ja ystävykset ovat vihdoin saaneet vanhemmiltaan luvan yöpyä majassa, jonka he ovat rakentaneet metsään. He ovat täynnä intoa ja odotusta — kunnes on aika mennä nukkumaan. Metsästä kuuluvat äänet tuntuvat voimistuvan hetki hetkeltä, ja ystävysten majaretki loppuu lyhyeen. Seuraavan päivän harmituksen keskellä aloitetaan pohdinta, kuinka pelot voisi voittaa. Onnistuvatko ystävykset löytämään rohkeuden ja yöpymään majassa?

Kun pelko kasvaa liian voimakkaaksi, on omia ajatuksia ja toimintaa vaikea säädellä. Kirjan tarina ja siihen liittyvät tehtävät auttavat lasta ymmärtämään, miten omat ajatukset vaikuttavat tunnesäätelyyn. Lisäksi kirjassa esitellään konkreettisia keinoja, joita lapsi voi käyttää pelkojen voittamisen harjoittelussa.


 

Fanni ja levoton liikeri

Rauhoittumisen taitojen harjoitteleminen

Ralf-liikeri odottaa malttamattomana tulevaa leijonalauman kokoontumista. Tänä iltana hän pääsee sinne isänsä kanssa ensimmäistä kertaa! Päivän mittaan jännitys ja levottomuus kuitenkin yltyy aivan hallitsemattomaksi, eikä ystävien kanssa leikkimisestä tule mitään. Lammen rannalla ystävykset tapaavat innokkaan kengurunpoikasen, jolla on Ralfille ehdotus. Onnistuuko Ralf rauhoittumaan kengurun esittelemän keinon avulla?

Pienen lapsen levottomuuden taustalla voi olla monia yllättäviäkin asioita. Voimakkaat tunteet näkyvät ja kuuluvat. Kirjan tarina ja siihen liittyvät tehtävät antavat rauhoittumiskeinoja lapsen levottomuuden ja vilkkauden säätelyyn. Lisäksi kirja auttaa rauhoittamaan mielen, kun tunteet uhkaavat käydä liian voimakkaiksi.


 

Kurkistus kirjaan Fanni ja ihmeellinen tunnelämpömittari. Kuvitus Linnea Bellamine.

Opi tunnetaitoja Fanni-norsun kanssa!

FamilyBoostin psykologien luoma ja Kumma-kustannuksen julkaisema Fanni-tunnetaitosarja tekee tunteet tutuiksi ja auttaa lasta oppimaan monipuolisia tunnetaitoja helpolla ja hauskalla tavalla.

Jokainen lapsi kokee päivittäin moninaisen joukon erilaisia tunteita. Tunnetaitojen harjoitteleminen on tärkeää, jotta lapsi oppii toimimaan kaikenlaisten itsessä heräävien tunteiden kanssa. Tunnetaitojen harjoittelemiseen kannattaa panostaa, sillä hyvät tunnetaidot edistävät psyykkistä ja fyysistä terveyttä, auttavat menestymään opinnoissa ja työelämässä ja mahdollistavat palkitsevien ja läheisten ihmissuhteiden luomisen.

Sarjan ensimmäiset kirjat tutustuttavat lapset tunnetaitojen perusteisiin. Tunteiden tunnistaminen, nimeäminen ja säätelyn ymmärtäminen ovat  tärkeitä ensi-askelia monimutkaisten tunnetaitoprosessien hallitsemisessa. Stressin ymmärtäminen ja sen säätelyn oppiminen taas mahdollistaa sen, että lapsi voi hyvin ja pystyy käyttämään oppimiaan tunnetaitoja.

Kirjat sopivat parhaiten 4–7-vuotiaille lapsille.

Jokaiseen kirjaan sisältyy:

1) Mukaansatempaava tarina lapsen kanssa luettavaksi

Jokaisen kirjan lämminhenkisessä ja samaistuttavassa tarinassa seikkailevat eläinystävykset Fanni, Ralf, Lenni ja Lilli.

Fanni

Hei, minä olen Fanni. Asun äitini kanssa metsän laidalla. Minut tunnistaa pisaranmuotoisista korvakuvioistani ja oranssista väristäni. Äiti sanoo, että pisarat korvissani ovat kuin onnenkyyneleitä, joita äidillä oli silmissään kun sai minut. Minunkin silmissäni on milloin ilon, milloin kiukun tai surun kyyneleet. Olen nimittäin aika tunteellinen pieni norsu. Tunteet heräävät minulla herkästi ja ne tuntuvat voimakkailta. Onnellisimmillani olen, kun leikin ystävieni kanssa. Nyt esittelen heidät teille!

