Fanni ja suuri tunnemöykky

with Ei kommentteja

Fanni ja suuri tunnemöykky on hyvä kirja aloittaa Fanni-tunnetaitosarjan läpikäyminen. Kaikki Fanni-kirjat on suunniteltu niin, että jo pelkästään tarinan lukemalla lapsi nappaa jonkin konkreettisen tunnetaidon, jonka voi ottaa käyttöön arjessa. Tässä kirjassa lapsi oppii tunnemöykyn käsitteen. Tunteiden nimeäminen ja tunnistaminen ovat harjoittelun kohteena.

Kirja on Kumma-kustannuksen kustantama, psykologien Julia Pöyhönen ja Heidi Livingstonin kirjoittama ja Linnea Bellaminen kuvittama.

Tunnemöykky viittaa siihen, että tunnekokemukset ovat usein jäsentämättömiä, jopa kivuliaita möykkyjä sisällämme. Samanaikaisesti tunnemme usein jopa kolmea tunnetta samaan aikaan. Emme ole vain vihaisia, vaan olemme vihaisia, turhautuneita ja surullisia!

Kun tunteiden nimeäminen tuo tunteille sanoja ja niitä pystyy eritellä toisistaan, se rauhoittaa ja antaa välineitä käsitellä tunteita eteenpäin; miksi minä tunnen juuri nyt näitä tunteita? Miten minä voin rauhoittaa itseni? Mitä tarvitsen juuri nyt?

Tunteiden nimeäminen auttaa tunteiden käsittelyssä

Tunteiden nimeämisen oppiminen on äärimmäisen tärkeää, jotta lapsi ymmärtää itseään ja itselleen tärkeitä asioita, mutta osaa myös kommunikoida omaa tunne-maailmaansa muille ja näin ollen ratkoa tilanteita mukavasti eteenpäin.

Sen sijaan, että lapsi kaaottisessa tunnemyrskyssä vain ajautuisi heittelemään ja rikkomaan tavaroita, hän pystyykin sanomaan: ”Mua ärsyttää, etten saa tätä legorakennelmaa oikein”. Tämä lause todennäköisesti johtaa siihen, että aikuinen tulee apuun. ”Hei, katsotaanpas sitä yhdessä, hyvä, kun sanoit! Huomasin, että olit tosi turhautuneen näköinen!”

Lelujen heittely taas johtaa toiseen lopputulokseen. Todennäköisesti vihainen vanhempi sanoo ”Hei, ei leluja saa heitellä.” Huomio on lapsen huonossa käytöksessä ja mahdollisesti lapsen tunteet ja tarpeet jäävät näkymättä.

On täysin normaalia, että tunteet ajavat lasta pikaratkaisuihin, jotka saattavat hetkellisesti helpottaa, mutta eivät pidemmällä tähtäimellä ole lapsen kannalta hyvä tapa toimia.

 

Hyökkää – lamaannu – pakene

Kun lapsi kokee voimakkaita tunteita, hänen aivonsa ovat primitiivisessä tilassa, joka valmistelee toimimaan nopeasti; hyökkäämään, lamaantumaan, pakenemaan paikalta. Yhteys loogista ajattelua käyttävään aivojen osaan on hetkellisesti katki; voimakkaan tunteen aikana emme voi suunnitella toimintaamme, ajatella järkevästi, tai ratkoa ongelmia.

Kun nimeämme tunteemme, tai toinen auttaa nimeämään sen puolestamme, tämä luo yhteyden loogiseen osaamme aivoja: ”Ahaa, olemme vihaisia ja turhautuneita, tiedän, mitä tehdä nyt”!

Nimeäminen siis palauttaa lapselle toimijuuden ja antaa taas välineitä tarkastella tilanteita järkevän ajattelun kautta.

Mitä varhemmin lapsi tunnistaa tunteen ja osaa nimetä sen, sitä vähemmän lapsi tarvitsee tilanteissa tunnesäätelyä, sillä tunteiden ei tarvitse kohota niin voimakkaiksi tullakseen kohdatuksi riittävällä tavalla.

Vaikeudet tunteiden kanssa aiheuttavat häpeää

Kirjassa käsitellään myös häpeän teemaa, mikä on huomattavan yleinen kokemus etenkin lapsilla, joilla on voimakkaita tunteita, joiden kanssa he joutuvat pulaan. Lasta hävettää se, että hän ajautuu toimimaan ikävällä tavalla voimakkaan tunteen aikana; heittelee tavaroita, huutaa muille, satuttaa muita.

Fanni-norsun kautta lapsi pääsee turvallisesti tarkastelemaan tätä kokemusta ja ehkä löytää ymmärrystä itseään ja tunteitaan kohti.

Tieto tunteista on paras apu tunteiden aiheuttamaan häpeään. Lapsi tarvitsee ymmärrystä siihen, mitä tunteet ovat, miksi ne ovat olemassa, miten niitä käsitellään ja että tunteet ovat kaikille yhteinen asia – niin lapsille kuin aikuisillekin.

Lapsi ymmärtää olevansa hyvä juuri sellaisena kuin on ja että tunteet voivat olla hänelle suuri ilo ja apu.

Kirja sisältää:

  • Tarinan Fanni ja suuri tunnemöykky
  • Tietoa tunnetaidoista kasvattajalle
  • Tehtäviä tunteiden tunnistamisen ja nimeämisen harjoitteluun

Fanni ja suuri tunnemöykky-kirjan saat omaksesi täältä!

tunteiden nimeäminen

 

Kerro kaverille:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter