FamilyBoost-lukuvinkki: Ihmeelliset vuodet

with Ei kommentteja

Lukuvinkki vanhemmalle

Tämä lukuvinkki vanhemmalle ei ole kirjoitettu osana kaupallista yhteistyötä, vaan on The FamilyBoostin vilpitön lukusuositus!

FamilyBoostin lukuvinkissä nostamme esiin vanhempien keskuudessa huippusuositun kirjan Ihmeelliset vuodet – Ongelmanratkaisuopas 2-8-vuotiaiden lasten vanhemmille.  lukuvinkki vanhemmalle

Kirja on amerikkalaisen kliinisen psykologin ja emeritusprofessori Carolyn Webster-Strattonin kirjoittama. Webster-Stratton on kehittänyt ryhmämuotoisen Ihmeelliset vuodet-hoito-ohjelman käytöshäiriöisten lasten vanhemmille ja opas toimii ryhmässä myös käsikirjana.

Mittavien tutkimusten mukaan käytöspulmien hoidossa kaikista tehokkain menetelmä on opettaa vanhempia valmentamaan lapsiaan käyttäytymään eri tavalla. Oli käytösongelmien syntyperä missä tahansa (haastavassa temperamentissa, perheen vuorovaikutuspulmissa, lapsen kehityksellisissä haasteissa) lapsi pystyy muuttamaan käytöstään oppimalla uusia tapoja vanhempiensa avulla. Ihmeelliset vuodet -kirjan menetelmät kuuluvat nykyaikaiseen positiivisen kasvatustyyliin.

Kirjan pääidean voisi tiivistää siihen, että vanhempi sekä näyttää mallia itse että oppii huomaamaan lapsessa toivottuja käyttäytymismalleja (vaikka niitä esiintyisi vain hetkittäin) ja erilaisilla keinoilla opettaa lapselle, että juuri tuo on sitä, miten minä toivonkin sinun toimivan. Esimerkiksi jos lapselle halutaan opettaa ystävällisyyttä, aina kun hän tekee pieniäkin ystävällisiä tekoja, vanhempi huomaa tämän ja antaa käytöksestä palkkion joko huomiollaan, kehullaan tai vaikka tarralla. Tapatutkimus osoittaa, että ihminen kykenee muuttamaan tapojaan käyttäytyä, kun hän saa yhtä tyydyttävän palkkion uudesta toimintatavasta kuin vanhasta. Menetelmään kuuluu myös selkeät ohjeet siitä, miten huonoon käytökseen tulisi suhtautua, jotta se lähtee tehokkaasti vähentymään.

Kirjassa on yksityiskohtaisia neuvoja siihen, miten ottaa tämänkaltainen vanhemmuustyyli käyttöön kotona omien lasten kanssa. Kirjan vanhemmuusmalli sopii kaikille vanhemmille ja kaikille lapsille, joten voit hyvin hyötyä kirjasta, vaikka et kokisikaan lastesi olevan käytösongelmaisia. Toisaalta taas vaikka lapsellasi olisi mittavia ongelmia, tämänkaltaisen lähestymistavan on todettu olevan hyvin suureksi hyödyksi vanhemmille. Mikäli olet kiinnostunut Ihmeelliset vuodet-vanhemmuuden ryhmistä, voit kysellä siitä esimerkiksi oman kuntasi perheneuvolasta.

Mikäli kiinnostuit, kirjaa löytyy kirjastosta ja monista kirjakaupoista. Edullisen hinnan löydät esimerkiksi täältä.

Oletko jo lukenut kyseisen kirjan? Mitä pidit?

Kerro kaverille:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Follow Julia Pöyhönen:

Julia Pöyhönen on perheiden kanssa työskentelyyn erikoistunut psykologi.

Latest posts from

Kommentoi

css.php