Ralf

Tässä on Ralf, meneväinen liikeri. Ralfin tunnistaa siitä, että hänellä on sekä raitoja että täpliä turkissaan. Ralfin isä on nimittäin leijona ja äiti on tiikeri! Tykkään Ralfissa siitä, että hän on niin räväkkä ja kekseliäs tapaus. Hänen seurassaan ei ole tylsää! Ralf tykkää veistellä puusta kaikenlaista ja on erityisen taitava tekemään pillejä. Ralfin perhe asuu suuren kallion sisällä luolassa.

Lilli ja Lenni

Nämä mustajoutsenet ovat Lilli ja Lenni. Lillillä ja Lennillä on sama syntymäpäivä, sillä he ovat kaksosia! He asuvat isiensä kanssa lammen rannalla.

Pidän Lillissä siitä, että hän harvoin jää sanattomaksi. Lillillä on hauskoja juttuja ja hän puolustaa ja tukee ystäviään viimeiseen asti. Hän piirtää mielellään. Lillin tunnistaa tuosta vekkulista sulkatupsusta päälaella.

Lennissä pidän siitä, että hän on pohdiskeleva ja järkevä. Lenni keksii yleensä kaikista parhaimmat ideat. Lenni pitää simpukoiden keräilystä ja kaarnalaivojen uittamisesta.

Olemme kaikki neljä erilaisia, mutta sovimme hyvin yhteen. Tule meidän kanssa seikkailemaan!

2) Kattava tieto-osuus aikuiselle

Aikuisella on tärkeä rooli lapsen tunnetaitojen oppimisessa. Päivittäiset vuorovaikutustilanteet kotona, koulussa, päiväkodissa ja harrastuksissa luovat lukuisia mahdollisuuksia opettaa lapselle tunnetaitoja ja mallintaa rakentavaa tapaa toimia tunteiden kanssa. Fanni-kirjojen kattava ja käytännönläheinen tieto-osuus auttaa aikuista ymmärtämään, miten tunnetaidot kehittyvät ja miten niitä voi arjessa lapselle opettaa. Lisäksi aikuinen saa vinkkejä, miten itse toimia hankalien tunteiden kanssa.

3) Monipuolisesti tehtäviä kodin arkeen ja kouluun tai päiväkotiin

Jokaiseen kirjaan on koottu monipuolinen joukko tehtäviä aikuiselle itselleen ja lapsen kanssa tehtäväksi. Vanhemmalle ja kasvattajalle suunnatut tehtävät haastavat syventämään pohdintaa kirjan teemoista ja auttavat tekemään muutoksia arjessa. Lisäksi aikuinen saa vinkkejä omien tunnetaitojen kehittämiseen - tunnetaidot kun eivät koskaan ole valmiita ja lapset ovat erityisen taitavia haastamaan tunnetaitojamme!

Lapsille suunnatut tehtävät sopivat tehtäväksi kahdenkesken lapsen kanssa tai lapsiryhmässä. Harjoitusten avulla tarinan tunnetaidot saa nopeasti osaksi arkea lapsen kanssa.

Kirjojen tekijät

 

Fanni-tunnetaitosarjan taustalla ovat FamilyBoostin psykologit Julia Pöyhönen ja Heidi Livingston. Julia ja Heidi ovat erikoistuneet lasten kehityksen ja vanhemmuuden tukemiseen ja heillä on kokemusta tunnetaito-ohjelmien kehittämisestä perheille, päiväkodeille ja perheneuvoloille. Fanni-sarjassa heidän kiitosta kerännyt käytännönläheinen ja myönteinen tapa opettaa lapsille arkipäivän tunnetaitoja pääsee kansien väliin! Lue lisää kirjoittajista.

Kirjan ilmeikkään ja kiehtovan kuvituksen on tehnyt ihailtavan lahjakas Linnea Bellamine, joka on kuvittanut muun muassa myös upean Tunteiden kirjasto -värityskirjan.

Fanni-kirjasarja ja kirjojen kirjoittajat mediassa

Kirja-arvosteluita


Fanni-kirjoista sanottua

Olen aivan rakastunut näihin. Aikaisemminkin olen tuonut esille, miten tykkään käsitellä vaikeita aiheita lasten kanssa kirjojen avulla, ja miten älyttömän tärkeänä lahjana vanhemmalta lapselle pidän sitä, että tunnetaitoja opetetaan lapselle jo pienestä pitäen. Tomaskin huutelee iltaisin, miten haluaa lukea ”orsua” iltasaduksi. Islan kanssa teimme viimeksi Suuri tunnemöykky -kirjan tehtävää, missä arvailin hänen ilmeistään mikä tunne on kyseessä. Pohdimme myös, oliko hänellä päivällä olleen hankalan hetken aikana tunnemöykky. Tunteet ovat tärkeitä.
Maria Kangaskortet, tubettaja ja some-vaikuttaja

Todella mahtava kirjasarja, jonka jokaisen perheen tulisi lukea!
Veera Kokkonen, Kasvun karuselli

Kun kuulin Fanni-kirjasarjasta, innostuin, sillä koskaan ei puhuta liikaa tunnetaidoista lasten kanssa! Kun sain käsiini Fanni-kirjat, niin tiesin, että lapset tulevat tykkäämään näistä kirjoista. Ja niinhän siinä kävi, että kun yksi oltiin luettu, luettiin nopeasti muutkin kaksi. Kirjat käsittelevät inhimillisesti, lempeästi, hyväksyvästi ja lastentasoisesti voimakkaitakin tunnekokemuksia. Kirjan eläinhahmot ovat samaistuttavia letkautuksineen. Me saatiin hyvät keskustelut näistä kirjoista lasten kanssa. Näitä voin suositella jokaiseen lapsiperheeseen.
Emmi Jansson Ready steady flow -blogi

Sadut ja harjoitukset ovat olleet oivallisia tunteiden ja stressin havainnoinnin opettelussa lasten kanssa. Esikoinen haluaa rakentaa oman tunnemittarin, jonka avulla voidaan yhdessä konkretisoida, kuinka mittari laskee takaisin vihreälle. Kiitos @kummakustannus ja kirjoittajat - oivallisia opuksia" "Ihanasti rahoitti se laiskiaisen harjoitus ja lapset olivat unessa ennen sadun loppua.
Asioiden välillä -instablogi 

Fanni-kirjasarja yllätti positiivisesti. Kirjoissa on upea kuvitus sekä monipuolisia harjoituksia tunnetaitojen kehittämiseen. Iso plussa kirjojen tavasta kuvata erilaisia perheitä
Iloa eskarissa

Kuvitus, tarinat ja ylipäänsä hahmot koukuttivat mut heti ensisilmäyksellä. Pakko myöntää, että Lillin ja Lennin perhemuoto oli myös iso plussa. Voi kuinka olenkaan kaivannut kirjaa, jossa sateenkaariperhe vain on muiden joukossa, ilman mitään numeroa. Luimme kirjan, jonka tarina oli yksinkertaisen ihana. Tarina piti isommatkin lapset otteessaan. Siinä me istuttiin sohvalla ja katsottiin kun kettuperhe riitelee. Ihan niin kuin mekin. Pian he selvittävät tilanteen, ihan niin kuin mekin. Se on ihan normaalia, mutta voitaisi hoitaa toisinkin. Mutta miten, mm. siitä juteltiin aika pitkäänkin.
Himahiipparit


On kyllä sellaiset kirjat että oksat pois. Oppii sekä vanhemmat että lapset.

Ihanat kirjat, en voi kuin ilolla suositella niin äideille ja isille kuin lasten kanssa työskentelevillekin.

Meiltä löytyy rento laiskiainen, joka muuten on täydellinen kirja rentoutumiseen sekä myös lapselle jolla on puheentuotossa ongelmia, lapseni tykkää laiskiaisen tavasta puhua joka on hidas, sovellamme tätä kotona monessa kohtaa, jos puhe menee solmuun, puhumme kuin laiskiainen, hiiitaaastiii.

Itseäni alkoi heti kiinnostamaan nämä kirjat, kun näistä luin. Epäilin, että näinköhän lapsia kiinnostaa. Päätin kuitenkin testata ja tilasin kolmen kirjan setin. Ensimmäinen luettu iltasaduksi ja kun riittävästi varasi aikaa, ehti käydä hieman keskustelua ja tehtäväkin. Tänään jatkettiin tehtävien parissa ja lapset pyysivät jo iltasaduksi lisää Fannia. Mahtava kirjoja, ihanat sadut sekä hyödyllistä tietoa ja mielekkäitä tehtäviä.

Käyttänyt nyt näitä 1-2 luokkalaisten kanssa ip kerhossa. Hyvä materiaali. Asiat jää lapsille mieleen.

Oikeen tärkeistä aiheista vihdoin ihania lastenkirjoja.

 


Seuraa Fannia Facebookissa!

Facebook Pagelike Widget